085/016 08 96

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

08-10-2019 | Aandoeningen

Nagels na de zomer

Geschreven door Lize

Nu de zomer gedaan is, hebben we alle tijd om onze nagels te verzorgen en om ze klaar te maken tegen het volgende seizoen. Omdat het verzorgen van kalknagels een tijdje duurt en we nu niet met onze blote tenen rondlopen, is de herfst het geschikte moment om dit vervelende kwaaltje aan te pakken.

Wat zijn kalknagels of schimmelnagels en wat doe je eraan?

Schimmelnagels zijn nagels die geïnfecteerd zijn met een schimmel. Dit ziet er op het eerste zicht niet hinderlijk uit. Het begint aan de nagelranden met een wit-gele, bruine of groene verkleuring. Later wordt de nagel dik en brokkelig. Na een lange tijd, kan de nagel zelfs uitvallen. Dit is niet handig en het kan daarbovenop nog eens erg pijnlijk zijn.

Behandeling van buitenuit

Omdat ze andere nagels kunnen besmetten en ze er eigenlijk niet zo mooi uitzien, willen de meeste mensen er wel vanaf en behandelen ze de kalknagel. Omdat de infectie aan de onderkant van de nagel zit, is dit niet gemakkelijk te bereiken. De nagel is daarenboven ook nog eens gemaakt van Keratine. Dit is een sterke, ondoordringbare stof. Hierdoor is het moeilijk om de nagel van buitenaf te genezen. Gelukkig lukt het wel vaak. Er bestaan verschillende soorten behandelingen die wel werken. Er zijn stiftjes, zalfjes en olies. Het voordeel hierbij is dat ze geen andere, zware bijwerkingen hebben.

Behandeling van binnenuit

Bij een behandeling van binnenuit wordt er vaak door de huisarts een antimycoticum voorgeschreven. Dit is een medicijnkuur. Ze hebben meestal heel goede resultaten, maar je kan ze dus niet zelf gaan kopen, zonder dat je naar de dokter bent geweest. Deze kuur kan helaas wel bijwerkingen hebben.

Hoe voorkom je schimmelnagels?

Nu we weten hoe kalknagels weg krijgen, willen we ze ook niet meer terug. Met deze tips voorkom je schimmelnagels!

  • In tegenstelling tot wat je zou denken, was je best je voeten niet te vaak met zeep. Zeep werkt helaas niet tegen schimmels. Spoel ze in plaats daarvan gewoon goed met water.
  • Droog je voeten goed af, vergeet ook tussen je tenen niet goed te drogen.
  • Draag elke dag propere sokken en laat je schoenen goed ventileren.
  • Vermijd synthetische sokken en schoenen.
  • Deel je schoenen niet uit.
  • Hou je nagels goed droog, knip ze regelmatig en gebruik geen nepnagels.
  • Draag slippers in openbare, vochtige ruimtes, zoals zwembaden, sauna’s…
  • Gebruik talkpoeder als je last hebt van zweetvoeten.
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.