Toon alle thema's »

Stoppen met roken en zwangerschap

Je weet waarschijnlijk al dat roken slecht voor je gezondheid en iedereen rondom je is. Maar wist je dat roken ook invloed op je vruchtbaarheid heeft en zelfs gevolgen voor je zwangerschap kan hebben? Zowel bij mannen als vrouwen heeft roken invloed op de vruchtbaarheid. Probeer te stoppen met roken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Dus niet vanaf wanneer je zwanger bent.

Gevolgen voor de vruchtbaarheid

Voor vrouwen

Door te roken vermindert het aantal eicellen in je lichaam en de kwaliteit van de overblijvende eitjes vermindert ook. Eitjes van een slechte kwaliteit nestelen zich moeilijker in de baarmoeder. Het is trouwens mogelijk dat je een vroegtijdige menopauze krijgt.

Voor mannen

Mannen kunnen evenzeer problemen ondervinden. De spermakwaliteit daalt als je rookt. Je hebt minder beweeglijke zaadcellen waardoor de kans op een zwangerschap daalt.

Roken beïnvloedt ook een seksuele relatie. Vrouwen hebben vaak last van een te droge vagina en mannen kunnen last hebben van erectieproblemen. Een koppel, waarvan beide partners roken, heeft vier keer meer kans op een mislukking dan koppels die niet roken. Stoppen met roken kan je kans om zwanger te worden vergroten aangezien een gedeelte van de negatieve gevolgen omkeerbaar zijn. Je kan proberen zwanger te geraken via medische bevruchtingstechnieken zoals IVF, maar je kans is lager dan een niet-rokend koppel.

Gevolgen voor de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap brengt heel veel risico’s teweeg voor het (ongeboren) kind. Het is dus van levensbelang dat je stopt met roken.

Risico’s voor het (ongeboren) kind:

  • Groeiachterstand
  • Laag geboortegewicht
  • Meer kans op astma
  • Meer kans op diabetes
  • Meer kans op een slecht werkende schildklier
  • Meer kans op wiegendood
  • Meer luchtweginfecties
  • Ontwenningsverschijnselen
  • Vroeggeboorte

Voor de mama houdt roken verschillende risico’s in. De kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en miskraam neemt toe. Er is een verhoogde kans op bloedingen, de moederkoek kan loslaten en de vliezen kunnen voortijdig breken. Rokende moeders maken minder melk aan en hebben last van een slechtwerkende toeschietreflex.

Tijdens de zwangerschap

Wist je niet dat je zwanger was en heb je toch gerookt? Ga dan zeker eens langs bij je gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw. Zij zullen je meer vertellen over eventuele risico’s en een mogelijke opvolging van je zwangerschap. Passief roken is ook niet goed voor je. Probeer tijdens je zwangerschap ruimtes waar men rookt te vermijden. Zelfs als er niet gerookt wordt, omdat giftige stoffen nog lang blijven hangen. De schadelijke stoffen die de mama inademt worden door de baby opgenomen.

Roken is dus zowel voor, tijdens en na je zwangerschap slecht voor jou en je kind. Vind je het moeilijk om te stoppen met roken tijdens je zwangerschap? Neem dan zeker contact op met een arts of vroedvrouw. Het is een fabeltje dat stoppen met roken zoveel stress veroorzaakt dat het ongezond is voor de mama en baby. Je hebt trouwens recht op een tussenkomst voor een aantal consultaties bij een erkende arts of tabacoloog. Het is overigens geen goed idee om het aantal sigaretten te verminderen. Het is beter om meteen te stoppen want als je minder sigaretten rookt, inhaleer je meestal dieper. Probeer jezelf af te leiden met activiteiten zoals zwangerschapszwemmen of –yoga of begin alvast met het uitkiezen van de geboortelijst of doopsuiker voor de baby.