085/016 08 96

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
29-12-2022 | Aandoeningen

Psoriasis artritis (PsA): oorzaken, symptomen en behandeling

Geschreven door Niels psoriasis artritis Gewrichten

Psoriasis artritis is een aandoening waarbij de gewrichten ontsteken bij iemand met de huidziekte psoriasis. De ernst van de symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar kunnen met medicatie een veranderingen in levensstijl onder controle worden gehouden. Lees hier meer over wat deze aandoening juist inhoudt, hoe het wordt veroorzaakt en wat je ertegen kunt doen.

Wat is psoriasis artritis? 


Artritis is een aandoening waarbij de persoon ontstekingen krijgt aan de gewrichten, waardoor deze opzwellen en pijn doen. Psoriasis is een huidaandoening die leidt tot jeukende, schilferende, verkleurde plekken op de huid en hoofdhuid. Psoriasis artritis (PsA) is een combinatie van de twee. 

Soorten psoriasis artritis

Er bestaan vijf soorten PsA:

 • Asymmetrische psoriasis artritis: dezelfde gewrichten langs beide kanten van het lichaam worden aangetast
 • Asymmetric psoriasis artritis: de aandoening komt voor bij gewricht(en) langs één kans van het lichaam 
 • Distal interphalangeal predominant PsA: de symptomen doen zich voor bij de gewrichten die het dichtste bij de nagels zitten
 • Spondylitis PsA: delen van of de volledige ruggengraat wordt aangetast
 • Psoriatic arthritis mutilans: komt voor in de handen, voeten, nek en onderrug en is en zeer ernstige vorm van PsA

Wat is het verschil tussen psoriasis artritis en reumatoïde artritis?

artritis psoriasis gewrichtenPsoriasis artritis en reumatoïde artritis zijn beide verschillende types van artritis, waarvan nog veel andere soorten bestaan. Ze hebben gelijkaardige symptomen, maar de oorzaken zijn anders. PsA doet zich voor bij mensen met de huidaandoening psoriasis, terwijl reumatoïde artritis (RA) een auto-immuunziekte is. Bij RA gaat het lichaam de weefsels die rond de gewrichten zitten, aanvallen. Hierdoor ontstaat ook zwelling en uiteindelijk schade aan de gewrichten. 

Verder doet PsA zich even vaak voor bij vrouwen als bij mannen. RA komt daarentegen vaker voor bij vrouwen. PsA begint vaak tussen 30 en 50 jaar, terwijl RA zich eerder op latere leeftijd ontwikkelt. In het begin lijken de symptomen erg op elkaar, maar in een later stadium wordt duidelijk welke aandoening je hebt. Bij de diagnose kan al via bloedtesten vastgesteld worden welke van de twee je hebt.

Symptomen van psoriasis artritis

Iedereen ervaart psoriasis artritis op een andere manier. De symptomen kunnen zowel mild als zeer ernstig zijn. In sommige gevallen kan de aandoening in remissie gaan en zal je je tijdelijk beter voelen. Soms kunnen de symptomen ook verergeren. Welke klachten je hebt, hangt af van welke soort PsA je hebt.

Algemene symptomen van psoriasis artritis zijn:

 • Opgezwollen, pijnlijke gewrichten langs één of twee kanten van het lichaam
 • Stijfheid bij het opstaan s’ ochtends
 • Opgezwollen vingers en tenen
 • Pijnlijke spieren en pezen
 • Schilferende vlekken op de huid die verergeren wanneer de gewrichten meer pijn doen
 • Schilfers op de hoofdhuid
 • Vermoeidheid
 • ‘Nail pitting’, kleine putjes in de teen- en vingernagels
 • Het loskomen van de nagels
 • Roodheid in de ogen
 • Pijn aan de ogen

De verschillende fasen van psoriasis artritis

Hoe de ziekte zich ontwikkelt, is anders voor iedere persoon die PsA heeft. Sommige hebben enkel milde symptomen en weinig schade aan de gewrichten. Bij anderen kan Psa leiden tot vervorming van de gewrichten en botten. 

Waarom PsA bij sommige mensen erger is dan bij anderen, is niet duidelijk. Een vroege diagnose en behandeling kan echter de symptomen onder bedwang houden en schade aan de gewrichten beperken. Het is daarom erg belangrijk om zo snel mogelijk je huisarts te contacteren als je symptomen krijgt die mogelijk kunnen wijzen op PsA.

Vroege fase

In de eerste fase van psoriasis artritis kan je mogelijk last krijgen van milde symptomen zoals opgezwollen gewrichten en moeite met bewegen. Deze symptomen kunnen zich gelijktijdig voordoen met psoriasis-plekken op de huid, of ze kunnen zelfs jaren later de kop opsteken. Tijdens deze fase schrijft men vaak medicatie voor om te pijn te verzachten.

Matige PsA

Afhankelijk van welke soort psoriasis artritis je hebt, kunnen de symptomen in de volgende fase verergeren en zijn er sterkere behandelingen nodig. Deze medicatie zal zowel de pijn verzachten alsook de schade aan de gewrichten vertragen.

Vergevorderde PsA

In dit stadium is het botweefsel aangetast door de psoriasis artritis. Er is een hoge kans op vervorming van de gewrichten en de vergroting van de botten. In deze fasen zullen de voorgeschreven behandelingen proberen om de symptomen te verminderen en verdere schade te voorkomen.

Hoe wordt psoriasis artritis vastgesteld?

dokter artritis symptomenOm psoriasis artritis vast te stellen, moet de dokters eerst nagaan of het geen andere vorm van artritis is zoals reumatoïde artritis of jicht. Dit gebeurt via bloedtesten. 

Daarnaast zullen ook beelden worden gemaakt om schade aan gewrichten en andere weefsels na te gaan. Hierbij worden verschillende methoden gebruikt:

 

 

 • X-ray om ontstekingen en schade aan de botten en gewrichten te vinden
 • MRI om schade aan de gewrichten, pezen en ligamenten te zien
 • CT-scan en echo’s om te kijken in welke mate de ziekte gevorderd is

Geen enkele test kan aantonen dat je psoriasis artritis hebt, maar de dokter zal verschillende tests uitvoeren om uit te sluiten dat je een andere aandoening hebt.

Oorzaken van psoriasis artritis

Bij psoriasis artritis valt je immuunsysteem je gewrichten en huid aan. Het is niet bekend wat dit veroorzaakt, maar het is waarschijnlijk te wijten aan een combinatie van aanleg een omgevingsfactoren. Zo’n 40% van psoriasis artritis-patiënten hebben familie die het ook heeft. Daarnaast zijn er ook bepaalde triggers zoals een virus, stress of een verwonding die een PsA-episode kunnen uitlokken bij mensen die er aanleg voor hebben.

Behandeling van psoriasis artritis

Het doel van behandelingen voor psoriasis artritis is om symptomen zoals uitslag en ontstekingen te verminderen. Meestal gaat het om medicatie zoals NSAIDs, DMARDs, steroïden, immunosurpressiva of biologics. Verder worden ook topicale middelen ingezet zoals crèmes, gels en lotions om de jeuk van de psoriasis te beperken. Daarnaast bestaan er lichttherapiekuren om de huiduitslag te behandelen. 

Ten slotte kunnen veranderingen in levensstijl ook helpen om de symptomen in toom te houden. Je kan bijvoorbeeld meer sporten, minder of niet drinken en roken, stress beperken en gezond eten als je veel last hebt van pijn en jeuk. Hierdoor zullen de symptomen mogelijk verminderen.

 

Psoriasis artritis is een aandoening met erg vervelende symptomen die bij de ene persoon mild kunnen zijn, maar bij de andere ernstige schade aan de botten en gewrichten kan veroorzaken. PsA kan best zo snel mogelijk vastgesteld worden, zodat de symptomen beperkt kunnen worden via medicatie en behandelingen gestart kunnen worden om schade op lange termijn te beperken. Daarnaast kan een gezonde levensstijl de symptomen ook verminderen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.