085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

06-08-2020 | Algemeen welzijn

Snel afvallen en gezond

Geschreven door Niels afvallen vet verbranden

Snel afvallen en ook nog eens gezond kan snel een hele opgave lijken. Diëten lijken vaak niet haalbaar te zijn of hebben amper effect en wanneer je toch enkele kilo’s bent kwijtgespeeld, zijn ze vaak even snel weer terug dan dat je ze verloren bent. In dit artikel leer je niet enkel hoe je snel gewicht kunt verliezen, maar ook hoe je ervoor kunt zorgen dat je op je gewenste gewicht kunt blijven.

De basisprincipes van snel afvallen

Om gericht te kunnen afvallen is het belangrijk om enkele basisprincipes rond afslanken beter te leren begrijpen. Op deze manier leer je meer over je lichaam en waarom bepaalde stappen in het afslankproces net cruciaal zijn om op een gezonde manier gewicht te verliezen. 

Verder is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat afvallen bestaat uit een combinatie van gezond eten en beweging. Om het maximale effect uit je afslankpogingen te halen is het dus cruciaal om zowel gezond te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen als voldoende te bewegen om energie te verbranden. Zo heeft gezonde voeding voor ongeveer 70% impact op het tempo waaraan je afvalt en beweging 30%. Met enkel en alleen beweging of gezonde voeding zul je dus niet het maximale uit je dieet kunnen halen.

Gezond en snel afvallen is dus eigenlijk een combinatie van gezonde voeding die het lichaam voldoende voedingsstoffen geeft en de vetverbranding te verhogen. De drie basisprincipes van afvallen zorgen er dan ook voor dat je lichaam voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt terwijl ook de vetverbranding geoptimaliseerd wordt. 

Om gezond te kunnen afslanken is het belangrijk om de volgende drie basisprincipes te kennen en te volgen.

Principe 1: Vermijd koolhydraten uit suiker en granen

Enkelvoudige koolhydraten hebben een grote impact op de hoeveelheid insuline in het lichaam. Deze koolhydraten zorgen er namelijk voor dat de insulinewaarden in het lichaam snel stijgen. Wanneer de insulinewaarden in het lichaam hoog zijn, zal de vetverbranding stoppen en zal het lichaam beginnen met lichaamsvet op te slaan. Verder zorgen hoge insulinewaarden ook voor een hoger risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Je kunt dus beter voedingsmiddelen met veel koolhydraten vermijden als je snel wilt afvallen. Het betekent zeker niet dat je nooit meer brood of pasta mag eten, maar in de periode waarin je snel wilt afvallen, vermijd je beter zo veel mogelijk koolhydraten. Verder zul je ook merken dat er meer dan voldoende voedingsmiddelen overblijven die lekker en gezond zijn en bovendien in je dieet passen. 

Vermijd:

 • Brood
 • Pasta
 • Suiker 
 • Siroop
 • Frisdrank
 • Snoep
 • IJs

Eet met mate:

 • Havermout
 • Zoete aardappelen
 • Peulvruchten
 • Pure chocolade

Principe 2: Kies voor groenten, gezonde vetten en eiwittensnel afvallen voeding

Om gezond af te slanken is het belangrijk dat je naast koolhydraten te vermijden ook voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Veel mensen denken dat afvallen voornamelijk draait om minder eten, maar de sleutel tot gezond afslanken is anders eten. Om het hongergevoel tegen te gaan, kies je voor voedingsmiddelen met gezonde vetten en eiwitten. Ook groenten zijn belangrijk om je lichaam voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen te bezorgen. 

Gezonde vetten vind je in:

 • Vette vis
 • Noten, zaden en pitten
 • Olie zoals olijf- en kokosolie

Eiwitten vind je in:

 • Vlees
 • Vis 
 • Kip
 • Eieren
 • Yoghurt

Principe 3: Zorg voor beweging

Zoals al eerder gezegd bestaat het afvalproces voor 70% uit gezonde voeding. De overige 30% bestaat onder andere uit beweging en het opbouwen van spiermassa. Voldoende beweging zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer energie gaat verbranden en dus ook de vetverbranding voor een stuk in gang zet. Het opbouwen van extra spiermassa heeft ook zijn voordelen. Zo zorgt extra spiermassa er voor dat het lichaam meer energie verbrandt en zorgt het ook voor een betere hormoonbalans die op zijn beurt ook bijdraagt aan een betere vetverbranding. 

Verder heeft voldoende lichaamsbeweging veel voordelen voor de gezondheid. Denk maar aan je conditie die zal verbeteren waardoor ook je hart een stuk gezonder wordt. Ook je bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel zullen een stuk gezonder ogen wanneer je iedere dag voldoende beweegt. Aarzel dus zeker niet om een wandeling met de hond te gaan maken, een fietstocht uit te stippelen of te gaan joggen in de natuur. Beweging heeft nog een hele hoop gezondheidsvoordelen waarvan de voornaamste hieronder staan opgesomd.

 • Je voelt je gelukkiger
 • Je hebt meer energie
 • Je kunt beter slapen
 • Je kunt makkelijker opstaan
 • Je bent positiever 
 • Je voelt je fitter
 • Je hebt meer zelfvertrouwen

5, 10, 15 of 20 kilo afvallen

Vooraleer je begint met een dieet kan het nuttig zijn om jezelf een doel op te stellen met het gewicht dat je wilt verliezen. Aan de hand van dit doel kun je beslissen welke aanpassingen je gaat aanbrengen aan je voedingspatroon. Wanneer je vijf kilo wilt verliezen, zul je dus voor een andere aanpak moeten kiezen dan wanneer je 10, 15 of zelfs twintig kilo wilt verliezen. Je houdt er ook best rekening mee dat niet iedereen even snel afvalt. Sommige mensen merken dat ze in de eerste week veel gewicht verliezen terwijl andere mensen minder gewicht snel afvallen eetgewoontenverliezen. Ieder mens is anders en ieders gewichtsverlies zal dus ook anders zijn.

Weekmenu 5 kilo afvallen

Om de vetverbranding optimaal te laten werken is het belangrijk dat je de juiste dingen eet. Aan de hand van het onderstaande weekmenu heb je een gezond en gevarieerd eetpatroon waardoor afvallen en volhouden veel simpeler wordt. Wanneer je snel vijf kilo wilt verliezen volg je het beste een weekmenu met voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten. Koolhydraten uit suikers en granen vermijd je dan weer beter. Wanneer je een voldoende gevarieerd dieet met gezonde voeding combineert met lichaamsbeweging ben je al goed op weg om snel van die vijf kilo af te raken. Kijk dus zeker eens naar ons weekmenu en trainingsschema om vijf kilo af te vallen.  

  Ontbijt     Middagmaal     Avondmaal     Snack
Maandag     Yoghurt met blauwe bessen en noten  Omelet met groenten  Wok met groenten en mager vlees   Wortelen
Dinsdag     Smoothie met banaan  Salade met gerookte zalm en avocado Kabeljauw met gestoomde groenten Noten 
Woensdag Omelet met spinazie en tomaat   Salade naar keuze  Wok met groenten en kip  Yoghurt 
Donderdag Yoghurt met aardbeien en noten  Waldorfsalade met ei Pompoensoep met gerookte kip Wortelen 
Vrijdag  Twee eieren   Omelet met groenten Zoete aardappelpartjes met mager vlees  Noten 
Zaterdag  Smoothie met rode vruchten Salade naar keuze Caesar salade  Yoghurt 
Zondag  Yoghurt met bosbessen en amandelen  Bietensalade met haring    Tomatensoep met kippenballetjes   Wortelen 

    
       
Als aanvulling op dit weekmenu kun je ook een trainingsschema volgen om zo sneller die vijf kilo te verliezen. Dit trainingsschema gaat uit van drie dagen per week met oefeningen en voldoende rustdagen om de spieren tijd te geven om te recupereren. Iedere dag met een fysieke inspanning wordt afgewisseld met een rustdag en op iedere trainingsdag wordt er gefocust op andere spieren om zo voor voldoende afwisseling te zorgen. 

Een trainingsschema voor vijf kilo afvallen kan er als volgt uitzien.

Dag Workout
Maandag Benen en billen
Woensdag Borst en schouders
Vrijdag Rug en buik

 

Weekmenu 10 kilo afvallen

Als je meer wilt afvallen dan vijf kilo, is de volgende logische stap tien kilo proberen af te vallen. Hiervoor gelden dezelfde principes als voor het weekschema van vijf kilo afvallen. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met de drie basisprincipes van afvallen. Deze waren: koolhydraten vermijden, kiezen voor gezonde vetten, eiwitten en voldoende groenten en zorgen voor voldoende beweging. 

Hoe lang het zal duren vooraleer je tien kilo bent afgevallen, kan niet precies geschat worden. Sommige mensen verliezen in de eerste paar weken al tien kilo, andere mensen hebben dan weer wat langer nodig. Het belangrijkste is echter dat je blijft doorzetten en jezelf gezonde eet- en leefgewoonten aanleert. Zo ben je zeker dat je de overtollige kilo’s weet kwijt te spelen. 
Het weekmenu om tien kilo af te vallen lijkt op dat van vijf kilo afvallen, maar je kunt toch al enkele verschillen zien. Zo zul je merken dat er dagen zijn waar je het ontbijt zult moeten overslaan en dat er een volledige dag is waar je zult moeten vasten. Verder zul je ook merken dat de lunch vaak vervangen is door een smoothie. Door deze aanpassingen zul je sneller de gewenste tien kilo kunnen verliezen. 

Het is belangrijk om dit weekmenu niet langer dan een week aan te houden. Na de eerste week kun je terug overstappen naar het weekmenu om vijf kilo af te vallen. Je zult waarschijnlijk na de eerste week nog geen tien kilo zijn verloren, maar je hebt wel je lichaam goed op gang geholpen om snel af te vallen.

Het weekmenu om snel tien kilo af te vallen ziet er als volgt uit:

  Ontbijt     Middagmaal     Avondmaal     Snack
Maandag     Geen     Smoothie met sinaasappel, spinazie, bietjes en gember  Wok met mager vlees Wortelen
Dinsdag Yoghurt met blauwe bessen en noten  Smoothie met banaan, avocado, boerenkool en kokoswater Kabeljauw met gestoomde groenten Noten
Woensdag  Geen     Geen     Geen     Geen    
Donderdag Omelet spinazie en tomaat   Smoothie met aardbei, selder, komkommer en pompoenpitten Bietensalade met haring Geen
Vrijdag Geen Smoothie met frambozen, venkel, gember, en zonnebloempitten Wok met groenten en kip  Yoghurt
Zaterdag  Twee eieren  Salade naar keuze Caesar salade Wortelen
Zondag  Omelet met spinazie en tomaat Smoothie met appel, spinazie, selder, munt en dadels Kabeljauw met gestoomde groenten  Geen

    


Als aanvulling op het weekmenu kun je hier ook kiezen voor een trainingsschema. Door voldoende te bewegen, kan het lichaam extra vet verbranden waardoor je nog sneller gewicht kunt verliezen. Dit trainingsschema gaat opnieuw uit van drie dagen training per week met voldoende rustdagen tussenin. 

Het trainingsschema voor tien kilo afvallen ziet er als volgt uit:

Dag Workout
Maandag  Benen en billen
Woensdag Borst en schouders
Vrijdag Rug en buik

 

15 kilo afvallen

Wanneer je 15 kilo wilt verliezen, moet je er ook rekening mee houden dat deze extra kilo’s er waarschijnlijk over een langere periode zijn bijgekomen. Meestal gebeurt zoiets ook onbewust en daardoor merk je pas dat je redelijk wat kilo’s bent aangekomen wanneer je plots merkt dat sommige kledingstukken niet meer passen. Het is dan ook minder evident om 15 kilo vet op enkele weken te verliezen, maar geef de moed zeker niet op. Het is belangrijk om op dit moment in te zien dat je lichaam wat extra aandacht nodig heeft.

Dit doe je door middel van een aanpassing van je eet- en leefgewoonten. Wanneer je snel 15 kilo wilt afvallen, kan het nuttig zijn om wat hulp in te schakelen. Het is zeker niet onmogelijk om op eigen houtje 15 kilo te verliezen, maar soms kan goede professionele coaching helpen om sneller resultaten te boeken. 
Als je toch zelf wilt proberen om 15 kilo te verliezen, volg je het best eerst het weekmenu en trainingsschema om tien kilo of te vallen om dat vervolgens op te volgen met het weekmenu en trainingsschema om vijf kilo af te vallen. 

20 kilo of meer afvallen 

Als je 20 kilo aan overtollig vet wilt verliezen gelden eigenlijk dezelfde regels als wanneer je 15 kilo wilt afvallen. Ook hier heb je je gewicht en gezonde eetgewoontes waarschijnlijk een tijdje uit het oog verloren met redelijk wat gewichtstoename als gevolg. Ook hier kun je baat hebben bij het advies van een professionele coach om zo je afvalproces nauwlettend in het oog te houden. Om 20 kilo of meer af te vallen blijft het dan ook belangrijk om de drie basisprincipes van afvallen in het achterhoofd te houden. Je vermijdt dus het beste zoveel mogelijk koolhydraten die je in suiker en granen vindt en kiest beter voor een dieet met voldoende groenten, gezonde vetten en voldoende eiwitten. Een derde en belangrijke stap in het afvalproces is voldoende beweging. 

20 kilo afvallen in enkele weken zal moeilijk zijn. Je moet je lichaam namelijk de tijd geven om te wennen aan nieuwe en gezonde eet- en leefgewoonten. Zo kun je niet enkel overtollig gewicht verliezen, maar in de toekomst ook makkelijker op je gewenste gewicht blijven. 

Snel afvallen met smoothiessnel afvallen smoothies

In de weekmenu’s heb je waarschijnlijk al gezien dat het middagmaal vervangen kan worden door een smoothie. Deze sapjes zijn een perfecte manier om extra gewicht te verliezen en je vetverbranding in gang te zetten. De smoothies zijn allemaal op basis van groenten, fruit, noten en zaden waardoor het lichaam nog steeds voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een ander voordeel van smoothies is dat je ze volledig zelf kunt samenstellen en dus ook weet welke gezonde voedingsstoffen er allemaal inzitten. Verder kunnen verse smoothies er ook voor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt en dus minder snel zin hebt in een tussendoortje. Wil je zelf smoothies maken? Dan is een degelijke blender een absolute must-have. Een kwaliteitsblender zorgt ervoor dat de ingrediënten beter pureren en dat de textuur van de smoothie aangenaam is. Een laatste voordeel van smoothies is dat ze makkelijk te maken zijn. Je hoeft enkel je ingrediënten erbij te nemen, in de blender te gooien en blenden maar. Je smoothie staat in no time op tafel. 

Heb je zelf geen inspiratie om gezonde smoothies te maken? Geen paniek! Wij hebben voor jou de top vijf recepten van onze lievelingssmoothies op basis van groenten en fruit hieronder opgesomd. 

Smoothie Ingrediënten
Smoothie 1: banaan, ananas & spinazie  Een halve banaan, 125 gram verse ananas, 100 gram spinazie, 50 ml kokosmelk, 100 ml water
Smoothie 2: komkommer, banaan & ananas Een halve komkommer, een halve banaan, 125 gram verse ananas, 50 ml water
Smoothie 3: framboos, venkel & gember   125 gram frambozen, 50 gram venkel, stukje gember, 100 ml water
Smoothie 4: tomaat & paprika Een halve paprika, twee tomaten, een halve rode ui, peper, 100 ml water
Smoothie 5: bosvruchten & courgette Een halve courgette, een halve avocado, 125 gram bosvruchten, een dadel, stukje gember

  

Enkele afslanktips om gezond gewicht te verliezen 

Naast de basisprincipes van afvallen, kunnen enkele tips om extra gewicht te verliezen nooit kwaad. Je hoeft zeker niet al deze tips tegelijk te volgen om af te kunnen vallen, maar proberen kan nooit kwaad. Kijk welke tips werken voor jou en welke tips een positieve impact hebben op je gewicht. Aan de hand van de volgende tips kun je gemakkelijk wat sneller extra kilo’s verliezen.

Drink voldoende watersnel afvallen tips

Het is belangrijk om altijd voldoende water te blijven drinken. Water speelt namelijk een belangrijke rol in heel wat lichaamsprocessen. Zo helpt water ook bij een goede werking van de vetverbranding. Wanneer je voldoende water drinkt (2,5 tot 3,5 liter per dag) dan zullen alle lichaamsprocessen optimaal kunnen functioneren en zal de vetverbranding ook beter verlopen. Neem dus zeker voldoende water mee naar het werk of school en begin de dag met twee glazen water te drinken. Een goede hydratie ondersteunt namelijk het afvalproces. Veel mensen klagen echter snel dat water weinig smaak heeft en dat alleen maar water drinken snel eentonig wordt. Dit is zeker het geval wanneer je het gewoon bent om veel frisdrank met verschillende smaken te drinken. Jammer genoeg zit frisdrank vol met suikers en dus ook koolhydraten. Dit past natuurlijk niet in je dieet. Geen paniek, je kunt namelijk je water ook een lekker smaakje meegeven door middel van een schijfje citroen, komkommer of een takje munt. Ga dus zeker op zoek naar gezonde alternatieven om je water een lekker smaakje te geven. Wees dan ook zeker niet bang om creatief te zijn met de smaakjes van je water en probeer er maar op los.  

Durf het ontbijt eens over te slaan

Je hebt waarschijnlijk al vaak gehoord dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat je het ontbijt dus nooit zou mogen overslaan. Het is zeker niet de bedoeling dat je nooit ontbijt, maar af en toe het ontbijt eens overslaan kan positieve gevolgen hebben voor de vetverbranding. Daarnaast zorgt het ontbijt overslaan er ook voor dat je minder calorieën binnenkrijgt. Verder zorgt het ontbijt overslaan ervoor dat de spijsvertering meer tijd krijgt om te rusten. Ook kan op nuchtere maag inspaninningen leveren helpen om meer vet te verbranden. Wanneer je een rustige sportactiviteit zoals wandelen wilt doen, kan het ook nuttig zijn om het ontbijt over te slaan en enkel water te drinken. Door niet te eten en een rustige sportieve activiteit te doen zul je effectief meer vet verbranden dan wanneer je die ochtend wel hebt ontbeten.

Wanneer je echter je conditie wilt verbeteren en niet meer wilt afvallen, is het aangeraden om wil te ontbijten voor je inspanning. Wanneer je het echt te moeilijk vindt om niet te ontbijten, zorg je er het best voor dat je ontbijt voldoende eiwitten bevat. Kies dus ’s morgens voor een eitje of een kommetje yoghurt.

Probeer eens te vasten

Het kan soms ook nuttig zijn om een maaltijd wat uit te stellen of zelfs over te slaan. Door af en toe te vasten geef je de spijsvertering meer tijd om te rusten en krijg je minder calorieën binnen. Je kunt beginnen met te proberen om ’s avonds na 19u niets meer te eten of het ontbijt uit te stellen naar 11u.  

Je kunt zelfs nog voor langere periodes vasten. In het weekmenu om 10 kilo af te vallen zag je waarschijnlijk al dat er een volledige dag als vastendag ingepland staat. Door voor een langere periode (tot 36 uur) niets te eten, geef je je lichaam de kans om volledig tot rust te komen aangezien het zich niet moet bezighouden met de spijsvertering. Verder leer je uit een langere periode zonder voeding om met het hongergevoel om te gaan en het verschil tussen echte honger en gewoon zin in eten te herkennen. Het blijft echter wel belangrijk om in deze periode voldoende water te blijven drinken.

Wanneer je voor een lange tijd zoals 36 uur wilt vasten, zul je merken dat het niet makkelijk is om een langere tijd zonder voedsel door te komen. Wanneer je echter weet door te zetten, zul je doorzettingsvermogen en wilskracht aanleren. Deze twee zijn later in het afvalproces ook belangrijk om niet te hervallen in je oude gewoonten. Na je vastenperiode van 36 uur heb je ook iets om op terug te kijken en trots op te zijn. 

Deze tip zal eerlijk gezegd zeker niet voor iedereen weggelegd zijn, maar blijft altijd het proberen waard wanneer je snel wilt afvallen. Je kunt natuurlijk ook altijd minder extreme vormen van vasten proberen zoals het ontbijt of avondeten overslaan. Wanneer dit goed lukt, kun je misschien eens proberen om een hele dag zonder eten te gaan. 

Eet verschillende kleuren groentensnel afvallen groenten

Je weet waarschijnlijk al dat het belangrijk is om voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten te eten. Maar weet je ook dat het belangrijk is om voldoende te variëren in de groenten die je eet. Wanneer je iedere dag dezelfde groenten eet, wordt je dieet al snel eentonig. Probeer dus zeker wat nieuwe dingen uit. Kijk eens rond tussen de verse groenten in de supermarkt en kies eens iets uit wat je nog niet kent. Ga eens langs bij een groenteboer of stop op de markt even aan het groentekraam en kijk wat er lekker vers uitziet. Door te zorgen voor voldoende variatie in de groenten die je eet, zorg je ervoor dat je voldoende vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Eet rustig

Het klinkt misschien vreemd, maar de snelheid waarmee je eet kan ook een impact hebben op je gewicht. Wanneer je je eten snel naar binnen schrokt zonder veel te kauwen, ben je jezelf namelijk minder bewust wat je eet en hoeveel je eet. Het is daarom aan te raden om je eten voldoende te kauwen. Dit houdt in dat je ongeveer 30 keer kauwt op je eten vooraleer je het inslikt. Merk je van jezelf dat je vaak verschrikkelijk snel eet? Dan is het nuttig om het aantal keer dat je je voedsel kauwt, begint te tellen. Hierdoor ben je meer bewust met je eten bezig waardoor je ook minder calorieën zult binnenkrijgen. Verder komt er tijdens het kauwen ook het hormoon histamine vrij in de hersenen? Ongeveer een kwartier na het nemen van een eerste hap, zal het hormoon voor een gevoel van verzadiging zorgen. Wanneer je snel eet, geef je het hormoon de kans niet om te zeggen dat je eigenlijk al genoeg hebt gegeten waardoor je te veel kunt eten. Hierdoor krijg ook minder de neiging om tussendoor te gaan snoepen. Ook verbruikt het lichaam door te kauwen meer energie. Wanneer je meer hard en vast voedsel eet, zul je meer energie verbranden dan wanneer je zachter voedsel eet.  

Kauwen is eigenlijk de eerste stap in het verteringsproces. Hier wordt het voedsel gemengd met speeksel waardoor de vertering wordt bevorderd. Verder heeft het voldoende kauwen van je voedsel ook andere gezondheidsvoordelen. Zo worden je kaakspieren sterker door te kauwen waardoor je gebit ook voordelen ervaart. Verder kun je ook darmklachten zoals prikkelbare darmsyndroom, een opgezette buik en kolieken verminderen door je voedsel 30 keer te kauwen.    

Probeer eens smoothies

Gezonde smoothies op basis van groenten en fruit zijn een andere sleutel tot gewichtsverlies. Ze bevatten niet enkel veel vitaminen, mineralen en voedingsstoffen, maar ze helpen ook om je vetverbranding vlot te laten verlopen. Een smoothie heeft dus zeker het potentieel om een maaltijd zoals je lunch te kunnen vervangen. Wanneer je wat extra smaak wilt toevoegen aan je smoothies kun je dit doen aan de hand van noten, zaden, kruiden en specerijen. Zo heb je voldoende variatie in smaken om eentonigheid tegen te gaan. Kijk zeker ook eens naar onze favoriete gezonde smoothie recepten wanneer je geen inspiratie hebt.

Ben je toch in een creatieve bui? Aarzel dan niet om zelf wat te experimenteren met je blender en maak smoothies. Hier is nog een kleine tip. Koop een notitieboekje om smoothie recepten in te noteren. Laat na het proeven van je smoothie ook zeker een beoordeling achter. Zo weet je in het vervolg welke van je smoothie experimenten geslaagd waren en dus ook voor herhaling vatbaar waren.   

Vermijd alcohol

Alcohol heeft naast andere nadelige gevolgen voor de gezondheid ook een impact op je gewicht. Zo bevat alcohol ongeveer 7 kilocalorieën per gram. Verder zorgt alcohol ook vaak voor een verstoorde nachtrust en een verhoogde eetlust. Hierdoor kun je dan ook gemakkelijk bijkomen. Als je snel wilt afvallen, is het aangeraden om alcohol links te laten liggen. Wil je toch nog eens een glaasje drinken? Beperk de hoeveelheid dan en kies voor rode wijn aangezien er enkele gezondheidsvoordelen zijn verbonden aan het drinken van kleine hoeveelheden rode wijn. 

Wat te doen na de eerste week?

In de eerste week zul je merken dat je redelijk snel en veel kunt afvallen. Het is echter een kwestie van volhouden om nog meer gewicht te verliezen en ook op je gewicht te blijven. Het grootste risico ligt dan ook in het hervallen in oude, slechte gewoontes. Om een gezond gewicht te behouden moet je blijven werken aan een gezonde levensstijl met een gezond en gevarieerd dieet en voldoende lichaamsbeweging. Door je levensstijl aan te passen vermijd je het jojo-effect waar je snel gewicht verliest, maar ook even snel weer bijkomt. Zorg er dus voor dat je voldoende groenten en gezonde vetten blijft eten terwijl je koolhydraten zo veel mogelijk probeert te vermijden. 

Kies voor een gezond voedingspatroon en vermijd het jojo-effectsnel afvallen gewicht behouden.

Veel mensen die op korte tijd veel gewicht zijn verloren merken dat het ze het verloren gewicht vaak even snel terug bijkomen. Dit is het zogenaamde jojo-effect waarbij je constant gewicht verliest, maar het ook terug bijkomt. Het jojo-effect wordt vaak veroorzaakt doordat je een dieet maar als iets tijdelijks ziet waarna je meteen de teugels weer los kunt laten. Je hebt dan je slechte eet- en leefgewoonten maar voor een korte tijd losgelaten om ze later gewoon weer op te pikken. Tijdens je dieet heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat je gewicht kunt verliezen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Het is dus belangrijk om deze gezonde leefgewoonten ook verder te zetten na de eerste weken of zelfs nadat je je streefgewicht hebt bereikt. Een koolhydraat arm dieet is dan ook een zeer belangrijke tip om je vetverbranding te optimaliseren aangezien koolhydraten een impact hebben op je insuline en laat je insulinebalans nu net een van de belangrijkste factoren zijn die kan bepalen hoe snel je kunt afvallen.  

Blijf doorzetten

Ook al klinkt het aanlokkelijk om gewoon je oude leefgewoonten op te nemen vanaf het moment dat je je streefgewicht hebt bereikt, is het net belangrijk om vol te blijven houden en in te zien dat je oude leefgewoonten juist de oorzaak waren van die extra kilo’s. Door je oude leefgewoonten weer op te pikken, zullen de verloren kilo’s er even snel weer bijkomen. Gezonde eetgewoonten zoals een dieet met voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten is dus een must om op je nieuwe gezonde gewicht te blijven. 

Veel mensen denken dat gezond eten alleen maar smakeloos is en dat ze zichzelf nooit eens mogen verwennen als ze op hun gewicht willen blijven. Het tegendeel is echter waar. Gezond eten hoeft helemaal niet smakeloos te zijn. Leef je eens uit in de keuken en probeer eens iets nieuws, lekkers en gezonds op tafel te toveren. Door je creativiteit los te laten in de keuken en voldoende nieuwe manieren te zoeken om gezond te koken, houd je gezond eten interessant en spannend. Zoek zeker ook eens inspiratie in kookboeken en culinaire magazines of kijk gewoon eens online.  

Je moet ook zeker niet het gevoel hebben dat je nooit meer een snoepje of koekje mag eten. Eenmaal je je streefdoel hebt gehaald, kun je zeker iets losser omgaan met je dieet. Kies enkele minder gezonde dingen uit die je zeker af en toe nog eens wilt eten zoals chocolade, koekjes of snoepjes. Het is echter wel belangrijk om deze minder gezonde dingen niet te vaak te eten. Zie ze eerder als een beloning als je al enkele weken gezond hebt gegeten. Merk je echter dat je gewicht terug begint te stijgen, dan is het tijd om terug wat meer actief met je dieet bezig te zijn.

Hoe ga ik om met een slippertje? 

Afvallen loopt zeker niet altijd van een leien dakje. Je zult misschien wel merken dat het soms moeilijk is om aan alle verleidingen te weerstaan. Als we eerlijk zijn, dan zijn er nu ook veel gelegenheden waarop je jezelf eens wilt laten gaan. Op een verjaardagsfeestje wil je waarschijnlijk wel een stukje taart of op een terrasje in de zon misschien wel een lekkere cocktail. Soms kun je echter de teugels volledig verliezen en veel minder gezonde dingen eten. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat het voor die dag of week toch als verloren is en kun je volledig hervallen in je oude, slechte gewoonten. Hierdoor kunnen de inspanningen die je meerdere weken hebt gedaan op enkele dagen volledig verloren gaan. 

Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je omgaat met zulke slippertjes. Positief denken is hier dan ook zeer belangrijk. Wanneer je toch eens een misstap begaat, is het belangrijk om in te zien dat het veel erger had kunnen zijn. Je had namelijk in plaats van tien koekjes ook een volledig pak kunnen opeten. Of in plaats van een paar glazen wijn te drinken, een hele fles kunnen leegdrinken. Hierdoor maak je het voor jezelf ook gemakkelijker om de moed niet op te geven en om te blijven doorzetten. We zijn namelijk allemaal maar mensen en zullen dus zo nu en dan wel eens een fout maken. Je hoeft je dus zeker niet schuldig te voelen wanneer je eens in de fout gaat. 

snel afvallen motivatieJe kunt vaak om heel andere redenen extra gewicht bijkomen. Na een heel emotionele gebeurtenis kun je ook soms de teugels even verliezen waardoor er weer wat kilo’s bijkomen. Veel mensen zijn dan ook emotionele eters en beginnen meer te eten bij zowel positieve als negatieve emoties. Ook hier is het belangrijk dat je positief blijft denken en zeker niet opgeeft. Als je vijf kilo bent afgevallen en deze terug bent bijgekomen is dit geen reden om je schuldig te voelen. Je hebt namelijk al bewezen dat je kan afvallen, waarom zou het dan geen tweede keer lukken. De tweede keer gaat het misschien zelfs nog beter en vlotter.

Je kunt deze negatieve ervaring zelf omzetten in iets positiefs. Gebruik de fout die je gemaakt hebt bijvoorbeeld als motivatie om in het vervolg nog gezonder te gaan eten. Wanneer je positief blijft denken, kan dit je helpen om de moeilijkheden op het pad te overwinnen en uiteindelijk je streefdoel van een gezond gewicht en leven te halen.   
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.