085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

15-07-2021 | Aandoeningen

Psoriasis bij kinderen: symptomen, behandelingen en meer

Geschreven door Niels psoriasis kinderen

Psoriasis is een veel voorkomende, niet-infectieuze huidaandoening. De meest voorkomende vorm van psoriasis is plaque psoriasis. Hierbij ontwikkelen de huidcellen zich veel sneller dan normaal en vallen ze niet af zoals het hoort. De cellen stapelen zich op aan het huidoppervlak, waardoor gebieden ontstaan met een dikke, zilverrode huid die plaques worden genoemd. 

Plaque psoriasis kan overal op het lichaam voorkomen, maar het komt het meest voor op de knieën, hoofdhuid, ellebogen en torso. De plaques jeuken meestal en zijn bedekt met dikke, witachtig-zilveren schilfers. Een overactief immuunsysteem is de oorzaak van dit proces.

Psoriasis wordt van generatie op generatie doorgegeven. Als u of de andere ouder van uw kind psoriasis heeft, is de kans dat uw kind het ook heeft ongeveer 10 procent. Als zowel jij als de andere ouder van je kind de huidaandoening hebben, stijgt de kans dat je kind psoriasis krijgt tot 50 procent en mogelijk zelfs nog hoger.

Symptomen van psoriasis bij kinderen

Er zijn verschillende soorten psoriasis. Elk type psoriasis heeft unieke symptomen. De meest voorkomende symptomen van psoriasis zijn:

 • verheven plekken van de huid die vaak rood zijn en bedekt met witachtige-zilveren schilfers (vaak verward met luieruitslag bij baby's)
 • droge, gebarsten huid die kan bloeden
 • jeuk, pijn of een branderig gevoel in en rond de aangetaste delen van de huid
 • dikke, ontpitte vingernagels of nagels die diepe ribbels vertonen
 • rode plekken in huidplooien

Psoriasis is een chronische aandoening. Dat wil zeggen dat het waarschijnlijk nooit helemaal zal verdwijnen. Het is een aandoening die de cycli van verhoogde en verlaagde activiteit doormaakt. Tijdens de actieve periodes zal uw kind meer symptomen hebben. Binnen een paar weken of maanden kunnen de symptomen verbeteren of zelfs verdwijnen. Deze cycli zijn vaak onvoorspelbaar in hun timing. Het is ook heel moeilijk om te weten hoe ernstig de symptomen zullen zijn zodra een cyclus begint.

Psoriasis oorzaken

Hoewel niemand precies weet wat psoriasis veroorzaakt, zijn er verschillende factoren die een uitbraak kunnen uitlokken zoals:

 • infectie
 • huidirritatie
 • stress
 • zwaarlijvigheid
 • koud weer

Het vermijden of het vinden van manieren om om te gaan met deze factoren helpt bij het reduceren van optredens en/of uitbraken van psoriasis.

Incidentie van psoriasis bij kinderenpsoriasis bij kinderen ellebogen

De meeste mensen krijgen hun eerste psoriasissymptomen tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar, maar psoriasis ontwikkelt zich ook bij veel jongere kinderen en bij veel oudere volwassenen. Bij sommige kinderen worden de psoriasissymptomen minder ernstig en minder frequent naarmate ze ouder worden. Anderen blijven hun hele leven met de aandoening kampen.

Behandeling van psoriasis bij kinderen

Op dit moment is er geen genezing voor psoriasis. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen wanneer deze zich voordoen en het voorkomen of verminderen de opflakkeringen.

Topische behandelingen

Plaatselijke behandelingen zijn de meest voorgeschreven behandeling voor psoriasis. Ze verminderen de symptomen van milde tot matige psoriasis. Plaatselijke behandelingen omvatten medicinale en vochtinbrengende:

 • zalven
 • lotions
 • crèmes
 • oplossingen

Deze zijn een beetje vies en uw kind moet ze misschien meer dan eens per dag aanbrengen. Echter ze zijn zeer effectief en hebben minder bijwerkingen dan andere behandelingen.

Help uw kind eraan te denken de behandeling toe te passen door elektronische herinneringen in te stellen of ze in te plannen op bepaalde momenten van de dag die niet schommelen zoals juist voor het slapen gaan en juist na het wakker worden.

Lichttherapie

Zowel natuurlijklicht als kunstlicht helpt de symptomen van psoriasis te verlichten. Er zijn verschillende nieuwe opties zoals lasertherapie en medicijnen die geactiveerd worden door speciaal licht. Begin niet met lichttherapie zonder er eerst met de arts van uw kind over te praten. Te veel blootstelling aan licht verergert de symptomen.

Als uw arts natuurlijk zonlicht aanbeveelt, help uw kind dan om die extra dosis binnen te krijgen door samen als gezin te gaan wandelen of na schooltijd in de achtertuin te spelen.

Orale of geïnjecteerde medicijnen

Voor matige tot ernstige gevallen van psoriasis bij kinderen kan de arts uw kind pillen, injecties of intraveneuze (IV) medicatie voorschrijven. Sommige van deze medicijnen hebben ernstige bijwerkingen, dus het is heel belangrijk dat u weet waar u mee te maken krijgt voordat u de behandelingen begint. Vanwege de mogelijke ernstige bijwerkingen kan dit type behandeling worden uitgesteld tot uw kind ouder is of slechts gedurende korte perioden worden gebruikt.

Veranderingen in levensstijl

Een van de beste middelen tegen psoriasis voor uw kind is om de triggers te beheersen. Lichaamsbeweging, voldoende slaap en een evenwichtig dieet helpen het lichaam van uw kind gezond te houden. Een gezond lichaam heeft minder en minder ernstige periodes van ziekteactiviteit. Daarnaast helpt het schoonhouden en hydrateren van de huid van uw kind om huidirritatie te verminderen wat ook psoriasisopflakkeringen vermindert.

Moedig uw kind en iedereen in uw gezin aan om gezonder te worden door een vriendschappelijke gezinswedstrijd te beginnen. Houdt bij wie elke dag de meeste stappen zet of als gewichtsverlies een punt van zorg is, houdt dan het percentage gewichtsverlies bij na verloop van tijd.

Behandelplannen

De arts van uw kind kan een van deze behandelingen alleen proberen of combineren. Als de eerste behandeling niet aanslaat laat de moed dan niet zakken. U, uw kind en de arts van uw kind kunnen samenwerken om medicijnen of combinaties van behandelingen te vinden die de symptomen van uw kind verlichten.

Wanneer is het tijd om naar de dokter te gaan?

Vroegtijdige opsporing en diagnose van psoriasis zijn van cruciaal belang voor kinderen. Zodra u symptomen opmerkt die mogelijk door psoriasis worden veroorzaakt, moet u een afspraak maken met de arts van uw kind. Vroegtijdige interventie en behandeling helpen om het stigma en het gevoel van eigenwaarde dat door deze huidaandoeningen kan ontstaan, te verminderen.

Uw kind helpen om met psoriasis om te gaan

Voor sommige kinderen met psoriasis is het een klein ongemak dat alleen aangepakt hoeft te worden als er symptomen optreden. Voor andere kinderen kan psoriasis verontrustender zijn. Kinderen bij wie grote gebieden van de huid bedekt zijn door plaques of plaques die zich ontwikkelen in gevoelige gebieden, zoals op hun gezicht of rond hun genitaliën, kunnen verlegenheid ervaren.

Hoewel de omvang van de uitbraak klein kan zijn, kan de schade aan het gevoel van eigenwaarde van uw kind groot zijn. Gevoelens van schaamte en walging verergeren het probleem. Als je die gevoelens combineert met opmerkingen van leeftijdsgenoten kan psoriasis bij je kind leiden tot depressie en isolement.

Het is belangrijk dat u samenwerkt met de arts van uw kind om de negatieve emotionele en psychologische gevolgen van de aanwezigheid van de ziekte tegen te gaan. In de huidige cultuur worden kinderen soms gepest vanwege onbeduidende zaken, zoals onverklaarbare bultjes of vlekjes op hun huid. Het trauma dat hierdoor ontstaat, kan gevolgen hebben voor het hele leven van uw kind.

Vraag de arts van uw kind om met uw kind te praten over het uiterlijk van hun huid. Door de emotionele impact van psoriasis te erkennen, kan de arts uw kind helpen begrijpen dat volwassenen om hun welzijn geven. Praat met uw kind over gepaste reacties op vragen en opmerkingen van leeftijdsgenootjes.

Daarnaast kunt u met de arts van uw kind praten over het werken met een therapeut of het aansluiten bij een steungroep. Er zijn veel middelen beschikbaar die uw kind kunnen helpen om om te gaan met de emotionele problemen waarmee uw kind te maken kan krijgen.

Het behandelen van de huidaandoening is niet langer voldoende. U, uw kind en de arts van uw kind moeten samenwerken om de psoriasis op een holistische manier te behandelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de complicaties veroorzaakt door psoriasis dieper gaan dan de oppervlakte van de huid.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.