15-07-2020 | Algemeen welzijn

MCT-olie

Geschreven door Niels Superfoods

In de wereld van keto diëten begint MCT-olie al snel naamsbekendheid te verwerven. De olie zou namelijk veel gezonde vetten bevatten en dus ook goed voor de gezondheid zijn. Vooral de ketenlengte van de vetten is wat MCT-olie zo bijzonder zou maken. Wil je meer weten over deze olie? Lees dan zeker verder. 

Wat is MCT-olie?

De afkorting MCT staat voor Medium Chain Trigycerides (of middellange ketenvetzuren in het Nederlands). De lengte van de ketens in de olie zou bijdragen aan een verbeterde verteerbaarheid. MCT-olie wordt voornamelijk gewonnen uit kokosnoot en palm en heeft een neutrale smaak. Waar MCT-olie zich onderscheidt van gewoon kokosvet is dat het bij kamertemperatuur ook vloeibaar is terwijl kokosvet pas smelt tussen 30 en 37 graden Celsius.  

Wat zijn de voordelen van MCT-olie?

MCT-olie zou volgens sommigen vele gezondheidsvoordelen hebben zoals het verhogen van de vetverbranding en het remmen van de honger en de eetlust. Verder wordt de olie snel in het lichaam opgenomen en zou het zelfs gezond zijn voor de hersenen met verbeterde concentratie als gevolg. 

In keto diëten wordt MCT-olie vaak gebruikt om het lichaam sneller in ketose te krijgen. Ketose is een toestand waarbij het lichaam niet langer koolhydraten, maar wel vetten verbrandt. Dit wordt bereikt door een dieet met veel vetten en weinig koolhydraten. De vetten in MCT-olie zijn dan ook perfect als aanvulling op een keto dieet met veel vetten en weinig koolhydraten. 

Ook voor atleten zou MCT-olie voordelen hebben. Door de middellange ketens kan MCT-olie namelijk sneller door het lichaam worden opgenomen. Hierdoor beschikt het lichaam veel sneller over de energie die in de vetten zit. 

Is MCT-olie werkmct-olie voordelenelijk zo gezond?

De voordelen van MCT-olie klinken waarschijnlijk wel aanlokkelijk, maar is deze olie nu werkelijk een wondermiddel? De wetenschap heeft tot op heden nog geen bewijs gevonden voor veel van de claims rond MCT-olie. Wat echter wel bewezen is, is dat de olie inderdaad sneller door het lichaam wordt opgenomen en zelfs over 10% minder calorieën beschikt dan andere soorten olie met lange ketens. 
MCT-olie is dus zeker niet ongezond en kan zelfs een goede aanvulling zijn om vetten aan je dieet toe te voegen, maar een werkelijk wondermiddel is het volgens huidige wetenschappelijke inzichten nog niet.   
 

Wij horen graag je mening, deel ze hier met ons
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.