Toon alle thema's »

Menopauze

De menopauze van de vrouw is een gebeurtenis die elke vrouw meemaakt. Het wordt ook wel de overgang van vrouwen genoemd en begint meestal tussen het 45ste en het 55ste levensjaar. Het treedt op wanneer je een jaar lang niet meer gemenstrueerd hebt. Wanneer je in de menopauze zit, ben je meestal niet meer vruchtbaar.

Wat is de menopauze

Wat doet de menopauze met je lichaam?

menopauze leeftijdDe menopauze slaat op het verdwijnen van de menstruatie bij de vrouw. Elke vrouw krijgt ermee te maken en meestal start de menopauze tussen het 45ste en 55ste levensjaar. Er zijn ook vrouwen waarbij de overgang vroeger of later start. De leeftijd waarop je met de menopauze wordt geconfronteerd, valt vaak gelijk met de leeftijd waarop je moeder of zussen in de overgang komen. De menopauze zorgt ervoor dat het hormonale mechanisme dat de menstruatie regelt, langzaamaan uitgeput geraakt. Uiteindelijk verdwijnt de menstruatie compleet maar het kan een aantal jaren duren voor de menopauze compleet is.

Wat is pre-menopauze?

De premenopauze bestaat uit een fase waarin de menstruatiecyclus zeer onregelmatig wordt. De premenopauze, ook wel de perimenopauze genoemd komt voor de menopauze en eindigt het jaar nadat de menstruatie is gestopt. Deze fase kan ervoor zorgen dat je sommige maanden wel menstrueert en andere weer niet. Ook de hoeveelheid en de duur van de menstruatie kan veranderen waardoor je minder of meer bloedverlies hebt dan anders en langer of korter menstrueert dan anders. Naast menstruatieveranderingen, brengt de premenopauze ook schommelingen in de hormoonproductie met zich mee. Dit kan warmteopwellingen, stemmingswisselingen, slapeloosheid en hoofdpijn veroorzaken. Ook treden er veranderingen op in het seksueel gedrag, het lichaam en psychologische veranderingen. De symptomen van de menopauze komen dus eigenlijk door het proces van het verdwijnen van de menstruatie. Eens je hierdoor bent, zullen de symptomen meestal ook verdwijnen. Gemiddeld duurt de perimenopauze ongeveer 3 tot 4 jaar. In sommige gevallen kan dit ook veel korter of langer duren.  

Wat na menopauze?

Als je eenmaal alle vervelende premenopauzale kwaaltjes bent gepasseerd, zal in de meeste gevallen de hormoonbalans weer in orde komen. Je lichaam blijft anders, je reageert soms anders maar er is een balans waardoor je je hieraan kan aanpassen. Omdat de menstruatiecyclus gestopt is, zijn de hormonale veranderingen die hiermee gepaard gaan ook verdwenen. Je hebt net meer energie en focus waardoor je weer ten volste van het leven kan genieten.

Hoe kan ik de symptomen van de overgang verzachten?

Veel vrouwen ervaren problemen die gepaard gaan met de menopauze. Tijdens de menopauze krijg je last van tal van vervelende kwaaltjes. Hoewel deze veranderingen normaal zijn en je je geen zorgen moet maken, kunnen ze wel je dagelijkse activiteiten hinderen. Je moet dus leren omgaan met de menopauze. Zoals gezegd, komen de symptomen voornamelijk voor uit de verstoorde hormoonbalans. De klachten bestaan vooral uit stemmingswisselingen, vapeurs, vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Om de menopauze klachten te verhelpen, zijn er een aantal hulpmiddelen. Deze kunnen de menopauze een aangenamere periode maken. Wil je graag meer weten over hoe je beter met de menopauze om kan gaan? Lees dan onze blog die je 6 tips geeft die de overgangsperiode vergemakkelijken!

Wat helpt bij de menopauze?

Er is niet persé een beste middel tegen de klachten in de menopauze. De menopauze heeft namelijk geen behandeling nodig gezien het een normale periode is die bij elke vrouw voorkomt. Wel zijn er hulpmiddelen om de klachten te verlichten. Om de menopauze klachten te verhelpen, is het eerst en vooral heel belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te houden. Eet hierbij veel ijzerrijke voedingsmiddelen zoals vlees, volkorenproducten, bladgroenten en gedroogde vruchten. Beweeg voldoende. Dit kan je doen door een halfuur per dag te gaan wandelen, fietsen, joggen, zwemmen of een andere sport naar keuze. Zorg dat je genoeg nachtrust hebt en deze ook van goede kwaliteit is. Om de opvliegers te verminderen, kan je lichte kledij aandoen en meerdere dunne laagjes over elkaar aandoen zodat je altijd iets kan uittrekken. Vermijd zeker synthetische kledij aangezien deze stoffen meer zweten. Wanneer de klachten nog steeds erg vervelend blijven, kan je ook bepaalde geneesmiddelen gebruiken om de symptomen te verlichten.

Welke medicatie tijdens de menopauze?

Wanneer de warmteopwellingen tijdens de menopauze je dagelijkse activiteiten belemmeren, kan het nodig zijn om hormonale pleisters of hormoontabletten in te nemen om de klachten te verminderen. Deze medicatie is ontwikkeld om tijdens de overgang het hormoon oestrogeen te vervangen. Deze medicatie voor de menopauze wordt meestal na 6 maanden stopgezet om te zien of de situatie gebeterd is. Hormonale medicatie mag enkel worden ingenomen in samenspraak met de huisarts. Ook de pil kan verlichting bieden tijdens de menopauze. Voornamelijk wanneer de klachten te maken hebben met de onregelmatigheid van de cyclus wordt de pil aangeraden. Deze brengt de menstruatiecyclus weer in balans. Er bestaan ook medicijnen voor de overgang zonder hormonen. Dit zijn meestal homeopathische geneesmiddelen en kruiden die de klachten verminderen door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten.

Welke vitaminen tijdens de menopauze?

Er zijn een aantal vitaminen die belangrijk kunnen menopauze symptomenzijn in de menopauze. Vitamine A draagt bij aan een normaal ijzermetabolisme en ijzer is zeer belangrijk tijdens de menopauze. Vitamine B6 kan de vermoeidheid tijdens de menopauze reduceren en de psychologische functie normaliseren. Om de botten, het bindweefsel en het immuunsysteem gezond te houden tijdens de menopauze, is vitamine C de beste optie. De vitamine is erg belangrijk tijdens de overgang. Ook vitamine D heeft een positief effect op het behoud van gezonde botten, een gezonde spierfunctie en een gezond immuunsysteem. De laatste vitamine die aangeraden wordt tijdens de overgang is vitamine E. Vitamine E helpt de cellen namelijk tegen oxidatieve stress te beschermen.

Welke kruiden tijdens de menopauze?

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die tijdens de menopauze overgangsklachten kunnen verlichten. De natuurlijke ingrediënten hebben vaak specifieke functies die bepaalde symptomen kunnen bestrijden. Om de opvliegers te verlichten kan je bijvoorbeeld gebruik maken van salie en zilverkaars terwijl de slaapproblemen kunnen verbeterd worden door kruiden zoals passiebloem en valeriaan. Deze hebben een kalmerende werking waardoor je beter slaapt.

Welke thee tijdens de menopauze?

Natuurlijke middelen zoals thee kunnen ook verlichting bieden tijdens de menopauze. Denk hierbij aan kruidentheeën met de ingrediënten die hierboven beschreven staan. Saliethee om de opvliegers te verminderen of een kruidenthee op basis van valeriaan om goed te slapen. De gunstige effecten van thee zijn een goed alternatief wanneer je liever geen homeopathische geneesmiddelen neemt. Bovendien is een tasje thee ook nog eens een lekker en gezond alternatief voor koffie.

Veel gestelde vragen over de menopauze

Hoe verloopt de menopauze?

Wanneer begint de menopauze?

menopauze leeftijdDe gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint is 51 jaar. De gemiddelde leeftijd geeft een aanwijzing van hoe oud je bent als de menopauze opkomt. Welke leeftijd is dan normaal voor de menopauze? Meestal komt de menopauze op tussen het 45ste en 55ste levensjaar maar dit kan ook afwijken. De menopauze leeftijd is namelijk geen vast gegeven. Je kan je menopauze ook voor je 40ste krijgen, maar evenzeer na je 55ste. Een vroegtijdige menopauze betekent dat je overgang bijvoorbeeld op de leeftijd van 38 al komt. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren en heeft buiten de onvruchtbaarheid die de menopauze met zich meebrengt geen ernstige nadelen. Vaak wordt dan wel een behandeling met synthetische hormonen voorgeschreven zodat het tekort aan hormonen wordt opgevangen. Een late menopauze komt voor wanneer de menopauze na de leeftijd van 55 pas opkomt. Er zijn geen echte voordelen verbonden aan een late menopauze. De menopauzale klachten worden uiteindelijk gewoon uitgesteld dus ze komen vroeg of laat toch aan.

Hoe weet je dat je in de menopauze zit?

Hoe kondigt de menopauze zich aan en hoe kan je de menopauze dan precies herkennen? De eerste symptomen van de overgang zijn meestal gebonden aan de menstruatiecyclus. In het voorstadium van de menopauze zal de menstruatie onregelmatiger worden. Dit is eigenlijk de grootste voorbode van de menopauze. In deze aanloop naar de menopauze is het mogelijk dat de menstruatie soms wel doorkomt en andere keren weer niet. De menstruatie zelf verandert ook. Je kan bijvoorbeeld ineens heel erg veel bloedverlies hebben of 2 weken na elkaar je menstruatie hebben. Een andere optie is net dat je bijna geen bloedverlies meer hebt. Elke grote verandering in je menstruatiepatroon, kan eigenlijk de aanloop naar de menopauze markeren. Andere signalen die aangeven dat je bijna aan de overgang zit, zijn warmteopwellingen, slapeloosheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Ook deze klachten zijn voortekenen van de overgang of tonen aan dat je bijna in de menopauze zit. Voor je denkt dat de menopauze een dramatisch moment in je leven is, bedenk dan even dat het voorstadium van de menopauze eigenlijk de boosdoener van de klachten is. Eens je voorbij de premenopauze bent, zal je lichaam weer in balans komen.

Hoe lang duurt de menopauze?

De menopauze zelf is de periode na de overgangsperiode genaamd de premenopauze. De premenopauze is eigenlijk de periode waarin de klachten voorkomen. Deze duurt 3 tot 4 jaar maar dit kan ook korter of langer zijn. Hierna zit je in de menopauze voor de rest van je leven. Normaal gezien verdwijnen de overgangsverschijnselen dan ook.

Wanneer stopt de menopauze?

Tot welke leeftijd duurt de overgang? Dit is een vaak voorkomende vraag waar eigenlijk geen precies antwoord voor is. Nu, de menopauze zelf stopt niet. Dit is de periode na de premenopauze en deze duurt eigenlijk tot je sterft. De premenopauze duur in de meeste gevallen 3 tot 4 jaar. Hierin kan je te kampen krijgen met vervelende kwaaltjes.

Hoe menopauze uitstellen?

Veel vrouwen vragen zich af hoe het nu zit met de pil tijdens de menopauze. Kan je bijvoorbeeld de menopauze uitstellen met de pil? Kan de pil nadelige effecten hebben tijdens de overgang? Het voornaamste doel van het nemen van de pil tijdens de menopauze is dat je minder last hebt van de overgangsklachten door de stabiele afgifte van hormonen. Ook de onregelmatigheid van je cyclus kan ermee onder controle gehouden worden. De overgang wordt als het ware uitgesteld. Een nadeel van de pil tijdens de overgang is het verhoogde risico op trombose. Dit risico geldt ook voor jongere mensen die de pil nemen maar stijgt naarmate je ouder wordt. Wanneer je stopt met de pil, kunnen de overgangsverschijnselen ook heviger zijn omdat je lichaam van een hoge hoeveelheid oestrogeen en progestagenen naar een zeer lage hoeveelheid van beiden gaat.

Menopauze en seksualiteit

Er is zeker een verband tussen de overgang en seksualiteit. De verandering in seksualiteit kan verschillen van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen krijgen net meer zin in seks, terwijl anderen helemaal geen zin meer hebben. In sommige gevallen worden vrouwen niet meer opgewonden of krijgen ze geen orgasme meer tijdens de overgangsperiode. Door de vaginale droogte die gepaard gaat met de menopauze kan er ook pijn bij het vrijen optreden.

Pijn bij het vrijen

Veel vrouwen ervaren tijdens de menopauze vaginale droogte. Dit komt doordat er een verminderde productie van de geslachtshormonen is. Om dit de verminderen, kan de huisarts een crème op basis van oestrogeen voorschrijven die een aantal keer per week lokaal aangebracht moet worden. Een andere optie is om een niet-hormonaal glijmiddel te gebruiken tijdens de menopauze. Een goed voorbeeld is het K-Y glijmiddel. Dit wordt ook gebruikt als bevochtigingsgel tijdens vaginale onderzoeken. De gel is neutraal en veilig en kan verlichting bieden wanneer je deze een aantal keer per week in de vagina brengt. Ook tijdens seksueel contact, kan deze gel de droogte verminderen. Wanneer de vaginale droogte niet kan worden verholpen met de lokale middelen, kan je ook naar fysieke therapieën overgaan zoals gefractioneerde lasertherapie en radiofrequentie bij een gecontroleerde temperatuur. Deze nieuwe behandelingen kunnen verlichting bieden. Voor meer informatie hierover, maak je best een afspraak bij de huisarts of gynaecoloog.

Welk effect heeft de overgang op een spiraaltje?

De menopauze met een spiraal combineren kan helemaal geen kwaad. Zeker wanneer je geen kinderen meer wilt, is het aangewezen om het spiraaltje te houden. Hoewel de menopauze je vruchtbaarheid vermindert, kan het altijd zijn dat je toch nog vruchtbaar bent.

Wanneer ben ik onvruchtbaar?

Wanneer je in de menopauze komt, zal je vruchtbaarheid in de meeste gevallen dalen. De voorraad eicellen geraakt dan uitgeput tot er geen eitjes meer over zijn. Meestal ben je dus in de menopauze onvruchtbaar. Dit betekent niet dat je tijdens de menopauze meteen moet stoppen met de pil of andere anticonceptiva. Het kan namelijk altijd zijn dat je toch nog vruchtbaar bent waardoor je onverwachts zwanger geraakt.

Menopauze zonder baarmoeder

Wanneer beide eierstokken van de vrouw verwijderd worden, is er sprake van een kunstmatige menopauze. Dit zorgt ervoor dat de vrouw binnen een paar dagen na de operatie menopauzale klachten zal ervaren. Wanneer enkel de baarmoeder wordt verwijderd, is er geen sprake van een kunstmatige menopauze. De maandstonden zullen dan niet meer doorkomen maar de eierstokken blijven wel gewoon hormonen produceren.

Welk effect heeft de overgang op mijn gewicht?

Je figuur verandert tijdens overgang. In de meeste gevallen is er sprake van een verband tussen de menopauze en het gewicht. Dit verband uit zich vooral in het aankomen van gewicht tijdens de menopauze. Je kan ook last krijgen van een gezwollen buik tijdens de menopauze. Dit komt meestal door een verminderde darmwerking waardoor er gasvorming ontstaat.

Waarom kom ik aan tijdens de menopauze?

De oorzaak van de gewichtstoename is voornamelijk de verandering in de aanmaak van het hormoon oestrogeen. De productie van oestrogeen wordt stilgelegd, maar het mannelijke hormoon testosteron wordt wel nog in kleine hoeveelheden geproduceerd. Deze verandering zorgt voor een vernieuwde vetverdeling wat de verandering in het figuur tijdens de overgang kan verklaren.

Hoeveel kom ik aan tijdens de menopauze?

Hoeveel vrouwen tijdens de menopauze verdikken is sterk afhankelijk van individuele factoren. Sommigen komen maar 4 kilogram bij terwijl anderen 20 kilogram bijkomen. Verschillende factoren spelen hierin mee. Heb je een snel of traag metabolisme? Eet je gezond of snack je erg veel tussendoor? Beweeg je voldoende? Al deze elementen spelen een rol in de gewichtstoename tijdens de overgang. Bovendien hangt het ook af van je hormoonhuishouding. Hoeveel je gaat bijkomen heb je dus deels zelf in de hand. Met onderstaande tips kan je je gewicht onder controle houden en zelfs gewicht verliezen.

Hoe kan ik vermageren tijdens de menopauze?

Tijdens de overgang kan het moeilijker zijn om af menopauze aankomente vallen. De menopauze en gewicht verliezen gaan meestal niet zo goed samen. De menopauze zorgt er namelijk eerder voor dat je gaat bijkomen. Toch is het zeker niet onmogelijk om te zorgen voor gewichtsverlies tijdens de overgang. Die kilootjes die erbij zijn gekomen, krijg je er heus wel terug af. Je kan dit doet door in eerste instantie een evenwichtig voedingspatroon aan te houden. Zolang je de juiste verhoudingen eet, mag je trouwens ook gewoon alles eten. Eet voldoende groenten en fruit en drink veel water. Probeer er ook voor te zorgen dat je avondmaal een lichtere maaltijd is. Je middagmaal mag uiteraard wel zwaarder zijn. Zorg er daarnaast voor dat je elke dag minstens 30 minuten beweegt. Dit mag een stevige wandeling zijn maar ook een intensievere sportsessie.

Welke voeding tijdens de menopauze?

Er zijn een aantal voedingen die tijdens de menopauze zowel je humeur als je gewicht kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan bewerkte voedingsmiddelen, koffie en pikante voeding. Voedingen die positieve effecten kunnen hebben zijn sojaproducten, bonen, kikkererwten, linzen, plantaardige oliën, pompoen, peulvruchten, zeewier, algen, noten en zaden. Zo zorg je er via je voeding voor dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt.

0 geselecteerd - Verfijn selectie
Jouw selectie ×
Verfijn selectie

9,2 / 10
 • Nelmar uit Zutphen schreef:
  Prima in orde
  Prima! Snel geleverd en ziet er goed uit!
 • Miranda uit Beek schreef:
  Snelle levering met een persoonlijk tintje
  Snelle levering met een persoonlijk tintje
 • Jan uit Amsterdam schreef:
  Snelle levering in barre tijden
  Ik had diverse artikelen al een keer via de bekendste online winkel en via een online kruidenier besteld, maar beide keren werd de leveringsbelofte niet nagekomen (door de Corona ellende), en bovendien lees je dat pas nadat je de bestelling en betaling al hebt gedaan. Dat is misleiding. Viata heeft de afgelopen weken beide keren mijn bestellingen wél volgens belofte / binnen twee dagen geleverd. Top dus.

menopauze - alle producten

1 - 10 van 128 |
placeholder Sérélys
 (25)
Sérélys Tabletten 60 stuks

Natuurlijke oplossing voor de behandeling van verschijnselen tijdens de overgang (opvliegers, nachtelijk zweten, prikkelbaarheid, zwellingen, gewichtstoename, ...). Behoudt het vrouwelijk evenwicht. Dit preparaat is 100% niet-hormonaal, en bevat geen fyto-oestrogenen.

prijs apotheek: 29,55
23,05
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 18:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 29,55

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 18:00, morgen geleverd

placeholder Premeno Duo
 (10)
Premeno Duo Ovulen 10 stuks

Medisch hulpmiddel in de vorm van ovulen voor vrouwen die last hebben van vaginale droogte of terugkerende vaginale infecties. Zonder hormonen.

13,10
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 18:00, morgen geleverd

Bestel voor 18:00, morgen geleverd

placeholder Nutriphyt Linidol
 (7)
Nutriphyt Linidol Capsules 30 stuks

Voedingssupplement op basis van planten extracten in de vorm van tabletten. Draagt bij tot een normaal oestrogenenmetabolisme en een normale hormonale balans.

prijs apotheek: 39,95
36,00
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 18:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 39,95

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 18:00, overmorgen geleverd

promo
placeholder Femarelle
 (11)
Femarelle Capsules 112 stuks

Voedingssupplement op basis van soja-extract, in capsulevorm. Draagt bij tot het verminderen van de symptomen van de overgang.

prijs apotheek: 62,97
50,38 -20%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering voor dit product
Bestel voor 18:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 62,97

Gratis levering voor dit product
Bestel voor 18:00, morgen geleverd

placeholder Joyvit Maca 800 mg
 (5)
Joyvit Maca 800 mg Tabletten 100 stuks

Voedingssupplement op basis van maca, in de vorm van capsules. Voor meer energie, uithouding en vitaliteit. In geval van seksuele vermoeidheid bij zowel de vrouw als de man.

19,95
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 18:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 18:00, morgen geleverd

placeholder Ymea Dag & Nacht NF
 (0)
Ymea Dag & Nacht NF Capsules 128 stuks

Voedingssupplement op basis van natuurlijke extracten, vitaminen en mineralen in de vorm van capsules. Door de verschillende samenstelling van de dag en nachtcapsule is er een optimale werking tegen de meest voorkomende klachten van de menopauze zoals opvliegers, slaapstoornissen.

prijs apotheek: 40,99
39,88
Tijdelijk geen voorraad
product.view.content.addfavourite

prijs apotheek: 40,99

promo
placeholder Nutriphyt Linidol 30 caps voordeelpakket
 (0)
Nutriphyt Linidol 30 caps voordeelpakket Capsules 2x 30 stuks

Koop nu 2 doosjes Nutriphyt Linidol 30 capsules aan een voordelige prijs.

prijs apotheek: 79,90
70,31 -12%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering voor dit product
Bestel voor 18:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 79,90

Gratis levering voor dit product
Bestel voor 18:00, overmorgen geleverd

placeholder Membrasin Omega-7
 (9)
Membrasin Omega-7 Capsules 150 stuks

Voedingssupplement op basis van omega 7, in capsulevorm. Voor de droge huid en droog slijmvlies.

prijs apotheek: 42,95
31,39
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 18:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 42,95

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 18:00, morgen geleverd

placeholder Hyalofemme + applicator
 (2)
Hyalofemme + applicator Gel 30g

Gel voor de aanvullende behandeling van vaginale droogte met diverse oorzaken. Helpt bij de genezing van kleine wondjes in de vaginawand die veroorzaakt zijn door wrijving.

13,10
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 18:00, morgen geleverd

Bestel voor 18:00, morgen geleverd

placeholder Biotics Equi-fem
 (2)
Biotics Equi-fem Tabletten 120 stuks

Volledig multivitamine- en mineralen preparaat voor de vrouw in de vorm van tabletten. Aangewezen bij overgangsklachten en PMS. Verdeeld door Energetica Natura.

prijs apotheek: 62,17
55,95
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering voor dit product
Bestel voor 18:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 62,17

Gratis levering voor dit product
Bestel voor 18:00, morgen geleverd

1 - 10 van 128 |
Gedeelde ervaringen
 • Ik gebruik product al enkele maanden, ik was van de eerste maand al van die vervelende opvliegers verlost. Neem 2 pilletje per dag in combinatie van Estrogel 0.06% gel Estradiol die ik op arm moet smeren. SUPER TEVREDEN !
  Carina 30/03/2020
 • Erg prettig bij droogheid en irritatie tijdens overgang
  Astrid 20/03/2020
 • Fijne gel die doet wat het moet doen. Snel geleverd tegen een gunstige prijs
  PRG 20/03/2020
 • het doet wat het beloofd, geen opvliegers meer na een paar weken
  linda 14/03/2020
 • Ik had al vroeg erg veel last van opvliegers en sinds enkele maanden ook nachtelijke zweetvijvers. Echt niet fijn. Aangezien ik sowieso al veel medicatie moet innemen voor andere redenen, raadde mijn apotheker mij Sérélys aan. Na een 2tal maanden (zoals ook aangegeven) een serieuze verbetering. Het is niet helemaal voorbij, maar dat heeft meer met mijn genen te maken. Ik ben zeer tevreden over dit product en het is op jullie website ook nog stukken goedkoper dan in de apotheek. 2 vliegen in één klap dus!
  Marijke 13/03/2020
 • het helpt echt tegen de klachten die droge ogen veroorzaken, als je het consequent gebruikt volgens de voorschriften
  Linda 18/02/2020
 • Na het proberen van veel producten voor opvliegers, zoals ze gaven me zeer sterk en zeer gevolgd. Ik vond Femarelle op een aantal internetfora. Ik neem ze al enkele jaren mee en ze zijn verdwenen. Ik raad ze 100% aan, maar je moet geduld hebben, want het duurt een tijdje om te werken. Nu neemt mijn zus ze mee.
  Ma Ángeles 25/01/2020
 • Het is geweldig voor de interne vaginale hydratatie en niemand had me verteld over hen, ze gaan heel goed en worden gebruikt terwijl je slaapt.
  Anónimo 14/01/2020
 • Heeft lang geduurd voor er enig effect was. Is iets minder, nog steeds onrustige en zweet momenten , nog ff door gebruiken zegt de gynaecologe dus dat doe ik dan maar.
  Helmi 05/01/2020
 • Geweldig product 10 dagen gebruikt de eerste 2 keer beetje branden de derde dag beetje jeuk voor de rest weinig last heb momenteel geen probleem meer moet 7 januari weer naar de gynaecoloog ben benieuwd wat de dokter zegt
  Annet petit 29/12/2019
 • Prima produkt !! Na 2 maanden gebruik geen opvliegers mee en geen nachtelijke zweetbuien meer ! Geweldig ! Dankjewel farmaline voor de nuttige info die ik van jullie kreeg over dit produkt.
  Jeannine Sannen 20/12/2019
 • Deze softgels helpen goed bij een droge huid en droge ogen.Prima produkt, snelle levering.
  Lida 11/11/2019
 • Uitstekend product, zou ik zelfs zeggen wonderbaarlijk. Tot ziens, hete flitsen.
  Laure 12/10/2019
 • Duur maar zeer de moeite waard!!! Betere stemming!!
  SEW 10/09/2019
 • Na lang twijfelen toch Femarelle besteld! Wat ben ik er blij mee! Na ongeveer 1 week geen opvliegers meer en begin nu ook beter te slapen. Top product! Het was mij aanbevolen door het ziekenhuis om het eens te proberen.
  Ingrid 07/09/2019
 • Maca is verbazingwekkend dat ik het al jaren in gebruik heb en dat ik het niet eens heb moeten overwegen om het als alternatieve medische oplossing aan te bevelen!
  Philippa 07/09/2019
 • Goed product. Helaas in Nederland slecht verkrijgbaar
  Johanna 02/08/2019
 • Voor mij de oplossing nu ik in de overgang ben. Veel last gehad van droge vagina, ook door spinning mijn sport vaak wondjes. Elke week 2 x gebruiken doet wonderen. Ik ben zeer tevreden !
  Anita Botman 15/06/2019
 • Zeer effectief. Uitstekend alternatief voor premenopauzale en menopauzale problemen.
  Catherine 06/04/2019
 • Ernst en snelheid
  jesus 20/02/2019