Toon alle thema's »

Metabool syndroom

Metabool syndroom

Wat is het?

Het metabool syndroom wordt ook wel het insulineresistentie syndroom, het syndroom X of het dysmetabool syndroom genoemd. Het is geen ziekte maar een complex van risicofactoren voor diabetes type 2 en hart -en vaatziekten. De diagnose metabool syndroom wordt gesteld aan de hand van vijf criteria.

De meest belangrijke kenmerken van metabool syndroom zijn:
- Een overmaat vetweefsel in de buikstreek (zowel abdominale als viscerale obesitas)
- Atherogene dyslipidemie: een verhoogde bloedspiegel van triglyceriden, een verhoogd gehalte aan
  LDL-cholesterol (ook wel slechte cholesterol genoemd), een verlaagde HDL-cholesterolspiegel (ook wel
  goede cholesterol genoemd)
- Een verhoogde bloeddruk
- Een verhoogde bloedglucosespiegel

Het is geen ziekte maar een complex van risicofactoren voor diabetes type 2 en hart-en vaatziekten.

Er zijn ook nog andere kenmerken die in mindere mate voorkomen: chronische laaggradige ontstekingsactiviteit, verhoogde oxidatieve stress (dit is een beschadiging van cellen door vorming van radicale zuurstofsoorten zoals H2O2), een slechte werking van de endotheelcellen in de wand van bloed -en lymfevaten en een toegenomen bloedstolling door een snellere klontering van de bloedplaatjes.

Diagnose van metabool syndroom

Je krijgt de diagnose metabool syndroom wanneer minimaal drie van de vijf onderstaande criteria aanwezig zijn:

1) Abdominale obesitas: de buikomtrek bij vrouwen is groter dan 80 centimeter en bij mannen is deze groter dan 102 centimeter.
2) De hoeveelheid triglyceriden is groter dan 150 mg/dl (1,7 mmol/l) of inname van medicatie voor de behandeling van hypertriglyceridemie
3) De HDL- cholesterol hoeveelheid is kleiner dan 50 mg/dl (1,3 mmol/l) bij vrouwen en bij mannen is deze waarde kleiner dan 40 mg/dl (1,0 mmol/l) of inname van medicatie voor de behandeling van een laag HDL-cholesterolgehalte
4) De systolische bloeddruk is groter dan of gelijk aan 130 mmHg en/of de diastolische bloeddruk is groter dan of gelijk aan 85 mmHg of inname van medicatie voor de behandeling van hypertensie (te hoge bloeddruk)
5) De bloedglucosespiegel in nuchtere toestand is groter dan of gelijk aan 100 mg/dl (5,5 mmol/l) of inname van medicatie voor de behandeling van diabetes type 2

 

Mannen

Vrouwen

Nuchtere glucosewaarden

≥ 5,5 mmol/l en/of medicatie

≥ 5,5 mmol/l en/of medicatie

Bloeddruk

≥ 130/85 mmHg en/of medicatie

≥ 130/85 mmHg en/of medicatie

HDL cholesterol

< 1,0 mmol/l en/of medicatie

< 1,3 mmol/l en/of medicatie

Triglyceriden

≥ 1,7 mmol/l en/of medicatie

≥ 1,7 mmol/l en/of medicatie

Buikomtrek

> 102 cm

> 88 cm

 

Gevolgen

Wanneer je aan metabool syndroom lijdt, zal je in de komende vijf tot tien jaar twee keer zoveel kans hebben om hart -en/of vaatziekten te ontwikkelen en vijf keer zoveel kans hebben om diabetes type 2 te krijgen in vergelijking met gezonde mensen. Patiënten met metabool syndroom zullen sneller verouderen en hebben meer kans op het krijgen van andere aandoeningen. Deze patiënten hebben meestal ook psychische en lichamelijke problemen. De kans op het ontwikkelen van metabool syndroom wordt groter naarmate je ouder wordt.

Symptomen

Er zijn een aantal klachten of symptomen die geassocieerd kunnen worden met metabool syndroom: diabetes type 2, hart – en vaatziekten, obesitas, osteoporose, osteo-artritis, jicht, geheugenstoornissen, ziekte van Alzheimer, infertiliteit, erectiestoornissen, chronische vermoeidheid, depressie, kanker, slaapapneu, galstenen, chronische nierziekten.

Risicofactoren van metabool syndroom

Het metabool syndroom is sterk genetisch bepaald. Sommige personen zullen een lagere gevoeligheid hebben voor bijvoorbeeld insuline dan andere personen. Ook zullen sommige mensen genen hebben die zorgen voor een toename van het gewicht of genen hebben die obesitas kunnen veroorzaken. De meeste kans op metabool syndroom is echter te wijten aan een verkeerd voedingspatroon. Teveel koolhydraten, teveel verzadigde vetten en teveel calorieën innemen kan het risico op deze aandoening doen stijgen. Ook onvoldoende groenten en fruit, teveel koffie, teveel alcohol, onvoldoende inname van voedingsvezels en essentiële voedingsstoffen, roken, een zittende leefhouding, slaaptekort en chronische stress zijn factoren die aanleiding kunnen geven tot metabool syndroom. Depressie en chronische ontstekingsziekten zoals reuma zullen metabool syndroom bevorderen net zoals het gebruik van bepaalde medicijnen (antidepressiva, anticonceptiepil, corticosteroïden).

Het metabool syndroom is sterk genetisch bepaald.

Klachten van metabool syndroomKlachten van metabool syndroom

De klachten van metabool syndroom zijn vooral te wijten aan insulineresistente en abdominale obesitas. De bètacellen van de alvleesklier produceren insuline. Wanneer de bloedglucosespiegel te hoog wordt, zal de alvleesklier insuline vrijzetten in het bloed. Hierdoor kan het overtollige glucose bijvoorbeeld na het eten opgeslagen worden in de vorm van glycogeen. Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, zal gluca gon zorgen voor vrijzetting van glucose in het bloed. Wanneer iemand resistent is voor insuline, zal het lichaam minder goed reageren op insuline.  De alvleesklier zal bijgevolg meer insuline moeten afgeven om ervoor te zorgen dat de weefsels toch nog genoeg glucose zullen opnemen (hyperinsulinemie). Wanneer de alvleesklier er niet meer in slaagt om met grote hoeveelheden insuline de verlaagde weefselgevoeligheid voor insuline te compenseren, zal diabetes type 2 ontwikkeld worden. Insulineresistentie kan het gevolg zijn van erfelijke aanleg, gebrek aan lichaamsbeweging en een ongezonde voeding. Abdominale obesitas ontwikkelt zich voornamelijk via genetische aanleg. Bij veel mensen is abdominale obesitas de oorzaak van metabool syndroom. Een toename van de hoeveelheid vetweefsel rond de buik leidt tot een verminderde werking van insuline.

Behandeling van metabool syndroom

Hoe kan je metabool syndroom behandelen? Het is belangrijk om voldoende te bewegen of te sporten aangezien alle vijf criteria iets te maken hebben met lichamelijke inactiviteit. Door meer te bewegen zal je een betere conditie ontwikkelen en zal je sterftekans verlaagd worden. Regelmatig bewegen is een voorwaarde voor een blijvend effect op de insulinegevoeligheid, dit zal dus zorgen voor een daling van de insulineresistentie. Je beweegt best elke dag ten minste dertig minuten. 

Door gewicht te verliezen zal de insulinegevoeligheid verbeteren. Een normaal lichaamsgewicht wil niet altijd zeggen dat je gezond bent, je kan nog altijd een te hoog vetpercentage hebben. Een te hoog vetgehalte (groter dan 26 % bij mannen en groter dan 38 % bij vrouwen) zal aanleiding geven tot een verhoogd risico op metabool syndroom. Ook voldoende slaap en ontspanning kunnen zorgen voor een verminderde kans op het krijgen van metabool syndroom. Stress zorgt voor een stijging van de insulineresistentie, stijging van de cortisolspiegels, hyperinsulinemie en een toename van de ontstekingsactiviteit. Hyperinsulinemie activeert het sympathische zenuwstelsel en houdt stress in stand. Cortisol zorgt dan weer voor de stimulatie van de opslag van vet in de buikstreek. Daarom is het aangeraden om regelmatig tot rust te komen en zo psychische stress te verminderen. Roken is sterk af te raden want het bevordert insulineresistentie, verhoogt de triglyceridenspiegel en verlaagt de HDL-spiegel.

Elke risicofactor zal bij de behandeling van metabool syndroom, afzonderlijk aangepakt worden.

Patiënten met hart – en vaatziekten moeten regelmatig naar de dokter gaan om zich te laten screenen voor metabole stoornissen. Omgekeerd zullen patiënten met metabool syndroom gescreend moeten worden op cardiovasculaire aandoeningen. Wanneer de diagnose metabool syndroom wordt vastgesteld, zal een agressieve en vastberaden behandeling gestart worden om het risico op cardiovasculaire ziekten en diabetes type 2 te verlagen. Elke risicofactor zal bij de behandeling van metabool syndroom afzonderlijk aangepakt worden.

Er bestaat momenteel nog geen behandeling met geneesmiddelen die een directe impact heeft op de onderliggende oorzakelijke mechanismen van het metabool syndroom. Patiënten die lijden aan hart – en vaatziekten of personen met een verhoogd risico op hart – en vaatziekten kunnen best een medicamenteuze behandeling starten. Deze medicatie bestaat uit bloeddrukverlagers, geneesmiddelen die de bloedsuikerspiegel verlagen, geneesmiddelen die zorgen voor een normaal lipidenprofiel (een verhoging van het HDL-cholesterolgehalte en een verlaging van het LDL-cholesterolgehalte en de triglyceriden) en geneesmiddelen om te vermageren wanneer de gewone dieetmaatregelen niet blijken te werken.

Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.

1 geselecteerd - Verfijn selectie
Jouw selectie ×

9,2 / 10
 • Natas uit Rotterdam schreef:
  Snelle service
  Snelle service en een persoonlijk kaartje. Lief!
 • Johan uit Veendam schreef:
  uitstekend
  Ben zeer tevreden heb goede uitleg gehad.
 • Robert-Alexander uit Leiden schreef:
  Ruime keuze. Duidelijke website.
  Ik ben tevreden. Viata Drogist heeft een ruime keuze aan artikelen. Duidelijke website. Correcte levering.

metabool-syndroom - alle producten

1 - 9 van 9 |
placeholder Springfield Moducare
 (0)
Springfield Moducare Capsules 90 stuks

Voedingssupplement op basis van sterolen in de vorm van plantaardige capsules. Aanbevolen om het immuunsysteem te stimuleren.

27,95
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Arterin Cholesterol
 (0)
Arterin Cholesterol Tabletten 45 stuks

Voedingssupplement op basis van natuurlijke extracten van bergamot en artisjok, plantensterolen en vitamine C in de vorm van tabletten. Draagt bij tot een goed cholesterol gehalte en een normale werking van de bloedvaten.

prijs apotheek: 26,95
20,01
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 26,95

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Be-Life Be-Col 1400
 (0)
Be-Life Be-Col 1400 Capsules 60 stuks

Voedingssupplement op basis van onder andere rode gist rijst en plantensterolen. In de vorm van plantaardige capsules. Helpt om de cholesterol onder controle te houden.

prijs apotheek: 23,15
20,84
-2,31
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 23,15

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Liporyz
 (0)
Liporyz Capsules 100 stuks

Complément alimentaire à base d'huile de son de riz, de chrome et de zinc, sous forme de capsules. Il est indiqué pour maintenir un taux de cholestérol sain ainsi que pour lutter contre les effets oxydants du stress sur les cellules.

47,25
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Soluchol
 (0)
Soluchol Capsules 60 stuks

Voedingssupplement op basis van plantensterolen, in capsules. Helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed, en draagt bij tot het behoud een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

24,90
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

promo
placeholder VistaSterol 800mg
 (2)
VistaSterol 800mg Tabletten 60 stuks

Voedingssupplement op basis van zuivere plantensterolen, in tabletvorm. Helpt het cholesterol gehalte te verminderen en onder controle te houden.

prijs apotheek: 19,95
16,36
-18%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 19,95

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Zeltrin
 (0)
Zeltrin Tabletten 180 stuks

Voedingssupplement op basis van plantensterolen en pleurotusextracten, in de vorm van tabletten. Aangewezen voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte.

53,00
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering voor dit product
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering voor dit product
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Zeltrin
 (1)
Zeltrin Tabletten 120 stuks

Voedingssupplement op basis van plantensterolen en pleurotusextracten, in de vorm van tabletten. Aangewezen voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte.

41,50
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Zeltrin
 (0)
Zeltrin Tabletten 60 stuks

Voedingssupplement op basis van: oesterzwammen, plantaardige stanolen, bètaglucaan, antioxidant SOD, glutathion. In de vorm van tabletten. Draagt bij tot behoud van normale cholesterol bloedwaarden.

24,50
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

1 - 9 van 9 |
Gedeelde ervaringen
 • In plaats van statines met schadelijke bijwerkingen te nemen, neem ik al enkele maanden ZELTRIN en sindsdien lijkt mijn cholesterolgehalte ernstig te zijn gedaald.
  DIVIER 16/03/2019
 • Kosteneffectiviteitsverhouding bij de afspraak om een juist cholesterolgehalte te handhaven zonder statines te gebruiken.
  yves 14/01/2018
 • Een echte aanrader: Daardoor kan ik op een natuurlijke manier met dit voedingssupplement mijn cholesterol onder controle houden!...
  Magda 13/06/2017
 • Ik heb al veel geprobeerd tegen de cholesterol en ik vind dat Zeltrin goed is voor mijn cholesterolwaarden.
  Gerard D. 31/05/2017