Alles wat je moet weten over minerale zonnecrème

Door het uitgebreide aanbod van producten vandaag de dag, kan het soms moeilijk zijn om de beste zonnecrème uit te kiezen. Een goed begin om te beslissen is het type zonnecrème: wil je een minerale zonnecrème of een chemische zonnecrème? In dit artikel bespreken we wat een minerale zonnecrème juist is en wat het voor jouw huid kan doen.
Wat is het verschil tussen een minerale en chemische zonnecrème?
Een minerale of fysische zonnecrème beschermt je huid door een fysieke barrière te vormen. Zo worden de UV-stralen weerkaatst zoals een spiegel en komen ze dus niet in contact met de onderliggende huidlagen.
Er zijn twee stoffen die de fysieke barrière in minerale zonnefilters vormen: zinkoxide en titaniumoxide. Een minerale zonnecrème bevat één van de twee of beiden. Hoe groter de hoeveelheid van deze stoffen in het product, hoe hoger de beschermingsfactor.
Een chemische zonnecrème werkt op een andere manier. Ze dringen door in de huid en neutraliseren daar de zonnestralen. Deze zonnecrèmes moet je minstens een half uur voor je in de zon komt, aanbrengen omdat ze pas daarna beginnen te werken.
De voordelen van een minerale zonnecrème
De voornaamste troef van minerale zonnecrèmes is dat ze erg geschikt zijn voor mensen met een gevoelige huid. Ze bevatten geen mogelijk irriterende stoffen zoals chemische filters en voorkomen dat er warmte van de UV-stralen in de huidlagen terechtkomt, wat voordelig is voor een gevoelige of beschadigde huid. Daarnaast beginnen ze ook meteen te werken nadat je ze aanbrengt, wat niet het geval is bij een chemische zonnefilter. Een minerale zonnecrème beschermt ook beter tegen de overproductie van pigment.
Nadelen van een minerale zonnecrème
Minerale zonnecrèmes hebben een witte kleur die zichtbaar blijft op de huid. Dit doet zich in grotere mate voor bij mensen met een donkere huid. De laatste jaren is dit probleem veel minder aanwezig omdat sommige bedrijven de witte kleur kunnen verminderen door de witte deeltjes in het product te verkleinen met behulp van nanotechnologie. Hoewel het nog niet duidelijk is of deze kleinere deeltjes een negatief effect hebben op de gezondheid, kan je wel op de verpakking nagaan of het product deze technologie heeft gebruikt als je je hier zorgen over maakt.
Daarnaast is de textuur ook minder aangenaam dan die van een chemische filter, aangezien minerale zonnecrèmes dikker zijn en niet door de huid worden geabsorbeerd. Een chemische zonnecrème kan je beter uitsmeren en trekt in de huid. Toch let je best op met chemische zonnecrèmes als je een gevoelige huid hebt, aangezien deze allergische reacties of irritaties kunnen uitlokken.
Hoe minerale zonnecrème aanbrengen?
Een zonnecrème met factor 30 blokkeert 97% van de UVB-stralen van de zon. Zonnecrèmes met een hogere factor houden de zonnestralen een beetje beter tegen, maar het verschil is niet erg groot. Je kan dus al erg veel huidschade voorkomen met slechts een SPF 30! Toch kunnen hogere SPF’s een belangrijk verschil maken voor wie een lichte huid heeft en makkelijk verbrand.
Hoe sterk je zonnecrème ook is, ze werken allemaal even lang. Schud de fles goed en smeer je 15 minuten voor je in de zon komt. Breng het product om de 2 uur opnieuw aan. Als je hebt gezwommen of veel hebt gezweet, smeer je je ook best opnieuw in.
Het is belangrijk dat je niet zuinig bent met je zonnecrème om de meest effectieve werking te garanderen. Een bekende regel is om 7 eetlepels te gebruiken: een voor het gezicht en nek, twee voor de armen, twee voor buik en rug en twee voor de benen.
Er zijn verschillende redenen om voor een minerale zonnecrème te kiezen in plaats van voor een chemische. Doordat het product niet in de huid dringt en de UV-stralen weerkaatst, is het een uitstekende optie voor mensen met een gevoelige huid. Daarnaast werkt het ook meteen vanaf het moment dat je je insmeert. Welk product je ook uitkiest, zorg er wel steeds voor dat je je om de 2 uur opnieuw insmeert en genoeg van het product gebruikt.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.