085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
15-07-2021 | Aandoeningen

Wat veroorzaakt psoriasis en is het besmettelijk?

Geschreven door Niels psoriasis besmettelijk

Psoriasis is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door ontstoken huidgebieden. Mensen met de meest voorkomende vorm van psoriasis, plaque psoriasis, ontwikkelen grote/dikke vlekken die gekenmerkt zijn door een rode en witte schilferige huid die bekend staan als laesies. Deze laesies komen overal op het lichaam voor maar meestal zijn ze te zien op de ellebogen, de knieën en de hoofdhuid.

Is psoriasis besmettelijk?

Psoriasis is nooit besmettelijk. In tegenstelling tot andere huidaandoeningen zoals scabiës (schurft), impetigo (huidinfectie) en MRSA (ziekenhuisbacterie) wordt psoriasis niet veroorzaakt door een besmettelijke bacterie of een ander soort infectie.

Psoriasis is een erfelijkheidsziekte. Het hebben van het gen betekent niet dat je de aandoening ontwikkelt. Als je deze genen hebt activeren omgevingsfactoren deze aandoening meestal.

Psoriasis onderscheidt zich in vijf verschillende types. Elk type psoriasis heeft een uniek uiterlijk kenmerk dat lijkt op een besmettelijke huidaandoening:

 • Plaque psoriasis: Veroorzaakt rode, verheven vlekken op de huid. Deze vlekken zijn bedekt met zilverachtige schilfers of dode huidcellen.
 • Guttate psoriasis: Veroorzaakt kleine rode vlekken over de hele huid. Deze vorm treedt vaak op na een ziekte of infectie zoals keelontsteking.
 • Pustuleuze psoriasis: Veroorzaakt pijnlijke, verheven, met pus (etter) gevulde bulten op de handpalmen en voetzolen, die jeuken. Pustuleuze psoriasis veroorzaakt griepachtige symptomen zoals koorts, rillingen en gebrek aan eetlust.
 • Inverse psoriasis: Veroorzaakt pijnlijke, rode vlekken op de huid. Het komt voornamelijk voor in de huidplooien.
 • Bij erytrodermische psoriasis wordt de huid helderrood. Het lijkt op een ernstige zonnebrand over de hele huid. Het lichaam houdt zijn temperatuur niet op peil en veroorzaakt een snelle hartslag, hevige pijn en intense jeuk. Erytrodermische psoriasis is een spoedeisende aandoening.

Hoe krijg je psoriasis?

De precieze oorzaak van psoriasis is nog niet volledig gekend. Er wordt gedacht dat overactieve T-cellen, dat zijn cellen die virussen en bacteriën in je lichaam bestrijden, een rol spelen. Bij mensen met psoriasis vallen T-cellen gezonde huidcellen aan en activeren andere immuunreacties. Dit verhoogt de productie van gezonde huidcellen, T-cellen en andere witte bloedcellen.

Als gevolg hiervan hopen zich te veel huidcellen op, op de buitenste laag van de huid. Hierdoor ziet bij sommige vormen van psoriasis de huid er schilferig uit. Normaal gesproken duurt het weken voordat er nieuwe huidcellen zijn gevormd, maar bij mensen met psoriasis worden de huidcellen binnen enkele dagen gevormd. Het lichaam stoot de overtollige cellen niet af en er ontstaan psoriasislaesies.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een hoger risico om psoriasis te krijgen.

Wat triggert een psoriasis opflakkering?

Veel omgevings- en leefstijlfactoren lokken psoriasisopflakkeringen uit. Niet iedereen met psoriasis heeft dezelfde oorzaak. Veel voorkomende oorzaken zijn:

 • blootstelling aan de zon
 • roken
 • infecties
 • huidtrauma's zoals snijwonden, insectenbeten en brandwonden
 • stress
 • blootstelling aan koude temperaturen
 • bepaalde geneesmiddelen zoals lithium, bloeddrukverlagers en jodiden
 • zwaar alcoholgebruik

psoriasis besmettelijk rugRoken is niet alleen een trigger voor psoriasis maar speelt ook een rol spelen bij de ontwikkeling ervan en vergroot de ernst van psoriasis.

Onderzoek toont aan dat roken één op de vijf gevallen van psoriasis veroorzaakt en het risico op het krijgen van de huidaandoening verdubbelt. Dit is te wijten aan het effect van nicotine op je huidcellen, huidontsteking en je immuunsysteem.

Hoewel sommigen beweren dat allergieën en bepaalde voedingsmiddelen psoriasis uitlokken, zijn deze beweringen meestal anekdotisch.

Wanneer wordt psoriasis meestal vastgesteld?

Psoriasis ontwikkelt zich hoofdzakelijk tussen de leeftijd van 10 en 35 jaar. Maar het kan op elke leeftijd optreden. Van de mensen die psoriasis hebben wordt 15 procent gediagnosticeerd voor de leeftijd van 10 jaar. In zeldzame gevallen ontwikkelen ook zuigelingen deze huidaandoening.

De dermatoloog stelt hoofdzakelijk de diagnose, hoewel veel huisartsen psoriasis ook herkennen. De meeste artsen stellen de diagnose door een visueel huidonderzoek en de medische familiegeschiedenis te beoordelen. Je loopt risico om psoriasis te krijgen als je één ouder hebt met de ziekte. Als je twee ouders hebt met psoriasis, is dit risico groter.

In sommige gevallen voert een arts een huidbiopsie uit om de diagnose en het type psoriasis dat je hebt te bevestigen.

Er is nog geen genezing voor psoriasis gekend. De ziekte kan wel in remissie gaan. Het doel van de behandeling van psoriasis is om het verschijnen van laesies te stoppen of te vertragen en vervolgens eventuele triggers te ontdekken om uitbraken te verminderen. Dit wordt gedaan door de groei van huidcellen te vertragen, ontsteking en schilfering te verminderen én de huid glad te maken. Dit wordt bereikt met medicijnen, lokale behandelingen en lichttherapie.

Conclusie

Psoriasis is niet besmettelijk in welke vorm dan ook. Het is een auto-immuunziekte, geen besmettelijke ziekte. Als je iemand dat hoort betwijfelen, neem dan even de tijd om hem of haar voor te lichten. Dit kan helpen om een omgeving van acceptatie en begrip te bevorderen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.