Toon alle thema's »

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)

Zoals je zeker wel weet, beschermt een voorbehoedsmiddel je tegen hiv, het aidsvirus, maar het doet nog veel meer! Er bestaan talloze andere aandoeningen, seksueel overdraagbare aandoeningen genaamd, die overgedragen worden via intiem contact.

Deze worden namelijk overgedragen door onbeschermd intiem contact te hebben, waarmee we bedoelen, zonder voorbehoedsmiddel. Dit geldt ook voor orale of anale seks, waarbij men ook een voorbehoedsmiddel moet gebruiken. Een soa wordt doorgegeven via sperma, bloed of vaginale afscheiding. Bovendien kunnen ze ook doorgegeven worden via de slijmvliezen van de anus, penis of vagina.

Deze aandoeningen zijn dus besmettelijk, maar over het algemeen zijn deze ook gemakkelijk te behandelen. Echter, wordt er niet tijdig een behandeling gestart, dan kunnen de aandoeningen toch wat risico inhouden. In sommige gevallen kan het op termijn leiden tot onvruchtbaarheid, ontsteking van de lever, zenuwproblemen of afbraak van de bloedvaten waardoor er hartproblemen kunnen optreden. Bovendien kan het bij zwangere vrouwen leiden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een ontsteking van de foetus.

Maar goed, je hebt het begrepen: om te vermijden dat je een infectie kan oplopen (of doorgeven) is het beter dat je goed geïnformeerd bent. We leggen je in dit artikel de symptomen uit van de meest voorkomende soa’s, hoe ze worden doorgegeven en hoe je je hiertegen kan beschermen!

De belangrijkste symptomen van soa’s zijn onder andere :

-       abnormale afscheiding (gele/groene afscheiding) uit het geslachtsorgaan of de anus

-       roodheid of jeuk van het geslachtsorgaan

-       pijn tijdens het plassen

-       huiduitslag

-       kleine wondjes of wratjes rond of op de mond, penis, vagina of anus.

Andere symptomen kunnen zich ook voordoen, zoals bloedverlies bij de vrouw tijdens of na het intieme contact, koorts, pijn of kramp in de onderbuik, vermoeidheid, diarree, een veranderde menstruele cyclus etc.

Sommige van deze infecties zijn soms echter asymptomatisch, wat betekent dat de persoon die besmet is zich hier niet bewust van is of niet bewust is dat de partner besmet is. Daarom is het ook zo belangrijk om altijd bescherming te dragen tijdens seksuele betrekkingen.

Om iedere vorm van besmetting te vermijden, moet men een voorbehoedsmiddel gebruiken tijdens zowel orale, anale als vaginale seks: de bedoeling is om tegen te gaan dat het bloed, voorvocht, sperma of de vaginale afscheiding in contact komt met het slijmvlies (genitaal, anaal of oraal). Een voorbehoedsmiddel is dus niet alleen onmisbaar tijdens de vaginale of anale penetratie maar ook bij iedere vorm van orale seks. Wanneer het gaat over soa’s die overdraagbaar zijn via het bloed, zoals hiv, dan moet men ook zeker voorzichtig zijn als er kleine wondjes zijn aan de vingers, de mond, vagina (of tijdens de regels), aan de penis of aan de anus.

De twee meest voorkomende soa’s :

Bacteriële infecties 

Dit zijn de infecties waarvan we nog kunnen genezen. Dit zijn onder andere gonorroe, syfilis, chlamydia en trichomonas (veroorzaakt door een parasiet).

Gonorroe is bijvoorbeeld in de volksmond ook bekend onder de naam druiper. Dit doordat er bij de man een geel/groene afscheiding waargenomen kan worden. Bovendien kan dit ook een hevige, brandende pijn veroorzaken tijdens het plassen. Bij de vrouw zal er zich een vaginale afscheiding voordoen en ze zal een branderig gevoel hebben tijdens het plassen en tijdens seksuele betrekkingen. De symptomen manifesteren bij de man 2 tot 14 dagen na de besmetting en bij vrouwen tot 21 dagen. Het kan oraal, anaal en vaginaal overgedragen worden.

Chlamydia en trichomonas vertonen ongeveer dezelfde soort symptomen als een druiper. Syfilis kan op haar beurt dan weer een kleine wonde of verzwering veroorzaken aan de genitaliën of aan de mond en anus en gaat vaak gepaard met een ontsteking van de lymfeklieren.

Chlamydia is vaak asymptomatisch (de besmette persoon vertoont geen symptomen) en ze komt ook vaker voor bij hetero’s, terwijl gonorroe vooral voorkomt bij homoseksuelen en bij heteroseksuele mannen. Ook syfilis komt vaker voor bij homoseksuele mannen.

 

Virale infecties

In tegenstelling tot bacteriële infecties, zijn virale infecties niet te genezen. Hieronder valt: hepatitis B, herpes, hiv en het humaan papillomavirus (HPV), dewelke verantwoordelijk is voor baarmoederhalskanker en schurft. Er bestaan echter behandelingen die de symptomen of de ziekte kunnen afzwakken of veranderen.

Dit type infectie is min of meer besmettelijk en doet zich vaak voor in de vorm van genitale wratten, voornamelijk bij hepatitis B, herpes en HPV. Ook hier is het weer mogelijk dat de pathologieën asymptomatisch zijn. In geval van syfilis, herpes of wratten is een voorbehoedsmiddel maar een halve maatregel omdat deze ook oraal doorgegeven kunnen worden.

Er bestaat een vaccin tegen het HPV en hepatitis B en vanaf nu is er in de apotheek ook een zelftest beschikbaar om te screenen op hiv. Deze test kan wel enkel 3 maanden na de risicovolle betrekking gebruikt worden, anders is het resultaat niet betrouwbaar.


NB: candidose, een vaginale infectie die ontstaat door een schimmel genaamd candida albicans, is geen soa maar ontstaat door een ontregeling van de zuurtegraad in de vagina. Mannen kunnen het ook krijgen als de partner het heeft en hierdoor ontstaat irritatie, jeuk, abnormale afscheiding enz. maar het is heel gemakkelijk te verzorgen en genezen.

Zo, nu heb je alles wat je nodig hebt om veilig te kunnen vrijen. Bescherm je dus op een adequate manier om zo besmetting te vermijden en als er ook maar de geringste twijfel ontstaat, twijfel dan zeker niet om contact op te nemen met de arts voor een screening.

1 geselecteerd - Verfijn selectie
Jouw selectie ×

9,2 / 10
 • Annemarijn uit Ijsselstein schreef:
  Super
  Goedkoper dan bij andere aanbieders en apotheken, levering naar Nederland duurde niet heel lang en klantvriendelijk!
 • Rineke uit Pieterburen schreef:
  Snelle levering, goede service
  Duidelijke website, persoonlijk en vriendelijk. Zeer tevreden
 • Carine uit Finland schreef:
  Fantastisch
  Snelle levering, zelfs hier in Finland. Degelijk verpakt. Overzichtelijk om de bestelling op te volgen. Persoonlijke touch. Heel tevreden.

seksueel-overdraagbare-aandoeningen-soa - alle producten

1 - 1 van 1 |
placeholder Manix Tentations condooms
 (0)
Manix Tentations condooms 12 stuks

Deze doos bestaat uit 4 verschillende soorten condooms (3 stuks van elke soort): Endurance, Contact, Xtra Pleasure, Fraise Gourmande.

13,45
Tijdelijk geen voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

1 - 1 van 1 |