085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

27-04-2020 | Aandoeningen

Reflexincontinentie; wat is het, betekenis en oorzaak

Geschreven door Niels incontinentieprobleem

Het zenuwstelsel speelt een belangrijke rol bij vele processen in het lichaam. Zo zorgt het ervoor dat de spieren worden aangespannen, verwerkt het zintuiglijke prikkels en emotionele en cognitieve processen. De zenuwen helpen dus ook om je urine op te houden. Wanneer het zenuwstelsel normaal functioneert, zijn er geen problemen. Wanneer er echter iets misloopt in het zenuwstelsel kan dit voor problemen zorgen zoals reflexincontinentie.   

Wat is reflexincontinentie?

Bij deze vorm van incontinentie ontstaat er urineverlies door problemen met het zenuwstelsel. Je verliest urine op onwillekeurige momenten omdat je niet meer het gevoel hebt dat je naar het toilet moet gaan. Het urineverlies beperkt zich niet tot enkele druppeltjes, maar bij deze vorm van incontinentie verlies je grote hoeveelheden urine. Doordat de hersenen niet goed in staat zijn om de spieren rond de blaas te controleren ontstaat er urineverlies.

Oorzaken van reflex incontinentie - neurogene stoornissen

Reflexincontinentie wordt veroorzaakt door problemen met het zenuwstelsel die ook wel neurogene stoornissen worden genoemd. Deze stoornissen kunnen van bij de geboorte al aanwezig zijn, maar kunnen ook later optreden.

Enkele voorbeelden van neurogene stoornissen die incontinentie kunnen veroorzaken zijn:

  • een herseninfarct 
  • een tumor in de rug
  • een open rug (spina bifida)
  • een dwarslaesie 
  • multiple sclerose 
  • ziekte van Parkinson 

Wat doet het ruggenmerg?reflexincontinentie zenuwstelsel

Het ruggenmerg is een belangrijk onderdeel van het centrale zenuwstelsel. Samen met de hersenen speelt het ruggenmerg een belangrijke rol bij beweging. Wanneer de zenuwen in de rug onderbroken worden (dwarslaesie) kan dit voor onder andere verlammingen zorgen. Verder kunnen beschadigingen van het ruggenmerg ook incontinentie veroorzaken.  

Behandeling 

Er bestaat geen pasklare oplossing voor reflexincontinentie. De oorzaak van het probleem bestrijden gaat meestal niet. Hierdoor richt de behandeling zich vooral op het verminderen van de klachten. Een katheder is voor vele gevallen van reflexincontinentie de beste manier om de klachten te doen verminderen. Katheterisatie helpt om de overgebleven urine uit de blaas te spoelen. Via een slangetje verlaat de urine het lichaam om vervolgens in een opvangzak terecht te komen. 

Er bestaat geen pasklare oplossing voor reflexincontinentie.

Naast een katheder kan incontinentiemateriaal zoals luierbroekjes en inlegkruisjes helpen om de verloren urine op te vangen. Incontinentiemateriaal helpt niet enkel bij het opvangen van de urine, maar gaat ook de vervelende geurtjes tegen die met urineverlies gepaard gaan. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.