Waarom moet ik overgeven?

Braken, of overgeven, is het met kracht lozen van maaginhoud. Het kan een eenmalige gebeurtenis zijn die verband houdt met iets dat niet goed in de maag ligt. Terugkerend braken kan worden veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen.
Veelvuldig braken kan ook leiden tot uitdroging, wat levensbedreigend kan zijn als het niet behandeld wordt.
Oorzaken van braken
Braken komt vaak voor. Te veel eten of te veel alcohol drinken kan ertoe leiden dat iemand moet overgeven. Over het algemeen is dit geen reden tot bezorgdheid. Braken op zich is geen aandoening. Het is een symptoom van andere aandoeningen. Enkele van deze aandoeningen zijn:
- voedselvergiftiging
- indigestie
- infecties (in verband met bacteriële en virale ziekten)
- reisziekte
- zwangerschapsgerelateerde ochtendmisselijkheid
- hoofdpijn
- voorgeschreven medicijnen
- anesthesie
- chemotherapie
- ziekte van Crohn
Frequent braken dat geen verband houdt met een van deze oorzaken kan een symptoom zijn van cyclisch braaksyndroom. Deze aandoening wordt gekenmerkt door braken gedurende maximaal 10 dagen. Het gaat meestal gepaard met misselijkheid en extreem gebrek aan energie. Het komt vooral voor tijdens de kinderjaren.
Deze aandoening kan meerdere braakneigingen per jaar veroorzaken als ze niet wordt behandeld. Het kan ook ernstige complicaties hebben, waaronder:
- uitdroging
- tandbederf
- slokdarmontsteking
- een scheur in de slokdarm
Spoedeisende hulp bij braken
Braken is een veel voorkomend symptoom, maar het kan soms dringende medische hulp vereisen. Je moet onmiddellijk naar de dokter gaan als je:
- langer dan een dag moet overgeven
- voedselvergiftiging vermoedt
- ernstige hoofdpijn hebt die gepaard gaat met een stijve nek
- hevige buikpijn hebt
Je moet ook naar de eerste hulp gaan als er bloed in het braaksel zit, wat hematemesis wordt genoemd. Hematemesis symptomen omvatten:
- braken van grote hoeveelheden rood bloed
- donker bloed uitspugen
- ophoesten van een stof die lijkt op koffiedik
Het overgeven van bloed wordt vaak veroorzaakt door:
- zweren
- gescheurde bloedvaten
- maagbloedingen
Braken kan ook worden veroorzaakt door sommige vormen van kanker. Deze aandoening gaat vaak gepaard met duizeligheid. Als je bloed braakt, bel dan onmiddellijk een arts of ga naar de dichtstbijzijnde spoedafdeling.
Complicaties van braken
Uitdroging is de meest voorkomende complicatie bij braken. Braken zorgt ervoor dat de maag niet alleen voedsel, maar ook vocht uitdrijft. Uitdroging kan leiden tot:
- droge mond
- vermoeidheid
- donkere urine
- verminderd plassen
- hoofdpijn
- verwardheid
Uitdroging is vooral ernstig bij baby's en jonge kinderen die overgeven. Jongere kinderen hebben een kleinere lichaamsmassa en hebben dus minder vocht om zichzelf te onderhouden. Ouders van wie de kinderen symptomen van uitdroging vertonen, moeten onmiddellijk contact opnemen met hun kinderarts.
Ondervoeding is een andere complicatie van braken. Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, verliest je lichaam voedingsstoffen. Als je last hebt van overmatige vermoeidheid en zwakte als gevolg van veelvuldig braken, moet je medische hulp inroepen.
Behandelingen tegen braken
De behandeling van braken richt zich op de onderliggende oorzaak.
Het is niet nodig om braken te behandelen als je maar af en toe moet overgeven. Maar hydratatie is belangrijk, zelfs als je maar één keer moet overgeven. Het drinken van voldoende vloeistoffen wordt aanbevolen. Vloeistoffen met elektrolyten kunnen helpen essentiële voedingsstoffen aan te vullen die door het braken verloren zijn gegaan.
Vast voedsel kan een gevoelige maag irriteren, waardoor de kans op overgeven toeneemt. Het kan nuttig zijn om vast voedsel te vermijden totdat heldere vloeistoffen worden verdragen.
Een arts kan anti-emetica voorschrijven als je vaak moet braken. Deze medicijnen helpen de episodes van braken te verminderen.
Alternatieve middelen zoals het innemen van producten die gember, bergamot en citroengrasolie bevatten, kunnen ook helpen. Het gebruik van alternatieve middelen kan leiden tot wisselwerkingen met geneesmiddelen. Overleg met een arts voordat je met alternatieve middelen begint.
Veranderingen in het dieet kunnen ook helpen bij regelmatig overgeven. Deze zijn vooral nuttig bij ochtendmisselijkheid. Voedingsmiddelen die helpen om braken te verlichten zijn onder andere:
- niet-vette voedingsmiddelen
- crackers
- gemberproducten zoals ginger ale
Je kunt ook proberen om kleinere maaltijden te eten gedurende de dag.
Braken voorkomen
Behandelingsplannen zijn de beste aanpak als het braken wordt veroorzaakt door een medische aandoening. Triggers van braken kunnen per persoon verschillen. Deze kunnen zijn
- overmatig alcoholgebruik
- te veel voedsel eten
- migraine
- sporten na het eten
- stress
- warm of gekruid eten
- slaapgebrek
Het aannemen van gezondere leefgewoonten kan braken helpen voorkomen. Het is moeilijk om virussen die braken veroorzaken helemaal te vermijden. Je kunt de kans op het oplopen van een virus echter verkleinen door een goede hygiëne, zoals het regelmatig wassen van de handen.
Als je weet hoe je terugkerende braakneigingen moet behandelen, kun je verdere complicaties voorkomen.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.