085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
27-02-2019 | Algemeen welzijn

Maak komaf met dat opgeblazen gevoel

Geschreven door Niels

Voelt het soms aan alsof je buik op springen staat? Dan heb je misschien wel last van een opgeblazen gevoel in de buik. Je bent niet alleen! Veel mensen hebben last van dit vervelende gevoel. Maar hoe komt het nu dat je buik plots opblaast en wat kun je eraan doen? Antwoorden op deze vragen lees je in het vervolg van deze tekst.

Oorzaken van een opgeblazen gevoel

Het opgeblazen gevoel heeft zijn naam niet gestolen aangezien het gevoel ontstaat door ophoping van lucht in de darmen. De lucht zit als het ware gevangen in de buik en darmen waardoor je buik als het ware opblaast als een ballon.

Gerelateerd: Prikkelbare darm syndroom (pds): spastische of luie darm

Een eerste oorzaak van een opgeblazen gevoel kan zijn dat je te snel eet of onvoldoende kauwt. Wanneer je snel je maaltijd naar binnen schrokt, belandt het voedsel in grote stukken in de maag en darmen. De grote stukken voedsel gaan trager door de darmen en krijgen dus de kans om extra te gisten met de ontwikkeling van gassen tot gevolg.

Verder kan het soort voedsel dat je eet ook een impact hebben op je opgeblazen gevoel. Zo produceren sommige soorten voeding meer gassen in de darmen dan andere. Voedingsmiddelen die veel suiker, koolhydraten en voedingsvezels bevatten zorgen ook voor een grotere dosis gas. Ook kunnen verschillende koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank je buik doen uitzetten.

Stress is een grote boosdoener in ons dagelijks leven en brengt vaak verschillende vervelende kwaaltjes met zich mee. Een opgeblazen gevoel is hier een van en is het gevolg van een natuurlijke reflex die het lichaam heeft. In stressvolle situaties lokken in ons lichaam een vlucht-of-vechtreactie uit. Deze reactie komt uit een ver verleden waar onze voorouders vaak voor een wild beest moesten vluchten. Het lichaam stuurt dan meer bloed naar de belangrijkste spieren in je lichaam en het hart. De spijsvertering wordt dus even in de wacht gezet. Vaak met een opgeblazen gevoel tot gevolg.      

Wat doe je eraan?

Je kan het opgeblazen gevoel in je darmen op enkele manieren doen afnemen. Deze hebben voornamelijk te maken met het verbeteren van je darmflora en het verminderen van gas in de darmen. Let dus zeker op de volgende tips om je opgeblazen gevoel te doen afnemen.

Let op je eetgewoonten

Slechte eetgewoonten zijn een dooddoener voor een goede werking van je darmen. Zorg dus dat je op regelmatige basis minstens drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes eet. Let er ook op dat je je voedsel voldoende kauwt om grote brokken voedsel in de darmen te vermijden. Let ook op met voedsel dat veel suiker, koolhydraten en voedingsvezels bevat aangezien deze voedingsmiddelen de productie van gas in de hand werken. 

Gebruik natuurlijke supplementen

Om je darmflora een zetje in de goede richting te geven, kun je een voedingssupplement zoals Mucopure van Natural Energy gebruiken. De actieve bestanddelen in dit product helpen met het ontgiften, verteren en het verbeteren van de darmflora. Door een verbetering van de darmflora zal het opgeblazen gevoel snel verdwijnen.

Geen stress bij de maaltijd

Probeer tijdens stressvolle situaties toch te zorgen voor een rustig eetmoment. Neem de tijd om driemaal per dag rustig aan tafel te zitten om te eten. Zo verminder je niet alleen het opgeblazen gevoel, maar kun je ook genieten van je maaltijd. Zorg ook voor twee gezonde tussendoortjes die je in alle rust opeet. Niet enkel je opgeblazen gevoel zal verminderen, maar ook je stresslevels.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.