02-05-2013 | Algemeen welzijn

Reisapotheek, welke medicatie neem je mee op vakantie?

Geschreven door Sabrina reisapotheek vakantie zonnebrand

Yes! Eindelijk op vakantie! Help, welke medicatie neem ik mee?

Het altijd terugkerende dilemma voordat je op vakantie vertrekt, heb je alles wel ingepakt?

 

Yes! Eindelijk op vakantie! Help, wat neem je mee?

Check:

 • Bikini’s
 • Kleedjes
 • Strandspeelgoed voor de kindjes
 • Manlief zijn snorkelspullen
 • Toiletgerief
 • Reisapotheek

Reisapotheek? Maar welke medicatie neem je in hemelsnaam allemaal mee?

Hier een beknopte samenvatting van het meest noodzakelijke en nuttige dat je kan meenemen. Want op vakantie heeft men altijd de neiging om te veel spullen mee te nemen. En om te vermijden dat manlief gaat zeuren dat hij te veel moet dragen, ga je dit jaar proberen je hieraan te houden.

 

Je reisapotheek, wat neem je zeker mee!

Allereerst de dagelijkse medicatie waar je niet zonder kunt zoals de pil, je bloeddrukpillen, cholesterolverlagers, enz…

Vervolgens best medicatie of producten voorzien voor:

 • Reisziekte
 • Misselijkheid, maagpijn & overgeven
 • Diarree
 • Pijn en koorts
 • EHBO setje
 • Zonneproducten
 • Insectenwerende producten, voor de muggen, dazen en de teken
 • Condooms, voor wanneer de “love dokter” op bezoek komt

 

En voor tropische vakanties?

Je doet niets liever dan wegdromen in een hangmat, nippend aan een Piña Colada in de Bahamas, maar toch moet ik je attent maken op een aantal belangrijke zaken waar je toch rekening mee moeten houden.

Muggen

Voor de tropen kun je best insectenwerende producten meenemen met het hoogste percentage Deet zoals 50%.

Tip: Neem eventueel een muskietennet mee om over je bed te hangen.

Malaria

Dit kun je krijgen door een steek van een malariamug.  Daarom is het dus zo belangrijk dat je insectenwerende producten gaat gebruiken met 50% Deet zoals hierboven vermeld! Je kan hiervoor ook geneesmiddelen nemen, dus best ook op tijd naar je huisarts gaan want je moet op voorhand met deze kuur beginnen.

Vaccinaties

Zijn al je vaccinaties in orde? Je moet hier op tijd aan denken want bepaalde vaccinaties moet je enige tijd op voorhand laten zetten. Welke vaccinaties nodig zijn, hangt af van het land waar je naartoe gaat. Denk ook ook nog aan je tetanusvaccinati: hoelang is het geleden dat je deze nog gehad hebt? Deze moet om de 10 jaar herhaald worden!

Tip: Op deze website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde www.itg.be vind je al de nodige informatie terug.

Diarree

Zo vervelend! Maar in de tropen heb je nog meer risico om diarree te krijgen.  Want je bent de voeding van daar totaal niet gewoon.  Ons lichaam kent die bacteriën niet.  Dus voorzichtig zijn met wat je eet en drinkt!

Tip: Cook it, peel it, boil it or leave it! Met andere woorden: kun je wat je wilt eten niet bakken, schillen of koken, dan kun je het beter niet eten wil je het risico op diarree vermijden.

Zon

In de tropen is het natuurlijk prachtig weer en blijft de zon (in tegenstelling tot bij ons) de hele dag schijnen.  Dus zorg ervoor dat de factors van je zonneproducten hoog genoeg zijn en smeer je meerdere malen per dag in. Meer info op deze vorige blog post.

Tip: Vermijd best de zon tijdens de middag want dan staat de zon op het hoogste punt en loop je het meeste risico om te verbranden.

Extra tip! Ik bewaar mijn aftersun in de koelkast. Het is zo aangenaam als je verbrand bent om iets fris op de huid te smeren! Zo kan de huid goed afkoelen.

Drinken

Drink voldoende tijdens het zonnen en zwemmen. Want door de hitte en de zon loop je het risico om uit te drogen.  Zorg daarom altijd dat je flesjes water bij de hand hebt! Absoluut niet van de kraan gaan drinken, weer wegens risico op diarree.

Tip: op vakantie ga ik als allereerst zelf flesjes water kopen zodat ik altijd en overal een flesje water bij de hand heb.

Wat neem je zeker niet mee? Te veel koffers en een slecht humeur. Tenslotte gaan je op vakantie om te genieten van de zon en uiteraard de tijd samen met je gezin, of niet?

Sabrina

Wij horen graag uw mening, deel ze hier met ons
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.