Ringworm: symptomen en behandeling

De naam doet je misschien niet meteen aan een huidaandoening denken, maar een ringworm is wel degelijk een aandoening die zich op de huid voordoet. Het gaat ook niet om een infectie met wormen (zoals lintwormen), maar wel om een schimmelinfectie die zijn naam te danken heeft aan de cirkelvormige huiduitslag die gepaard gaat met de aandoening.
Wat is een ringworm?
Een ringworm, of ook wel tinea corporis genaamd, is een schimmelinfectie die voorkomt op de romp en ledematen. De infectie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door schimmels van het geslacht Microsporum of Trichopyton. Het is een onschuldige aandoening die veel voorkomt bij kinderen. De naam van de aandoening is afgeleid van de ringvormige plekken die ze veroorzaakt.
Symptomen
Je kunt een ringworm herkennen aan de rode cirkelvormige plekken op de huid. De rand heeft vaak een rodere kleur terwijl het middendeel lijkt te genezen. De plekken kunnen jeukerig aanvoelen, zwellen en vocht afscheiden. Bij personen met een verlaagde weerstand kan de infectie veel sneller en ernstiger verlopen.
De symptomen van een ringworm kort samengevat:
- Rode cirkelvormige plekken op de huid
- Schilferende huid
- Jeuk
- Plekken die zwellen en vocht afscheiden
Hoe ontstaat ringworm?
Mensen en dieren kunnen drager zijn van schimmels en door middel van contact de schimmel ook doorgeven aan elkaar. Denk maar aan een bakje tomaatjes waar één beschimmelde tomaat er uiteindelijk voor zorgt dat het hele bakje beschimmeld raakt. Zo kan de schimmel die ringworm veroorzaakt ook van mens op mens of zelfs van dier op mens worden overgedragen. Verder kunnen schimmels ook beter gedijen in vochtige en warme omstandigheden. Wanneer de huid geïnfecteerd is met een schimmel, zal de schimmel zich beginnen voeden met de hoornlaag, dat is de buitenste laag van de huid.
Diagnose
Een diagnose kan meestal gesteld worden op basis van het uitzicht van de huid. De symptomen van ringworm zijn namelijk makkelijk met het blote oog vast te stellen. Om helemaal zeker te zijn, kan een microscopisch onderzoek worden gebruikt. Hierbij worden huidschilfers of een klein stukje van de huid onder een microscoop bestudeerd om zo aan te tonen dat het om een schimmelinfectie gaat.
Behandeling
Een infectie met een schimmel kan meestal op twee manieren worden aangepakt. Een eerste behandelmethode is op basis van een uitwendig middel. Hierbij wordt een zalf of crème met een schimmeldodende werking op de huid aangebracht. Daktarin of Nizoral zijn de bekendste vormen van schimmeldodende producten. Door enkele keren per dag de getroffen regio in te smeren zal de schimmel uiteindelijk verdwijnen. Het is ook nodig om de huid nog enige tijd nadat de uitslag verdwenen is, te blijven behandelen om zo te voorkomen dat de infectie kan terugkeren.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.