085/016 08 96

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
23-02-2023 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Leer waarom je parabenenvrije zonnecrème moet gebruiken en ontdek onze topkeuzes

Geschreven door Niels zonnecrème parabenen ingrediënten

Huidproducten uitkiezen is geen makkelijke taak, want ze bevatten allerlei ingrediënten zoals sulfaten, parabenen, octinoxaat die al dan niet een effect hebben op je huid en je algemene gezondheid. We weten ondertussen dat octinoxaat best vermeden kan worden, maar een andere groep van stoffen die je niet in je lichaam wilt zijn parabenen. Lees hier wat parabenen zijn en waarom je beter voor een parabenenvrije zonnecrème kiest.

Wat zijn parabenen?

Je ziet wel eens een zonnecrème passeren met het label ‘parabenenvrij’, maar wat betekent dat precies? Parabenen zijn een groep van synthetische stoffen die gebruikt worden als bewaarmiddel in huidproducten. Ze behoren tot een groep met benzoëzuur verwante stoffen (PHBA) die natuurlijk voorkomen in planten zoals wortels, ajuin, blauwe bessen en kokosnoot. De parabenen die in producten zoals zonnecrèmes zitten worden meestal gemaakt in een labo.

De meest voorkomende zijn:

 • Butylparaben
 • Ethylparaben
 • Isobutylparaben
 • Isopropylparaben
 • Methylparaben
 • Propylparaben

Het voornaamste doel van parabenen is om de levensduur van het product te verlengen en de groei van schadelijke schimmels en bacteriën tegen te gaan. Zonder bewaarmiddelen zal de werking van je zonnecrème sneller verminderen. Dit is natuurlijk een groot voordeel, maar de vraag is of parabenen wel veilig zijn.

Zijn parabenen veilig?

Zonder parabenen zullen er sneller schadelijke schimmels en bacteriën in je producten kunnen groeien, wat kan leiden tot huidirritatie en ontstekingen. Parabenen kunnen echter ook op zichzelf nadelige effecten hebben. Op dit moment is er nog niet genoeg onderzoek dat duidelijk kan bewijzen of parabenen veilig zijn of niet. Daarom worden al parabenenvrije producten ontwikkeld.

Waarom parabenen vermijden?

parabenen zonnecrème ingrediëntenHoewel er nog geen zekerheid bestaat over de effecten van parabenen, zijn de mogelijke gevolgen ernstig genoeg om het ingrediënt te vermijden waar mogelijk. Er bestaat immers onderzoek dat suggereert dat parabenen mogelijk endocriene verstoorders kunnen zijn, wat wil zeggen dat ze zich gaan gedragen als het hormoon oestrogeen als ze in het lichaam terechtkomen. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen, zoals vruchtbaarheidsproblemen, verminderde werking van het immuunsysteem en problemen met het imuunsysteem.

Deze aandoeningen worden pas zichtbaar op lange termijn en zelfs dan is het moeilijk om aan te tonen dat ze veroorzaakt werden door parabenen. Daarnaast kan je huid ook meteen zichtbaar reageren op de aanwezigheid van parabenen in je zonnecrème. Symptomen van zo’n reactie zijn:

 • Allergische reactie
 • Schilferende huid
 • Irritatie
 • Jeuk
 • Pijn
 • Roodheid

Wat is parabenenvrije zonnecrème?

Als je de risico’s van parabenen wilt vermijden, probeer dan uitsluitend zonnecrèmes zonder parabenen te gebruiken. Let er dan wel op dat deze producten meer natuurlijke ingrediënten bevatten en minder lang bruikbaar zijn dan zonnecrèmes die wel parabenen bevatten. Je kan ze herkennen aan labels op de verpakking zoals ‘parabenenvrij’ of ‘0% parabenen’. Als je niet zeker bent, kan je altijd de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking checken.

 

Het belang van zonnecrème om je huid te beschermen is enorm. Zelfs na een korte tijd onbeschermd in de zon te lopen, kan je huid al aangetast zijn. Wanneer je je zonnecrème kiest, probeer dan voor parabenenvrije opties te gaan om zo andere negatieve effecten op je gezondheid te vermijden. Let er dan wel op dat je product waarschijnlijk geen jaar gaat meegaan en houd goed in de gaten of je zonnecrème nog wel goed is.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.