085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

15-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitaminetekort bij overgewicht: de belangrijkste vitaminen om op je gewicht te letten

Geschreven door Niels vitamines gewicht verliezen

Wanneer je wilt afvallen, denk je misschien wel aan een crashdieet waar je amper nog iets mag eten. Dit alles om de strijd tegen de extra kilo’s te kunnen winnen. Toch blijft het belangrijk om juist te letten op alles wat je wel blijft eten. Het aantal vitaminen en mineralen dat je binnen krijgt in je voeding heeft niet enkel een grote impact op je algehele gezondheid, maar ook op je gewicht.

Overgewicht leidt namelijk vaak tot vitaminetekorten die vaak simpelweg aangepakt kunnen worden door middel van een aanpassing van je dieet. In dit artikel leer je meer over het verband tussen overgewicht en vitaminetekorten.

Vitamine D

Bij mensen met overgewicht wordt vaak een tekort aan vitamine D opgemerkt. De oorzaak voor dit tekort is vaak tweevoudig. Aan de ene kant houdt vetweefsel meer vitamine D vast waardoor het op andere plaatsen in het lichaam minder voorkomt. Aan de andere kant komen mensen met overgewicht minder buiten om bijvoorbeeld te bewegen. Hierdoor kan de huid ook minder vitamine D aanmaken. 

Vitamine B1

Een ander vitaminetekort dat mensen met overgewicht tegenkomen is een tekort aan vitamine B1. De voedingsgewoonten van mensen met overgewicht zijn de voornaamste oorzaak van het tekort aangezien hun dieet vaak te weinig gevarieerd is. Toch kunnen sommige diëten met te weinig koolhydraten zorgen voor een tekort aan vitamine B1.

Vitamine B5

Deze vitamine helpt bij de vetverbranding en is dus een zeer nuttige vitamine voor al wie op zijn lijn wilt letten. Naast vetverbranding zorgt vitamine B5 er ook voor dat het hongergevoel langer wegblijft waardoor je minder snel de neiging hebt om te eten. 

Vitamine Cvitamine overgewicht tekort

Een gezonde dosis vitamine C is voor iedereen belangrijk, maar wanneer je last hebt van overgewicht is deze vitamine extra belangrijk aangezien het lichaam dan extra nood heeft aan vitamine C. Deze vitamine helpt namelijk met de vetverdeling in het lichaam, maar draagt ook bij aan gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. 

Vitamine K1

Deze vitamine werkt preventief voor een aantal chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Vrouwen met een hoog gehalte aan vetweefsel hebben minder vitamine K1 dan vrouwen met minder vetweefsel. Dit komt doordat vetweefsel de vitamine vasthoudt waardoor het moeilijk op andere plaatsen in het lichaam raakt.     
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.