085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
24-02-2020 | Algemeen welzijn

7 Meer redenen om te stoppen met roken

Geschreven door Niels stoppen met roken sigaret

Niet enkel longkanker

Je weet dat het roken van sigaretten longkanker en hartziekten veroorzaakt. Je weet dat het je tanden vergeelt. Je weet dat het de huid rimpelt, je vingers verkleurt en je reuk- en smaakgevoel vermindert.

Toch ben je er nog steeds niet in geslaagd om te stoppen met roken. Voor het geval je nog overgehaald kan worden, hier zijn nog zeven minder leuke dingen die je nog niet wist die je zou kunnen krijgen van roken.
 

Psoriasis

Roken is misschien niet de directe oorzaak voor deze chronisch schilferende huidziekte. Er zijn echter twee dingen die onderzoekers zeker weten over psoriasis: Ten eerste, het heeft met je genetica te maken. Ten tweede verdubbelt het roken van tabak de kans op het ontwikkelen van psoriasis onder degenen die het gen dragen.

Gangreen

Je hebt misschien ooit gehoord van koudvuur. Het komt voor wanneer weefsel in je lichaam ontbindt en het resulteert dan ook in onaangename geuren. Wanneer een lichaamsdeel onvoldoende bloedtoevoer krijgt, leidt dat tot gangreen. Langdurig roken doet de bloedvaten vernauwen en het vermindert de bloedstroom.

Impotentie

Op dezelfde manier dat regelmatig, langdurig roken de bloedvaten vernauwt en gangreen kan veroorzaken, kan het ook de bloedtoevoer naar mannelijke genitaliën afsnijden. Denk je dat Viagra je kan redden? Pech, dat is niet het geval. De chemische reacties in het lichaam die optreden als reactie op het roken maken de meeste medicatie die helpt bij erectiestoornissen nutteloos.

Beroerte

Terwijl je bloedvaten reageren op kankerverwekkende stoffen, kunnen ze ook een gevaarlijk bloedstolsel naar de hersenen laten schieten. Als het bloedstolsel niet dodelijk is, kan het nog steeds ernstige hersenbeschadigingen veroorzaken.

Blindheid

Als je sigaretten blijft roken, kan je last krijgen van maculadegeneratie. Hierdoor ben je niet langer in staat om te zien aangezien de bloedstroom naar het netvlies verstikt geraakt. Het kan je dan ook permanent blind maken.

Degeneratieve schijfziekte

Onze ruggen zijn niet gemaakt om eeuwig te blijven bestaan en roken versnelt het degeneratieproces. De tussenwervelschijven verliezen vocht en zijn niet meer in staat om de wervels goed te beschermen en te ondersteunen, waardoor je last kunt krijgen van chronische rugpijn, hernia's en mogelijk ook artrose. 

Andere kankers

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van longkanker en het is meestal het eerste wat mensen noemen als ze je redenen geven om te stoppen met roken. Maar vergeet de volgende vormen van kanker zeker niet:

  • lever, nier of blaas
  • lip of mond
  • keel, strottenhoofd of slokdarm
  • maag of dikke darm
  • alvleesklier
  • baarmoederhals

Leukemie behoort ook tot de mogelijkheden, maar vergeet zeker niet dat het risico op al deze kankers toeneemt naarmate je meer rookt.

Conclusie

Als je klaar bent om te stoppen, zijn er veel manieren om op het pad te gaan om rookvrij te worden. 
De weg naar een rookvrij leven is niet de makkelijkste om te bewandelen, maar de juiste tips en ondersteuning zullen je zeker op weg helpen.
Het is jouw leven. Het is jouw gezondheid. Kies verstandig.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.