085/016 08 96

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
18-10-2018 | Algemeen welzijn

Wat doet neusspray: gebruiken, afkicken, verslaving, symptomen

Bij de eerste tekenen van een verstopte neus grijpen vele mensen meteen naar een neusspray om van dat vervelende verstopte gevoel af te raken. Toch is niet elke neusspray gelijk geschapen en er bestaan verschillende varianten die allemaal een verschillende werking hebben.

Voorzichtigheid is geboden aangezien sommige neussprays verslavend kunnen werken. In het vervolg van deze blog kom je meer te weten over de werking van de verschillende soorten neusspray en hoe je het risico op verslaving kunt beperken.

Welke soorten neusspray bestaan er?

Niet elke neusverstopping heeft dezelfde oorzaak. Hierdoor bestaan er dus ook verschillende neussprays om deze verschillende oorzaken te behandelen. De meest gebruikte soorten neusverstuivingen staan hierbeneden opgesomd.  

Zoutoplossingen  

Een klassieker onder de neussprays is de zoutoplossing. Dit mengsel van water en zout verdunt het vastzittende snot in de neus waardoor het snuiten en ademen een stuk vlotter verlopen. Dit klassieke mengsel is perfect bruikbaar voor jong en oud.

Ontstekingsremmende neussprays 

Corticosteroïde neussprays hebben een ontstekende werking en worden vaak gebruikt om allergische symptomen zoals een verstopte of lopende neus te bestrijden. Verder worden deze sprays gebruikt om neusverstoppingen te verlichten die hun oorzaak vinden in hooikoorts en sinusitis. 

Ontzwellende neussprays

Een verstopte neus kan ook aangepakt worden door de zwelling in het neusslijmvlies te doen verminderen. Door de bloedvaten in de neus te vernauwen slinkt het neusslijmvlies waardoor de ademhaling door de neus terug vlotter verloopt. Een bekend voorbeeld van deze neussprays is Rhinospray. 

Welke neussprays kunnen verslavend zijn?

De decongestiva (ontzwellende neussprays) kunnen een erg verslavende werking hebben. Dit komt doordat het neusslijmvlies gewend raakt aan het ontzwellende gevoel. Hierdoor zal je steeds meer neusspray nodig hebben om hetzelfde effect te bekomen. In extremere gevallen kan je zelfs constant last hebben van een verstopte neus doordat het neusslijmvlies beschadigd is geraakt door het constante gebruik van een ontzwellende neusspray. Het is dan ook niet aan te raden om deze producten langdurig te gebruiken. Gebruik deze sprays dan ook niet langdurig zonder advies van een arts. Vaak bestaan er betere alternatieven voor deze sprays die geen verslavende werking hebben. 

Hoe stop je met neusspray als je verslaafd bent?neussprayverslaving

Wanneer je toch verslaafd bent geraakt aan neusspray bestaat er maar een optie om te stoppen. Zoals bij iedere verslaving zal je een periode moeten afkicken van je gewoonte om je neus vol te sprayen. De meest effectieve manier is abrupt stoppen, maar let wel op dat het niet de gemakkelijkste methode is. Je zal namelijk eventjes op de tanden moeten bijten terwijl je ontwent van je verslaving. De ontwenningsfase gaat gepaard met klachten van hoofdpijn, slechte nachtrust en een benauwd gevoel. 
Verder kan je ook proberen om je verslaving geleidelijk aan af te bouwen wanneer het te moeilijk is om abrupt te ontwennen. Je doet dit door maar in één neusgat te sprayen. Hierdoor kan je nog steeds vrij ademen door het ene ontstopte neusgat. Je arts kan je ook een andere (niet verslavende) neusspray voorschrijven om je te helpen om het onaangename gevoel in deze periode te verminderen.     

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.