085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Spiruline voordelen en bijwerkingen

Spirulina (Arthrospira Platensis) zijn zeer kleine blauwgroene algen die groeien in mineraalrijke meren. Tegenwoordig kunnen de grootste concentraties gevonden worden in Oost-Afrika, Mexico en Centraal-Afrika. Spiruline bezit een rijkdom aan eiwitten, verschillende mineralen, vitaminen, essentiële aminozuren, essentiële vetzuren en omega 3-vetzuren. Spirulina platensis is een van de rijkste bronnen van eiwitten. Spirulina poeder wordt niet alleen gebruikt als algemeen voedingssupplement, maar kan ook genomen worden om betere prestaties te leveren op beiden geestelijk en fysiek vlak. Dit vooral in periodes van vermoeidheid of na herstel van ziekte. Er is ook biologische spirulina verkrijgbaar.

Spiruline voordelen

Spirulina is rijk aan verschillende voedingsstoffen die positief werken op je lichaam en hersenen. De alg is dan ook enorm goed voor je en kent tal van voordelen.

Spiruline kan bijvoorbeeld helpen om je cholesterol te verlagen en kan ook LDL cholesterol beschermen tegen oxidatie. Als deze vetten in het lichaam zouden oxideren, kan dit immers veel ziekten veroorzaken. De antioxidanten in deze alg helpen dit voorkomen. Daarnaast bevat het vele mineralen, waaronder ijzer, en kan zo effectief zijn tegen bloedarmoede. Spiruline bevat immers 50 keer zoveel ijzer als spinazie.

Verder bevordert deze alg de ontgifting van je lichaam. Het zit namelijk boordevol met antioxidanten en bevat bovendien fycocyanine, een stof die zich aan zware metalen bindt zodat die ons lichaam kunnen verlaten. Daarnaast zou spiruline het uithoudingsvermogen en de spierkracht verbeteren.

spiruline voordelen

Bij allergische rhinitis is er sprake van een ontsteking van de nasale luchtwegen, veroorzaakt door allergenen zoals dieren, pollen of stof. Spirulina kan ingezet worden als alternatieve behandeling om de symptomen van zo’n allergische reactie te verminderen. Zo blijkt dat het helpt tegen een verstopte neus, niezen, een loopneus en jeuk. Verder kan dit voedingsmiddel ook een lagere bloeddruk stimuleren. Dit is belangrijk aangezien hoge bloeddruk een risicofactor is voor tal van ziekten. Tot slot kunnen de antioxidanten in dit voedingsmiddel ook helpen tegen ontstekingen en versterkt het ons immuunsysteem.

Spiruline werking

Een van de belangrijkste organen in ons hormonaal systeem is de schildklier. Ze ondersteunt de werking van onze gewrichten, regelt onze doorbloeding en stofwisseling en verhoogt de warmteproductie in ons lichaam. Wanneer de schildklier trager begint te werken, kan dat gepaard gaan met een aantal vervelende symptomen zoals gewichtstoename, haaruitval, droge huid, depressie, geheugenverlies, vermoeidheid, constipatie, spataders…

Er zijn verschillende oorzaken van een trage schildklier. Eentje daarvan is een zware metalen vergiftiging, waarbij zware metalen zich langzaam opbouwen in je lichaam. Onze schildklier trekt deze zware metalen aan. Voorbeelden daarvan zijn zware metalen uit deodorant producten of uit verpakkingen van voeding in blik. Deze metalen zijn toxisch voor ons lichaam en daarom is het belangrijk dat we ons lichaam ondersteunen in het ontgiften van deze stoffen. In dat geval kan spirulina te hulp schieten, aangezien het zware metalen aantrekt en deze dus zo ons lichaam kunnen verlaten.

Spiruline bijwerkingen

Het innemen van dit voedingsmiddel zorgt ervoor dat je meer energie krijgt, maar als je er te veel van gebruikt kan het ook vermoeidheid of hoofdpijn veroorzaakt. Je kan ook last krijgen van deze klachten aan het begin van een algenkuur. Andere bijwerkingen of waarschuwingen zijn dat je er diarree of maagproblemen van kan krijgen. Als je gevoelig bent voor algen kan het ook leiden tot allergische reacties, waardoor het problemen in de luchtwegen kan veroorzaken. Verder wordt het gebruik ervan afgeraden tijdens de zwangerschap en borstvoeding omdat het effect op baby’s nauwelijks onderzocht is. Daarnaast kan spirulina eventueel gevaarlijk zijn voor mensen die kampen met een auto-immuunziekte. Aangezien je immuunsysteem sterker wordt, kunnen de klachten erger worden. Het kan ook de effectiviteit van bepaalde medicijnen verminderen. Tot slot kan spirulina van inferieure kwaliteit soms vervuild zijn, waardoor het sporen kan bevatten van schadelijke bacteriën, zware metalen en microcystines die onder andere de lever kunnen beschadigen.

Spirulina gebruik

Spirulina is zowel verkrijgbaar in de vorm van poeder als in de vorm van een supplement. Supplementen kan je gewoon innemen met een glas water, terwijl je het poeder makkelijk kan toevoegen aan bijvoorbeeld een smoothie.

Spirulina voedingswaarde

spiruline voedingswaarde

Spirulina wordt gecategoriseerd als superfood, waardoor je kan verwachten dat het veel voedingswaarde heeft. Haar gezondheidsvoordelen zijn vooral te danken aan de vele antioxidanten, mineralen en vitaminen. Verder kan de voedingswaarde verschillen afhankelijk van het merk. De hoeveelheid vetzuren kan bijvoorbeeld sterk verschillend zijn naargelang welk merk je koopt. Daarnaast bevat dit superfood verschillende eiwitten van hoge kwaliteit en bevat het alle essentiële aminozuren. Verder is het rijk aan verschillende vitamines, waaronder vitamine A, C, E, K, B1, B2, etc. Tot slot bevat het belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium, enzovoort.

Spirulina voor kind

Spiruline is een zoetwateralg die veel bladgroen en chlorofyl bevat. Deze laatste stof heeft een zuiverende werking op het lichaam en neutraliseert vrij radicalen die anders een schadelijk effect hebben op ons DNA. Omdat kinderen veel snoepen is de zuiverende werking van algen perfect geschikt voor hen. Op die manier wordt hun voeding in balans gebracht. Spirulina is immers rijk aan voedingsstoffen, waarmee je je kinderen hun dagelijkse hoeveelheid essentiële voedingsstoffen kan geven.

Spirulina voor sporters

Dit superfood is niet geschikt als primaire bron van eiwitten voor sporters, maar wel als aanvulling. Omdat het helpt bij de opbouw en het behoud van de spiermassa is het een goed voedingssupplement voor sporters. Het bereidt de spieren op een optimale manier voor tijdens de training en helpt ook bij het recupereren na een inspanning.

Spirulina zwanger

Hoewel sommigen het gebruik van spirulina tijdens de zwangerschap afraden omdat de effecten ervan nauwelijks onderzocht zijn op (ongeboren) baby’s, raden anderen het aan. Zo wordt er immers gezegd dat het dankzij zijn extreem hoge voedingswaarde voordelig zou zijn en het ook verschillende essentiële vetzuren bevat die belangrijk zijn bij de ontwikkeling van een gezond zenuwnetwerk bij de baby. Daarnaast ontgiften zo’n algen het lichaam ook, wat ervoor zorgt dat eventuele gifstoffen die de foetus zouden kunnen aantasten zo verwijderd wordt. Anderen daarentegen raden het dus eerder af. Overweeg daarom per merk en product dat spirulina bevat of je het tijdens de zwangerschap en borstvoeding mag gebruiken.