Toon alle thema's »

Hoe stoppen met roken

Voor rokers zou dit weleens als de moeilijkste opgave van hun leven kunnen klinken. stoppen-met-rokenNochtans hebben ze er alle baat bij. Aan zowel actief als passief roken sterven jaarlijks duizenden. Dan wordt er nog niet gesproken over de ermee gepaard gaande ernstige aandoeningen zoals onder andere hart- en vaatziekten en longkanker. Niet enkel op gebied van gezondheid heeft stoppen met roken voordelen. Denk maar eens aan het geld dat je zal besparen en de verbetering van sociale relaties. Ten slotte geeft stoppen ook een boost aan je zelfvertrouwen. Jij bent er namelijk in geslaagd een zeer moeilijke opgave te overbruggen! Je kan trots zijn op jezelf, en ook anderen (bijvoorbeeld je kinderen, je partner) zullen je dankbaar zijn.

 

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Eén van de werkzame bestanddelen in een sigaret is nicotine. Deze stimulerende stof zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen. Het is echter een zeer verslavende stof. Roken is dus een echte verslaving, zowel lichamelijk als geestelijk. Deze lichamelijke verslaving toont zich vooral wanneer men stopt en er ontwenningsverschijnselen optreden. Denk daarbij aan concentratieproblemen, irritatie, slapeloosheid en gewichtstoename. Daarenboven is er de drang naar een sigaret. Het is heel moeilijk voor iemand die stopt met roken om die drang te overkomen.

 

Aanvulling van je wilskracht

Feit is dat stoppen met roken niet gemakkelijk is. Je hebt een flinke dosis wilskracht nodig om eraan te beginnen en ook om het vol te houden. Herval is dan ook geen teken van falen en wil niet zeggen dat het je nooit zal lukken. Geef de moed niet op en probeer opnieuw.

Om de weg naar een rookvrij bestaan te vergemakkelijken, kan men beroep doen op hulpmiddelen. In wat volgt, wordt er een overzicht van deze middelen gegeven.

 

Nicotinevervangers

Deze bestaan in de vorm van pleisters, kauwgom, zuigtabletten, inhalers, en mondspray.

  • De pleisters geven gedurende een bepaalde tijdsperiode een gereguleerde hoeveelheid nicotine af en onderdrukken zo de zucht naar de sigaret. Ze kunnen discreet aangebracht worden.
  • Kauwgom en zuigtabletten gebruik je verspreid over de dag. Op die manier kan je ontwenningsverschijnselen gepaard gaande met rookstop controleren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken (vb muntsmaak, fruitsmaak).
  • Nicotine inhalatoren zijn korte buisjes die je via een mondstuk in je mond neemt, zoals een sigaret. In de buisjes zit een kokertje met nicotine. De lucht die je via het mondstuk inademt bevat dus nicotine. Zo kan je ontwenningsverschijnselen verminderen. Dit bestaat ook in kleine verpakkingen, bedoeld om een korte periode (zoals vb een vlucht tot op je vakantiebestemming) te overbruggen. Een bijkomende eigenschap van een inhaler is dat je ‘nog steeds iets met je vingers vasthoudt’, zoals bij een sigaret. Dit helpt mensen die willen stoppen met roken, maar toch nog iets willen vasthouden, een stukje extra op weg.
  • Een mondspray met nicotine geeft vlug verlichting (binnen 60 seconden) omdat de nicotine via het mondslijmvlies snel wordt opgenomen. Dit is dan ook een vorm die zeer aangewezen is bij ‘craving’ (wanneer het even heel moeilijk gaat zonder de sigaret, en nicotine vlug verlichting moet kunnen brengen).

 

De elektronische sigaret

Hij ziet er uit als de vertrouwde sigaret die u gewend bent in uw handen te hebben. Hij bevat een ledlichtje, een batterij, een verwarmingselement en een capsule gevuld met vloeistof. Wanneer men aan de elektronische sigaret trekt, wordt deze vloeistof verwarmd zodat de vloeistof verdampt. Deze damp wordt door de gebruiker ingeademd. Verschillende aroma’s of extracten kunnen aan de vloeistof toegevoegd worden. Dit bepaalt de smaak van de elektronische sigaret.

Dit alternatief is de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen. Toch blijft het een omstreden product. Omdat ze meestal door niet-farmaceutische bedrijven vervaardigd worden, worden ze niet onderworpen aan de strenge veiligheids- en kwaliteitseisen opgelegd aan de farmaceutische industrie. Volgens de Belgische wetgeving mag de elektronische sigaret geen nicotine bevatten.

In andere landen mogen nicotinebevattende capsules wel verkocht worden. In België moeten alle nicotinehoudende rookstopproducten als geneesmiddel vergund worden. De elektronische sigaret is in België niet als geneesmiddel bij rookstop vergund.

Het gevaar van nicotinebevattende capsules is overdosering. Men kan niet controleren welke de dosis nicotine is die men inhaleert. Toxische dosissen kunnen een dodelijke afloop hebben. Bovendien, wanneer men dit gebruikt in combinatie met overige rookstopmiddelen zoals een pleister, is een toxische dosis nog vlugger bereikt.

De elektronische sigaret is in België niet als geneesmiddel bij rookstop vergund

Hoe stoppen met roken?

In tegenstelling tot wat sommigen zeggen, is het wettelijk niet toegestaan om de elektronische sigaret te gebruiken op openbare plaatsen. Dit om verwarring te vermijden, daar de elektronische sigaret visueel erg lijkt op de gewone sigaret.

Hulpmiddelen zijn niet altijd voldoende, en soms wenst men professionele begeleiding. Dan kan je terecht op de website www.tabakstop.be (een initiatief van de Stichting tegen Kanker). Deze gratis dienst beantwoordt al uw vragen en biedt aangepaste en professionele steun. Ook via het telefoonnummer 0800/111.00 kom je hier terecht. Je kan ook naar een tabakoloog gaan. Wanneer deze erkend is, worden consultaties gedeeltelijk terugbetaald. Om naar een tabakoloog doorverwezen te worden, ga je eerst langs bij je huisarts. 

PS Wist je dat er Bach Bloesems bestaan om je te helpen stoppen met roken?

Lees ook onze artikels over foute opvattingen over nicotinevervangers, de verschillende nicotinevervangers en de elektronische sigaret. Tot slot kan je ook nog de voordelen van te stoppen met roken, alles wat je moet weten over nicotine, onze 10 tips om te stoppen met roken en onze tips om nooit nog een sigaret aan te raken ontdekken