Misselijkheid: oorzaken, behandelingen en hoe te vermijden

Je kent het onaangename gevoel waarschijnlijk wel. Je hebt last van je maag en hebt het gevoel dat je moet overgeven. Of je nu last hebt van zeeziekte of gewoonweg iets verkeerds hebt gegeten, iedereen heeft wel eens last van misselijkheid en braken. Het onaangename gevoel kan verschillende oorzaken hebben en kan vaak ook simpel verholpen worden.
Wat veroorzaakt misselijkheid?
Misselijkheid wordt veroorzaakt doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld om de maaginhoud te legen. Verschillende factoren kunnen misselijkheid uitlokken, denk maar aan bijvoorbeeld zwangerschap, zeeziekte of voedselvergiftiging. Hieronder vind je de vaakst voorkomende oorzaken van misselijkheid.
Refluxziekte
Na het eten krijgen sommige mensen last van een zure oprisping of ook wel gastro-oesofagale reflux (GERD) genoemd. Hierbij stroomt er maagzuur terug naar de slokdarm. Het maagzuur zorgt voor een brandend gevoel in de slokdarm en kan ook misselijkheid veroorzaken.
Infectie of virus
Bacteriën en virussen kunnen ook misselijkheid veroorzaken. Verschillende bacteriën in voedsel kunnen ervoor zorgen dat je misselijk wordt. We spreken dan van een voedselvergiftiging. Daarnaast kunnen virussen ook voor misselijkheid zorgen. Een virus zoals het norovirus veroorzaakt buikgriep die misselijkheid met zich meebrengt.
Medicatie
Bepaalde medicatie kan misselijkheid als bijwerking met zich meebrengen. Bijvoorbeeld kankerbehandelingen zoals chemotherapie kunnen de maag van streek brengen en voor misselijkheid zorgen.
Zee- en reisziekte
Een ritje in de wagen op een tripje op een boot kan bij sommige mensen ook voor misselijkheid zorgen. Zee- en reisziekte komt redelijk vaak voor en wordt veroorzaakt doordat de hersenen in deze situaties een overvloed aan signalen binnenkrijgen. De constante beweging kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt.
Dieet
Je voeding speelt ook een bepalende rol in het veroorzaken van misselijkheid. Overeten of pikant en vet voedsel kunnen de maag irriteren waardoor er misselijkheid ontstaat. Verder kunnen allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen ook voor misselijkheid zorgen.
Pijn
Erg intense pijn kan er ook voor zorgen dat je plots last krijgt van een misselijk gevoel. Deze vorm van misselijkheid komt voor bij bijvoorbeeld een blindedarmontsteking of gal- en nierstenen.
Maag- en darmzweren
Zweren in de maag en darmen kunnen ook voor overlast zoals misselijkheid zorgen. Wanneer je begint te eten kan een maag- of darmzweer een brandend gevoel en misselijkheid veroorzaken.
Wanneer ga je naar de dokter?
Over het algemeen is misselijkheid niet meteen iets om je zorgen over te maken. Je zoekt echter wel beter meteen medische hulp wanneer de misselijkheid gepaard gaat met symptomen van een hartaanval. Een hartaanval veroorzaakt symptomen zoals pijn in de borststreek, hevige hoofdpijn, kaakpijn, zweten of pijn in de linkerarm.
Verder kan misselijkheid ook een teken zijn dat je vergiftigd bent. Heb je last van symptomen zoals misselijkheid in combinatie met hevige hoofdpijn, een stijve nek, moeilijkheden met ademhalen en verwardheid? Zoek dan ook meteen medische hulp aangezien je misschien een giftige stof hebt binnengekregen.
Ook wanneer de misselijkheid langer dan 24 uur duurt, ga je beter ook op consultatie bij een dokter. Dat doe je ook wanneer de misselijkheid ervoor zorgt dat je gedurende 12 uur geen eten of drinken kunt binnenhouden.
Behandelingen
Hoe je misselijkheid kunt behandelen is erg afhankelijk van de oorzaak. De symptomen van reisziekte kunnen vermeden of verminderd worden door vooraan in de auto te gaan zitten. Bepaalde medicatie kan ook helpen om misselijkheid door zee- of reisziekte te verminderen.
Verder is het belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Door te braken kun je uitgedroogd raken. Drink kleine hoeveelheden water of sportdrank met elektrolyten.
Hoe vermijd je misselijkheid?
Er is jammer genoeg geen pasklare oplossing die ervoor zorgt dat je nooit meer misselijk zult zijn. Je kunt echter wel bepaalde triggers leren herkennen die misselijkheid bij jou veroorzaken en hierop inspelen. Als je snel zeeziek wordt, kun je voor een boottrip medicatie zoals Scopolamine innemen.
Ook door je eetgewoonten aan te passen kun je misselijkheid vermijden. Door meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden te eten, raakt je maag minder snel van streek. Ook let je beter op met pikant of vet voedsel.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.