De beste manier om een splinter te verwijderen

Heb je een splinter door ruw hout of ander materiaal aan te raken? Probeer deze dan zo snel mogelijk uit de huid te verwijderen, want anders loop je het risico dat het gaat ontsteken. Hier zijn verschillende manieren voor. Lees verder om meer te weten te komen over hoe je een splinter verwijdert en verzorgt.
Kan je een splinter er gewoon uit laten zweren?
Splinters komen vaak voor in de vingers, voeten of andere lichaamsdelen. Je moet de splinter wel zo snel mogelijk verwijderen, want anders loop je kans op een infectie. Zodra de splinter in de huid zit, activeert het immuunsysteem van je lichaam de witte bloedcellen. Deze cellen vernietigen indringers en voorkomen infecties die worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. De bloedvaten zetten dan uit om het bloed naar het beschadigde weefsel te vervoeren. Hierdoor zal je huid rood worden en warm aanvoelen. Vanaf het moment dat de splinter is verwijderd, zal je lichaam de huid kunnen genezen.
4 manieren om een splinter te verwijderen
Er zijn verschillende manieren om een splinter uit je huid te peuteren. Je bepaalt zelf welke het beste is voor jouw huid.
- Een splinter verwijderen met een pincet: Met een ontsmette pincet zal je makkelijk een stukje hout, glas of metaal dat boven de huid uitsteekt kunnen vastpakken.
- Een splinter verwijderen met boter: Door boter op een splinter te smeren, komt deze vanzelf uit de huid. Daarna kan je het pincet gebruiken om de splinter te verwijderen.
- Een splinter verwijderen met soda: Door een dikke pasta met soda te maken en deze in te laten werken met een pleister, komt de splinter vanzelf naar boven na een paar uur tot een dag.
- Een splinter verwijderen met trekzalf: Trekzalf kan helpen om de splinter los te maken en ontsmet de beschadigde huid tegelijkertijd.
Een splinter verwijderen in 5 stappen
Je kan de splinter makkelijk thuis verwijderen als deze niet te diep zit. Ontsmet wel steeds al het materiaal dat je gaat gebruiken om ontstekingen te vermijden.
1. Inspecteer
Bekijk de splinter van dichtbij om erachter te komen in welke richting deze in de huid is gegaan. Zo weet je ook in welke richting je moet trekken. Als het een erg kleine splinter is, kan je die proberen te verwijderen met een stukje plakband.
2. Reinig
Zoals reeds vermeld, kan je best je pincet of naald desinfecteren. Reinig daarnaast ook de plek waar de splinter zich bevindt en was je handen grondig.
3. Beperk beweging
Probeer de splinter zo weinig mogelijk te bewegen om te voorkomen dat deze dieper in de huid komt te zitten of in kleinere stukjes breekt.
4. Verwijder de splinter
Gebruik een pincet om de splinter voorzichtig uit de huid te trekken. Als de splinter te diep zit, kan je de huid eerst even laten weken met soda of boter.
5. Bedek de wond
Als de splinter uit de huid is, kan je het achterblijvende wondje best bedekken met een pleister. Zo kan er geen vuil in komen terwijl de huid geneest.
Hoe verzorg je een splinter?
Als je een grotere splinter verwijdert, kan er een open wond achterblijven. Deze kan gaan ontsteken en infecteren. Als de huid rood, gezwollen en warm wordt of er komt pus uit, dan is er misschien sprake van een ontsteking. In dat geval is het belangrijk om de wond schoon te houden en de pleister regelmatig te vervangen. Wanneer het wondje niet goed geneest, vraag dan advies aan een arts.
Een splinter doet meestal niet veel pijn, maar kan wel lelijk gaan ontsteken als je deze niet meteen verwijdert. Je kan een splinter gelukkig bijna altijd zelf verwijderen met een pincet. Zorg er wel voor dat je huid en de pincet goed ontsmet zijn voor de splinter eruit trekt. Zo blijft de kans op ontsteking en infectie minimaal.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.