085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
12-02-2021 | Algemeen welzijn

Niet goed uitplassen als vrouw

Geschreven door Niels

Verlies je gedurende de dag plots druppels of scheutjes urine? Om ongewild urineverlies tegen te gaan is het belangrijk dat je volledig de blaas leeg plast. Een goede toilethouding is daarbij belangrijk. Het niet kunnen legen van de blaas noemen we urineretentie. We geven tips hoe je op de juiste manier op het toilet kunt zitten, en wat je verder kunt doen bij incontinentie.

Wat is urineretentie

Urineretentie is het onvermogen om de blaas volledig of gedeeltelijk te legen. Retentie betekent hetzelfde als vasthouden. Het kan zijn dat je niet kunt beginnen met plassen. Of juist wel kunt beginnen, maar vervolgens niet in staat bent om de blaas helemaal te legen. Een van de symptomen van urineretentie is het verlies van kleine hoeveelheden urine gedurende de dag: incontinentie.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is het ongewild verlies van urine. Van druppels tot het verlies van de gehele blaasinhoud. Het is geen ziekte, maar kan wel zorgen voor vervelende situaties. Urineverlies komt op elke leeftijd voor. Als er urine achterblijft in de blaas, zijn de bekkenbodemspieren de hele tijd aangespannen. Dit kan leiden tot urineverlies.

Een goede toilethouding

Het is zeker niet de heilige graal, maar je kunt incontinentie verminderen door op je toilethouding te letten. We geven tips:

  • Ga op de wc-bril zitten zoals je op een stoel zit en zorg dat je voeten plat op de grond staan. Dit helpt om de bekkenbodemspieren te ontspannen.
  • De benen moeten iets uit elkaar kunnen staan, dus laat kleding zo ver mogelijk zakken.
  • Laat de plas rustig weglopen. Pers niet mee. Door te persen span je de bekkenbodemspier aan waardoor er urine in de blaas achter kan blijven.
  • Als er geen urine meer komt, kantel je rustig het bekken een paar keer van achteren naar voren.

Incontinentie als man? Lees meer over een juiste toilethouding voor mannen.

Incontinentiemateriaal beschermt bij ongewild urineverlies

Blijf je last houden van nadruppelen of lukt het simpelweg niet om een betere toilethouding aan te nemen? We hebben een breed gamma aan incontinentiemateriaal van TENA. Of je nu enkele druppels urine verliest of grotere hoeveelheden. Er is altijd een inlegverband dat bij je noden past. Ontdek het gerust.

Ontdek ons hele gamma van TENA.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.