Toon alle thema's »

Metabool syndroom

Metabool syndroom

Wat is het?

Het metabool syndroom wordt ook wel het insulineresistentie syndroom, het syndroom X of het dysmetabool syndroom genoemd. Het is geen ziekte maar een complex van risicofactoren voor diabetes type 2 en hart -en vaatziekten. De diagnose metabool syndroom wordt gesteld aan de hand van vijf criteria.

De meest belangrijke kenmerken van metabool syndroom zijn:
- Een overmaat vetweefsel in de buikstreek (zowel abdominale als viscerale obesitas)
- Atherogene dyslipidemie: een verhoogde bloedspiegel van triglyceriden, een verhoogd gehalte aan
  LDL-cholesterol (ook wel slechte cholesterol genoemd), een verlaagde HDL-cholesterolspiegel (ook wel
  goede cholesterol genoemd)
- Een verhoogde bloeddruk
- Een verhoogde bloedglucosespiegel

Het is geen ziekte maar een complex van risicofactoren voor diabetes type 2 en hart-en vaatziekten.

Er zijn ook nog andere kenmerken die in mindere mate voorkomen: chronische laaggradige ontstekingsactiviteit, verhoogde oxidatieve stress (dit is een beschadiging van cellen door vorming van radicale zuurstofsoorten zoals H2O2), een slechte werking van de endotheelcellen in de wand van bloed -en lymfevaten en een toegenomen bloedstolling door een snellere klontering van de bloedplaatjes.

Diagnose van metabool syndroom

Je krijgt de diagnose metabool syndroom wanneer minimaal drie van de vijf onderstaande criteria aanwezig zijn:

1) Abdominale obesitas: de buikomtrek bij vrouwen is groter dan 80 centimeter en bij mannen is deze groter dan 102 centimeter.
2) De hoeveelheid triglyceriden is groter dan 150 mg/dl (1,7 mmol/l) of inname van medicatie voor de behandeling van hypertriglyceridemie
3) De HDL- cholesterol hoeveelheid is kleiner dan 50 mg/dl (1,3 mmol/l) bij vrouwen en bij mannen is deze waarde kleiner dan 40 mg/dl (1,0 mmol/l) of inname van medicatie voor de behandeling van een laag HDL-cholesterolgehalte
4) De systolische bloeddruk is groter dan of gelijk aan 130 mmHg en/of de diastolische bloeddruk is groter dan of gelijk aan 85 mmHg of inname van medicatie voor de behandeling van hypertensie (te hoge bloeddruk)
5) De bloedglucosespiegel in nuchtere toestand is groter dan of gelijk aan 100 mg/dl (5,5 mmol/l) of inname van medicatie voor de behandeling van diabetes type 2

 

Mannen

Vrouwen

Nuchtere glucosewaarden

≥ 5,5 mmol/l en/of medicatie

≥ 5,5 mmol/l en/of medicatie

Bloeddruk

≥ 130/85 mmHg en/of medicatie

≥ 130/85 mmHg en/of medicatie

HDL cholesterol

< 1,0 mmol/l en/of medicatie

< 1,3 mmol/l en/of medicatie

Triglyceriden

≥ 1,7 mmol/l en/of medicatie

≥ 1,7 mmol/l en/of medicatie

Buikomtrek

> 102 cm

> 88 cm

 

Gevolgen

Wanneer je aan metabool syndroom lijdt, zal je in de komende vijf tot tien jaar twee keer zoveel kans hebben om hart -en/of vaatziekten te ontwikkelen en vijf keer zoveel kans hebben om diabetes type 2 te krijgen in vergelijking met gezonde mensen. Patiënten met metabool syndroom zullen sneller verouderen en hebben meer kans op het krijgen van andere aandoeningen. Deze patiënten hebben meestal ook psychische en lichamelijke problemen. De kans op het ontwikkelen van metabool syndroom wordt groter naarmate je ouder wordt.

Symptomen

Er zijn een aantal klachten of symptomen die geassocieerd kunnen worden met metabool syndroom: diabetes type 2, hart – en vaatziekten, obesitas, osteoporose, osteo-artritis, jicht, geheugenstoornissen, ziekte van Alzheimer, infertiliteit, erectiestoornissen, chronische vermoeidheid, depressie, kanker, slaapapneu, galstenen, chronische nierziekten.

Risicofactoren van metabool syndroom

Het metabool syndroom is sterk genetisch bepaald. Sommige personen zullen een lagere gevoeligheid hebben voor bijvoorbeeld insuline dan andere personen. Ook zullen sommige mensen genen hebben die zorgen voor een toename van het gewicht of genen hebben die obesitas kunnen veroorzaken. De meeste kans op metabool syndroom is echter te wijten aan een verkeerd voedingspatroon. Teveel koolhydraten, teveel verzadigde vetten en teveel calorieën innemen kan het risico op deze aandoening doen stijgen. Ook onvoldoende groenten en fruit, teveel koffie, teveel alcohol, onvoldoende inname van voedingsvezels en essentiële voedingsstoffen, roken, een zittende leefhouding, slaaptekort en chronische stress zijn factoren die aanleiding kunnen geven tot metabool syndroom. Depressie en chronische ontstekingsziekten zoals reuma zullen metabool syndroom bevorderen net zoals het gebruik van bepaalde medicijnen (antidepressiva, anticonceptiepil, corticosteroïden).

Het metabool syndroom is sterk genetisch bepaald.

Klachten van metabool syndroomKlachten van metabool syndroom

De klachten van metabool syndroom zijn vooral te wijten aan insulineresistente en abdominale obesitas. De bètacellen van de alvleesklier produceren insuline. Wanneer de bloedglucosespiegel te hoog wordt, zal de alvleesklier insuline vrijzetten in het bloed. Hierdoor kan het overtollige glucose bijvoorbeeld na het eten opgeslagen worden in de vorm van glycogeen. Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, zal gluca gon zorgen voor vrijzetting van glucose in het bloed. Wanneer iemand resistent is voor insuline, zal het lichaam minder goed reageren op insuline.  De alvleesklier zal bijgevolg meer insuline moeten afgeven om ervoor te zorgen dat de weefsels toch nog genoeg glucose zullen opnemen (hyperinsulinemie). Wanneer de alvleesklier er niet meer in slaagt om met grote hoeveelheden insuline de verlaagde weefselgevoeligheid voor insuline te compenseren, zal diabetes type 2 ontwikkeld worden. Insulineresistentie kan het gevolg zijn van erfelijke aanleg, gebrek aan lichaamsbeweging en een ongezonde voeding. Abdominale obesitas ontwikkelt zich voornamelijk via genetische aanleg. Bij veel mensen is abdominale obesitas de oorzaak van metabool syndroom. Een toename van de hoeveelheid vetweefsel rond de buik leidt tot een verminderde werking van insuline.

Behandeling van metabool syndroom

Hoe kan je metabool syndroom behandelen? Het is belangrijk om voldoende te bewegen of te sporten aangezien alle vijf criteria iets te maken hebben met lichamelijke inactiviteit. Door meer te bewegen zal je een betere conditie ontwikkelen en zal je sterftekans verlaagd worden. Regelmatig bewegen is een voorwaarde voor een blijvend effect op de insulinegevoeligheid, dit zal dus zorgen voor een daling van de insulineresistentie. Je beweegt best elke dag ten minste dertig minuten. 

Door gewicht te verliezen zal de insulinegevoeligheid verbeteren. Een normaal lichaamsgewicht wil niet altijd zeggen dat je gezond bent, je kan nog altijd een te hoog vetpercentage hebben. Een te hoog vetgehalte (groter dan 26 % bij mannen en groter dan 38 % bij vrouwen) zal aanleiding geven tot een verhoogd risico op metabool syndroom. Ook voldoende slaap en ontspanning kunnen zorgen voor een verminderde kans op het krijgen van metabool syndroom. Stress zorgt voor een stijging van de insulineresistentie, stijging van de cortisolspiegels, hyperinsulinemie en een toename van de ontstekingsactiviteit. Hyperinsulinemie activeert het sympathische zenuwstelsel en houdt stress in stand. Cortisol zorgt dan weer voor de stimulatie van de opslag van vet in de buikstreek. Daarom is het aangeraden om regelmatig tot rust te komen en zo psychische stress te verminderen. Roken is sterk af te raden want het bevordert insulineresistentie, verhoogt de triglyceridenspiegel en verlaagt de HDL-spiegel.

Elke risicofactor zal bij de behandeling van metabool syndroom, afzonderlijk aangepakt worden.

Patiënten met hart – en vaatziekten moeten regelmatig naar de dokter gaan om zich te laten screenen voor metabole stoornissen. Omgekeerd zullen patiënten met metabool syndroom gescreend moeten worden op cardiovasculaire aandoeningen. Wanneer de diagnose metabool syndroom wordt vastgesteld, zal een agressieve en vastberaden behandeling gestart worden om het risico op cardiovasculaire ziekten en diabetes type 2 te verlagen. Elke risicofactor zal bij de behandeling van metabool syndroom afzonderlijk aangepakt worden.

Er bestaat momenteel nog geen behandeling met geneesmiddelen die een directe impact heeft op de onderliggende oorzakelijke mechanismen van het metabool syndroom. Patiënten die lijden aan hart – en vaatziekten of personen met een verhoogd risico op hart – en vaatziekten kunnen best een medicamenteuze behandeling starten. Deze medicatie bestaat uit bloeddrukverlagers, geneesmiddelen die de bloedsuikerspiegel verlagen, geneesmiddelen die zorgen voor een normaal lipidenprofiel (een verhoging van het HDL-cholesterolgehalte en een verlaging van het LDL-cholesterolgehalte en de triglyceriden) en geneesmiddelen om te vermageren wanneer de gewone dieetmaatregelen niet blijken te werken.

Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.

0 geselecteerd - Verfijn selectie
Jouw selectie ×
Verfijn selectie

9,2 / 10
 • irene uit ALMERE schreef:
  Prima prijs en snelle levering
  Goede ervaring. Producten scherp geprijsd
 • Carla uit Roermond schreef:
  Supersnelle levering
  Snelle terugbetaling van 1 product dat niet op korte termijn leverbaar was. Zeer tevreden over levering en diensten!
 • Babs de Cock de Beer uit Tilburg schreef:
  Uitstekend
  Bekijken en bestellen bij Viata online apotheek, ging zeer goed en vlot. De levering was zeer snel. Wij zijn zeer goed tevreden.

metabool-syndroom - alle producten

1 - 10 van 529 |
placeholder Armolipid Plus
 (50)
Armolipid Plus Tabletten 60 stuks

Voedingssupplement op basis van berberine ,polycosanolen , monacoline K (gefermenteerde rode rijst), co-enzyme Q10, foliumzuur, en astaxanthine, tabletten. Voor een gezonde cholesterol en daling van triglyceriden.

prijs apotheek: 39,20
31,36
-20%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 39,20

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Orlistat Sandoz 60mg Capsules 126 stuks

Dit geneesmiddel helpt bij het afslanken door de vetopname uit het voedsel te verminderen waardoor je tot 50% meer gewicht gaat verliezen ten opzichte met een dieet alleen. Geschikt voor mensen met een BMI van 28 of hoger.

51,69
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering voor dit product
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering voor dit product
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

promo
placeholder XLS Medical Ultra 5
 (23)
XLS Medical Ultra 5 Capsules 180 stuks

XLS Medical Ultra5 is een voedingssupplement op basis van Okranol (een gepatenteerd vezelcomplex), in de vorm van capsules. Het is aangewezen om het gewichtsverlies tot 5 keer te verhogen tijdens een caloriearm dieet. Het vangt de vetten in de voeding op en stimuleert de snelle eliminatie ervan met natuurlijke middelen.

prijs apotheek: 99,95
65,97
-34%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering voor dit product
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 99,95

Gratis levering voor dit product
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Orlistat Sandoz 60mg Capsules 42 stuks

Dit geneesmiddel helpt bij het afslanken door de vetopname uit het voedsel te verminderen waardoor je tot 50% meer gewicht gaat verliezen ten opzichte met een dieet alleen. Geschikt voor mensen met een BMI van 28 of hoger.

25,98
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Armolipid
 (1)
Armolipid Tabletten 60 stuks

Voedingssupplement op basis van polycosanolen , monacoline K (gefermenteerde rode rijst), co-enzyme Q10, foliumzuur, en astaxanthine, tabletten. Voor een gezonde cholesterol.

33,14
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

promo
placeholder XLS Medical Max Strength
 (37)
XLS Medical Max Strength Tabletten 120 stuks

Voedingssupplement op basis van Clavitanol in de vorm van tabletten dat kan leiden tot een lagere calorieopname en dat de bloedsuikerspiegel lager en constant is. In combinatie met lichaamsbeweging kan dit leiden tot gewichtsverlies. Met gratis pillendoosje in de verpakking.

prijs apotheek: 99,95
64,97
-35%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering voor dit product
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 99,95

Gratis levering voor dit product
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

promo
placeholder Armolipid Plus
 (6)
Armolipid Plus Tabletten 30 stuks

Voedingssupplement op basis van berberine ,polycosanolen , monacoline K (gefermenteerde rode rijst), co-enzyme Q10, foliumzuur, en astaxanthine, tabletten. Voor een gezonde cholesterol en daling van triglyceriden.

prijs apotheek: 23,10
19,64
-15%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 23,10

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Ernst thee nr 10 Afslankend Theebuiltjes 24 stuks

Afslankingsthee in builtjes. Deze thee is geregistreerd als geneesmiddel.

6,10
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Ernst thee nr 10 Afslankend Thee 80g

Afslankingsthee in bulk.Deze thee is geregistreerd als geneesmiddel.

6,10
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Armolipid
 (0)
Armolipid Tabletten 30 stuks

Voedingssupplement op basis van polycosanolen , monacoline K (gefermenteerde rode rijst), co-enzyme Q10, foliumzuur, en astaxanthine, tabletten. Voor een gezonde cholesterol.

19,50
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

1 - 10 van 529 |
Gedeelde ervaringen
 • Effectief indien gebruikt in combinatie met een echt dieet.
  Sophie M 18/05/2020
 • Zeer interessante prijs, product in overeenstemming. Ik beveel het aan!
  Yvonne 18/05/2020
 • Ik gebruik dit product al heel lang om mijn cholesterol onder controle te houden, ik denk dat het beter is dan het product dat door de dokter is voorgeschreven en dat veel bijwerkingen heeft gehad. Ik heb mijn dokter geraadpleegd en hij vertelde me dat als ik het goed deed en mijn cholesterol verlaagde, ik het moest innemen en dat doe ik nu ook. Naast dit aanbod was erg interessant, ik aarzelde om het te vragen uit angst dat het je niet goed zou bereiken. Maar het klopte allemaal heel goed en ik heb het zonder problemen goed gedaan. Ik zal hier blijven kopen als je dit soort aanbod hebt.
  María Isabel 15/05/2020
 • Ik was sceptisch op début🤔, ik twijfelde aan de effectiviteit van dit product, maar ik nam de sprong en ik heb geen spijt van mijn bestelling ... dit voedingssupplement is echt top ik verloor 5 kilo in 2 weken is het meer dan ik espérais😍... Ik beveel het fortement👍👍👍
  Alexandra duwooz 10/05/2020
 • Vrij effectieve medicatie. Ik heb, uh, meer dan tien pond verloren in twee maanden, met stabiliteit nadat ik gestopt ben. Goed product.
  Gigi 09/05/2020
 • Alles is perfect
  Jesus 08/05/2020
 • Ik heb deze aankoop gedaan omdat het een product is dat ik regelmatig neem en omdat het een langdurig formaat heeft dat me erg goed uitkomt. De waarheid is dat het mij thuis eerder bereikte dan ik had verwacht.
  D. Zafra 24/04/2020
 • Goed product, lijkt te werken.
  Sebastian 22/04/2020
 • Het zijn de enige pillen die ik kan gebruiken om mijn cholesterol onder controle te houden en ze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten.
  Pilar 21/04/2020
 • Mijn dokter raadde het aan om mijn cholesterol onder controle te houden. Goede resultaten tot nu toe.
  Maria Dolores 19/04/2020
 • Goed product om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen.
  Pablo Vicente 01/10/2019
 • Ik val van dit product af zonder strenge dieet en sport, hij doet wat belooft. Iedere dag slik ik 2X2 pillen. en zo een maand lang. Omgeving merkt het verschil en zegt: Je bent behoorlijk wat afgevallen. Effectieve middel!!!
  dina 19/09/2019
 • Super, mijn man kreeg deze cholestrol tabletten op recept in Italie, huisarts kende dit niet dus gelukkig via jullie, snel én voordelig, kunnen bestellen, bedankt!
  Debby Di Meglio 28/08/2019
 • Goed voor het reguleren van cholesterol
  JOSE LUIS 08/06/2019
 • Ik was 63 kilo bijna en ik merk wel dat ik veel moe ben en veel slaap. Heb geen fatsig gezicht meer en ik merk dat ik wel wat dunner word. Ik durf mezelf alleen nog niet te wegen. Mijn doel ik 50 kg.
  Yazzmin 15/11/2018
 • Geweldig product dat zeer nuttig is voor gewichtsverlies. Neem het meestal maar één keer per dag, maar het werkt!
  Barbara 12/10/2018
 • Eindelijk ben ik verrast door een product dat echt helpt. Goede vetbinding verloren 1,5 kg in de eerste week
  Ines 11/06/2018
 • goeie pillen op natuurlijke basis ,waar je geen last van je spieren en vergeetachtigheid van krijg ,zoals de tabletten van de dokter. dus het is een heel goed product
  Ans 17/12/2015