085/016 08 96

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

Toon alle thema's »

Natuurlijke middelen voor de weerstand

Iedereen heeft een natuurlijk afweersysteem dat het lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden zoals virale (bv. verkoudheid en griep) en bacteriële infecties. Dit soort aandoeningen kan je het hele jaar door oplopen maar komen vaker voor in de herfst- en wintermaanden. De kans op griep kan je verminderen door een griepvaccin te laten zetten. Maar niet voor elk soort infectie is er een vaccin beschikbaar. Daarom is een optimaal immuunsysteem heel belangrijk. Is je natuurlijke weerstand wat verzwakt? Dan bestaan er plantaardige geneesmiddelen en voedingssupplementen om je weerstand te ondersteunen.

 

Echinacea

In het Nederlands wordt deze plant ook wel eens de ‘rode zonnehoed’ genoemd. Echinacea ondersteunt de werking van het immuunsysteem. Een optimaal werkend immuunsysteem zorgt voor een goede weerstand tegen bacteriële en virale infecties (bv. verkoudheden).

Een product met Echinacea wordt afgeraden bij gebruik van anti-allergie producten omdat de plant overgevoeligheidsreacties kan ontlokken. Ook personen met auto-immuniteitsziekten of multiple sclerosis gebruiken het kruid beter niet. Je neemt het product ook best niet langer dan 10 dagen omdat er gewenning kan optreden, waardoor het product zijn werking verliest.

 

Pelargonium

Deze stof wordt verkregen uit de wortels van de geraniumplant. Pelargonium kan gebruikt worden bij ademhalingsongemakken tijdens de winterperiodes. Het helpt de ademhaling te verbeteren tijdens een verkoudheid en ontstekingen van luchtwegen.

 

Propolis

Propolis wordt door honingbijen gemaakt uit onder andere boomhars. Deze kleverige donkerbruine massa wordt naar de bijenkorf gebracht om eventuele scheuren in de korf te dichten en de korf te beschermen tegen rotting. Propolis is een antioxidant dat beschermt tegen vreemde organismen en bij mensen het immuunsysteem versterkt. Het kan gebruikt worden om pijnlijke luchtwegen of een ruwe keel te verzachten. Sommige producten bevatten enkel een bepaald extract van propolis, bijvoorbeeld proposor. Propolis, of een extract, kan je terugvinden in sommige keel-of neussprays, balsem of siroop, en keeltabletten.

 

Koninginnebrij

Dit product dat door werkbijen wordt aangemaakt bevat onder meer vitaminen B, ijzer en aminozuren. Deze bestanddelen ondersteunen de werking van het immuunsysteem. Een goed werkend immuumsysteem zorgt op zijn beurt voor een goed herstel. Het geeft je tenslotte ook extra energie. Het is verkrijgbaar in vloeibare vorm, op te lossen in water.

 

Vlierbes

Extracten van deze bes bevatten werkzame stoffen die de weerstand verhogen. Daarnaast verzacht vlierbes de luchtwegen en ademhalingsongemakken. Het is verkrijgbaar als voedingssupplement in de vorm van capsules en als siroop.

 

Tijm

Je kent het waarschijnlijk wel als een kruid dan in eten verwerkt wordt. Maar niet enkel op culinair gebied wordt dit kruid gewaardeerd, ook in de (alternatieve) geneeskunde wordt het gebruikt, onder andere bij verkoudheden en hoesten. De olie die men uit het kruid verkrijgt, lost het slijm op, onderdrukt het hoesten en vergemakkelijkt zo het ademhalen. Daarnaast heeft het ook een ontsmettende werking. Ten slotte versterkt het ook de natuurlijke afweer. Je kan het verkrijgen in olievorm (om te verdampen) en in capsules.

Gebruik van dit product vereist geen specifieke aandachtigheden. Let er wel op dat je de olie niet puur inneemt.

 

Ginseng

Bij ons mogelijk minder bekend, maar in de Chinese geneeskunde het meest gekende en gebruikte plantaardig geneesmiddel. Er zijn veel verschillende ginsengsoorten. Het zijn de wortels van de plant die het meest heilzaam zijn.

Personen die bloedverdunners gebruiken, mogen geen ginseng gebruiken, daar de plant het effect van bloedverdunners kan verzwakken. Grote hoeveelheden of langdurig gebruik van het middel kan leiden tot hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, en nog andere ongemakken. Ginseng is niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en baby’s.

 

Eucalyptus

Dit plantaardig middel (dat bekomen wordt uit een boom) bevat zeer sterke aroma’s. De geur die verspreid wordt, breekt slijmen (in de keel en in de neus) af. Eucalyptus kan dus gebruikt worden bij last van een verstopte neus of een slijmhoest.

 

Katsklauw (Uncaria tomentosa)

Het is de schors van deze Uncariaplant die werkzame bestanddelen bevat. Het ondersteunt de weerstand van het lichaam in de winter. Een sterke weerstand beschermt je lichaam tegen infecties. Dit kan je gebruiken in de vorm van voedingssupplement.

 

Vitamine C

Omdat vitamine C een anti-oxidant is, beschermt het onze goede lichaamscellen tegen aanvallen van buitenaf. Bij een vitamine-C-tekort kan een infectie ernstiger verlopen en langer dure. Je vindt vitamine C terug in de voeding (citrusfruit, aardappelen, groenten,…). Daarnaast kan je het ook als voedingssupplement innemen.

 

Opletten met gebruik van natuurlijke geneesmiddelen

Bij gebruik van plantaardige producten dient men ook voorzichtig te zijn. Wisselwerkingen tussen planten onderling en met geneesmiddelen kunnen ook gepaard gaan met ongewenste of gevaarlijke gevolgen. Je kan ten rade gaan bij je apotheker of huisarts als je meerdere producten gebruikt of wanneer je niet zeker bent van de dosis. Ook bij langdurig gebruik van vitaminen of plantaardige middelen is het aangeraden dit aan je apotheker te melden.