Parabeenvrije cosmetica & verzorgingsproducten
Jeukende ogen als je mascara opdoet? Of een rode geïrriteerde huid als gevolg van je nieuwe douchegel? Misschien wijst dat er wel op dat je gevoelig bent voor een stof in je cosmetica of verzorgingsproduct. Het komt steeds vaker voor dat iemand allergisch is voor make-up. Het voorkomen van deze allergische reactie, ook contactallergie dermatitis genaamd, zou volgens onderzoek in de afgelopen jaren met meer dan 6% gestegen zijn. Wat is de oorzaak van deze allergische reactie op make-up en wat kan je zelf doen?
Het parabeenverhaal
De allergie-uitlokkende stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten zijn meestal de conserveermiddelen die aan het product worden toegevoegd. Net als bij voedsel, medicijnen, verf, en poetsproducten bevatten cosmetica middelen die ervoor zorgen dat het product langer houdbaar is en dus bruikbaar blijft. Jarenlang was er ophef rond de aanwezigheid van parabenen als bewaarmiddel in cosmetica. Deze stof zou verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van allergische reacties. Het gevolg was dat er een heel gamma aan parabeenvrije cosmetica geïntroduceerd werd.
Parabenen kunnen allergische reacties uitlokken maar zijn niet kankerverwekkend.
Zijn parabenen een groot gevaar voor de gezondheid? Naast het feit dat ze allergische reacties kunnen uitlokken tonen studies totnogtoe geen andere schadelijke effecten. Ze zouden niet kankerverwekkend zijn. Daarom mogen ze tot op heden nog steeds gebruikt worden in voedsel en andere producten. Reageer jij allergisch op producten die parabenen bevatten? Geen probleem, dan kan je heel wat producten vinden die parabeenvrij zijn.
Het methyl(chloro)isothiazolinone verhaal
Het duurde slechts zo’n vijf jaar tot er nieuwe verhalen rond allergieën opdoken, zelfs bij gebruik van parabeenvrije producten. De boosdoeners ditmaal zijn de stoffen methylchloroisothiazolinone (MCI) en methylisothiazolinone (MI). Dit zijn, net als parabenen, chemische bewaarmiddelen die in allerhande producten gebruikt worden. Enkele grote namen in de cosmetica- en verzorgingsindustrie kwamen in opspraak omdat zij deze stoffen als bewaarmiddel zouden gebruiken. Na grondig onderzoek besloot de Europese Commissie dat tot een bepaalde concentratie de stoffen niet schadelijk zijn en dus gebruikt mogen worden in cosmetica en verzorgingsproducten. Ze mogen echter helemaal niet meer aanwezig zijn in desinfecterende producten.
Conclusie van het verhaal is dat sommigen gevoelig zijn voor bepaalde bewaarmiddelen in cosmetica. Ga voor jezelf na welke producten je moeilijk kan verdragen, bekijk het etiket om na te gaan welke stoffen erin zitten. Je kan vervolgens zelf op zoek gaan naar producten die bepaalde bestanddelen niet bevatten. Wanneer dit nog te moeilijk voor je blijkt, ga dan langs bij een arts die gespecialiseerd is in allergologie, neem het product mee waarop je reageert, en laat een aantal huidtesten uitvoeren bij die arts. Wanneer je weet op welke stof(fen) je reageert, kan de arts je een lijst bezorgen met producten waar die stof(fen) niet inzitten. Daarmee kan je dan langs je apotheker gaan, en geraak je verlost van die vervelende overreacties.
Heb je nog vragen of wens je meer advies, contacteer dan onze Viata apotheker.