085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
18-05-2020 | Algemeen welzijn

Wat doe je tegen koude rillingen tijdens de menopauze?

Geschreven door Niels Menopauze

De meeste vrouwen krijgen tijdens de menopauze te maken met enkele kwaaltjes. Opvliegers en nachtelijk zweten zijn misschien wel de meest bekende kwaaltjes van de overgang. Deze kwaaltjes worden veroorzaakt door veranderingen in het oestrogeenniveau van je lichaam. Hierdoor kan de interne temperatuurregeling van je lichaam in de war raken met warmteopwellingen als voornaamste gevolg.

Toch merken heel wat vrouwen dat ze ook last krijgen van koude rillingen tijdens de overgang. In dit artikel kom je meer te weten over de oorzaak van de koude rillingen en wat je eraan kunt doen.

Waarom krijg je last van koude rillingen?

Wanneer je lichaam in de overgang komt, wordt het ook geconfronteerd met veel veranderingen. Je menstruatiecyclus begint onregelmatiger te worden en de hormoonverhoudingen in je lichaam veranderen. Tijdens de overgang maakt het namelijk lichaam minder oestrogeen aan dan tevoren. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het regelen van de menstruatiecyclus, maar helpt ook bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Door de hormoonschommelingen tijdens de overgang kun je plots last krijgen van een warmteopwelling, maar het omgekeerde kan ook gebeuren. Je kunt het namelijk ook plots erg koud krijgen met koude rillingen en kippenvel als gevolg. 

Verder kan een opvlieger ook gevolgd worden door koude rillingen. Dit komt doordat het lichaam probeert af te koelen door bijvoorbeeld te zweten. Het zweet zorgt ervoor dat de warmte sneller aan het lichaam onttrokken kan worden, maar kan er uiteindelijk ook voor zorgen dat je last krijgt van koude rillingen. Kort samengevat, dezelfde factoren die ervoor zorgen dat je last krijgt van opvliegers, zorgen ook voor koude rillingen.  

Wat kun je eraan doen?menopauze rillingen oplossing

Wil je koude rillingen zoveel mogelijk proberen te vermijden? Dan gelden eigenlijk dezelfde tips als die voor opvliegers. Je zorgt er het best voor dat je kleding aangepast is door verschillende laagjes te dragen. Wanneer je het te warm hebt, kun je een of meerdere laagjes uitdoen. Wanneer je het te koud hebt, doe je simpelweg een extra laagje aan. Voor je kleding kies je beter ook voor natuurlijke materialen zoals katoen. Deze stoffen ademen beter dan synthetische materialen en absorberen beter het zweet. 

Verder pas je de temperatuur van de ruimte aan wanneer het kan. Zorg ervoor dat de kamer niet te warm is, maar ook niet extreem koud. Kamertemperatuur van rond de 20° Celsius is meestal een goed evenwicht tussen warm en koud. Zorg er ook voor dat de ruimte voldoende verlucht is. Zet dus af en toe een raam open. 

Bepaalde etenswaren en dranken kunnen ook temperatuurschommelingen in het lichaam uitlokken. Let dus op met alcohol, cafeïne en pikant of heet eten. Deze voedingswaren staan erom bekend dat ze opvliegers en koude rillingen kunnen uitlokken. 

Kort samengevat:

  • Kleed je in laagjes.
  • Kies voor kleding gemaakt van natuurlijke materialen.
  • Pas de temperatuur van de ruimte aan en zorg voor voldoende verluchting.
  • Let op met alcohol, cafeïne en pikant eten. 
     
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.