085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

11-05-2020 | Algemeen welzijn

Hoe verminder je klachten tijdens de menopauze?

Geschreven door Niels Menopauze

Iedere vrouw zal op een gegeven moment met de menopauze geconfronteerd worden. De menopauze is een natuurlijk proces waarbij de menstruele cyclus stopt en het brengt vaak ook klachten met zich mee. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, het is volkomen normaal dat je last begint te krijgen van bepaalde kwaaltjes.

Toch kunnen sommige kwaaltjes erg vervelend zijn. Met de volgende tips kun je de klachten van de menopauze verminderen. 

Welke klachten kun je tegenkomen?

De verminderde hormoonproductie tijdens de overgang kan zorgen voor schommelingen in de hormoonbalans. Hierdoor kun je last krijgen van verschillende klachten. De meest bekende hiervan zijn opvliegers. Dit zijn warmteopwellingen waardoor je plots erg kunt beginnen zweten. Je kan ook ’s nachts last krijgen van een warmteaanval. Hierdoor kun je ook last krijgen van nachtelijk zweten. Ook je humeur kan beïnvloed worden door de overgang.  Verder komen spier- en gewrichtspijnen ook vaak voor. De veranderingen in je hormoonbalans kunnen ook zorgen voor vaginale droogheid en pijn bij het vrijen als gevolg.  

Klachten verminderen

Wanneer je klachten niet al te ernstig zijn, kun je zelf vaak aan de hand van enkele simpele tips de klachten aanzienlijk doen verminderen. Als je echter heel veel last hebt van klachten kan een doktersbezoek aangeraden zijn.

Wat kun je zelf doen?

Om het effect van opvliegers te verminderen zorg je er het best voor dat je kleding aangepast is. Dat doe je door je in verschillende laagjes te kleden. Hierdoor kun je altijd een laagje uitdoen wanneer je het te warm krijgt. menopauze klachten verminderen kwaaltjes

Nachtelijk zweten kun je voor een stuk verhelpen door te slapen in een frisse en goed verluchte slaapkamer. Verder kies je beter voor een pyjama uit natuurlijke en ademende stof zoals katoen. Een cold pack onder je kussen leggen voor het slapengaan is ook een handige tip. Hierdoor creëer je een frisse kant aan je kussen. Wanneer je het te warm krijgt, kun je het kussen omdraaien om op de frisse kant te liggen.

Klachten van vaginale droogheid kunnen verholpen worden aan de hand van een glijmiddel. Hierdoor neemt de pijn tijdens het vrijen vaak ook af.

Enkele algemene tips zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Je kunt dat doen door iedere dag minstens een kwartiertje in de zon te zitten. In de wintermaanden kun je gebruik maken van een vitamine D-supplement. 

Verder blijft een gezonde levensstijl een absolute must. Een gezond en gevarieerd dieet en voldoende lichamelijke beweging helpen je lichaam om in topvorm te blijven. 

Wat kan een dokter voor je doen?

De klachten die de menopauze met zich meebrengt, zijn natuurlijk en vragen niet altijd om een medische behandeling. Je maakt echter beter wel een afspraak met een dokter wanneer je last hebt van een heel hevige menstruatie met bloedklontertjes, wanneer de menstruatie veel langer duurt dan gewoonlijk of wanneer de periode tussen de menstruaties minder is dan 21 dagen. Verder kan je ook altijd advies vragen aan een arts wanneer de klachten je levenskwaliteit hinderen. 

Een mogelijke medische behandeling vomenopauze klachten verminderen dokteror menopauzeklachten bestaat in de vorm van hormonale substitutietherapie (HST). Deze therapie vervangt de hormonen die normaal door de eierstokken worden aangemaakt. Hormonale substitutietherapie komt in twee vormen: een gecombineerde therapie met oestrogenen en progestagenen voor vrouwen met een baarmoeder en oestrogeentherapie voor vrouwen zonder baarmoeder. Hormonale substitutietherapie komt echter niet zonder nadelen. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat het risico op borstkanker bij sommige vrouwen toeneemt na een HST-behandeling. Wanneer de klachten de levenskwaliteit te sterk beïnvloeden, kan ondanks het verhoogde risico op borstkanker, HST toch nog voorgeschreven worden. 

Gelukkig bestaan er ook alternatieven voor een HST-behandeling. Zo kunnen SSRI’s en Clonidine de stress verlagen en warmteopwellingen doen verminderen. Verder kunnen andere behandelingen zonder het gebruik van medicijnen ook een gunstig effect hebben zoals yoga en cognitieve gedragstherapie. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.