085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
11-05-2020 | Algemeen welzijn

Wat zijn opvliegers en wat doe je eraan?

Geschreven door Anniek Menopauze

De meeste vrouwen die in de overgang zijn, kennen het gevoel wel. Plots krijg je het erg warm in het gezicht en bovenlichaam. Je begint te zweten en krijgt het benauwd. Ongeveer 70 % van de vrouwen in de overgang heeft af en toe wel eens last van opvliegers.

Wanneer deze opvliegers zich ’s nachts voordoen, brengen ze ook vaak een verstoorde nachtrust met nachtelijk zweten met zich mee. Terwijl sommige vrouwen relatief weinig last hebben van opvliegers, hebben vele andere vrouwen er regelmatig last van. In dit artikel leer je meer over opvliegers en hoe je de effecten van opvliegers efficiënt tegen kunt gaan. 

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers of soms ook vapeurs genoemd, zijn een reactie van je lichaam op een verstoorde hormoonspiegel. Je lichaam maakt tijdens de overgang namelijk heel wat veranderingen door. Zo maakt het lichaam minder oestrogeen aan. Dit hormoon helpt bij het regelen van de menstruele cyclus, maar heeft ook een invloed op de temperatuurregeling van het lichaam. 

Je herkent een opvlieger aan een plotse warmteopwelling. Je gezicht en de halsstreek beginnen rood te worden en je begint te zweten. Verder kun je ook merken dat je hartslag verhoogt. De frequentie van opvliegers verschilt van persoon tot persoon. Sommige vrouwen hebben enkele opvliegers per dag terwijl andere vrouwen bijna ieder uur er last van hebben.   

Wat kan ik tegen opvliegers doen?

Je kan heel moeilijk opvliegers volledig vermijden. Toch kunnen enkele factoren opvliegers uitlokken. Als je deze factoren zo veel mogelijk vermijdt, dan is de kans dat je last krijgt van een opvlieger al een stuk kleiner.

De volgende factoren kunnen opvliegers uitlokken:

 • Cafeïne 
 • Alcohol
 • Stress
 • Warme omgevingen
 • Pikant etenmenopauze opvliegers oplossing

Als je toch last hebt van een opvlieger, kan je gelukkig wel het een en ander doen om ze zo draaglijk mogelijk te maken. Een eerste stap is het aanpassen van je kleding. Kleed je in verschillende laagjes. Zo kun je bij een opvlieger altijd een laagje uittrekken en het wat frisser maken. Verder kies je beter voor kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of linnen. Deze stoffen zijn beter luchtdoorlatend en absorberen beter dan synthetische stoffen zoals nylon. 

Verder kan het ook helpen om in een goed verluchte en frisse ruimte te zitten. Wanneer je een opvlieger voelt aankomen, kun je ook altijd een raam openzetten om zo wat frisse lucht te krijgen. Naast frisse lucht kun je ook gericht het lichaam koelen. Leg bijvoorbeeld een fris washandje in de nek of laat fris water over je polsen lopen. Een slok fris water of koude thee kan ook helpen om je temperatuur terug wat onder controle te krijgen. 

Kort samengevat:

 • Kleed je in laagjes van natuurlijke stoffen
 • Zorg voor frisse lucht
 • Leg een koud washandje in de nek
 • Laat fris water over de polsen stromen
 • Drink een slokje koud water of koude thee

Wat kan ik tegen nachtelijk zweten doen?

Naast opvliegers overdag kun je ook ’s nachts last krijgen van een heuse zweetaanval. Nachtelijk zweten verstoort je nachtrust en is dus verre van aangenaam. Met enkele simpele tips kun je de klachten van nachtelijk zweten verzachten.

Een eerste stap is zorgen voor een frisse en goed verluchte slaapkamer. Laat dus af en toe een raam openstaan om voor frisse lucht te zorgen. Ook je slaapkleding kan je helpen om nachtelijk zweten draaglijker te maken. Hier kies je het best voor luchtige nachtkleding van natuurlijke materialen. 

Verder kan het handig zijn om een cold pack onder je kussen te leggen voor het slapengaan. Hierdoor heb je altijd een fris kussen. Wanneer je last hebt van nachtelijk zweten, kun je simpelweg het kussen omdraaien voor wat verfrissing. 

Kort samengevat:

 • Zorg voor een frisse en goed verluchte slaapkamer
 • Draag luchtige slaapkleding gemaakt van natuurlijke materialen
 • Leg een cold pack onder je kussen
   
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.