Voordelen van stoppen met roken en een tijdlijn voor stoppen met roken

Klaar om te stoppen met roken?
Roken kan verschillende negatieve effecten hebben op de gezondheid, zoals een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige ziekten zoals kanker en hartaandoeningen. Het kan ook leiden tot een vroegtijdig overlijden.
Lees ook: stoppen met roken
Hoewel de risico's een goede stimulans zijn om te stoppen, kan stoppen met roken voor sommige mensen moeilijk zijn vanwege de ontwenningsverschijnselen. Het kan gaan om prikkelbaarheid, hoofdpijn en intense nicotineverslaving.
Hoewel stoppen een uitdaging kan zijn, zijn de voordelen voor uw fysieke en mentale gezondheid de moeite waard.
Wat zijn de voordelen?
Gebroken verslavingscyclus
Binnen een maand na het stoppen zullen de vele nicotinereceptoren in je hersenen weer normaal worden, waardoor de cyclus van de verslaving wordt doorbroken.
Betere doorbloeding
De bloedcirculatie verbetert binnen 2 tot 12 weken na het stoppen met roken. Dit maakt lichamelijke activiteit een stuk gemakkelijker en verlaagt de kans op een hartaanval.
Verbeterde smaak en geur
Roken beschadigt de zenuwuiteinden in je neus en mond, waardoor je smaak- en geurzintuig wordt verdoofd. Binnen 48 uur na het stoppen beginnen de zenuwuiteinden te groeien en begint de smaak- en reukzin te verbeteren.
Meer energie
Samen met een verbeterde ademhaling en lichamelijke activiteit, zal de verhoogde zuurstof in je lichaam je ook meer energie geven.
Een boost voor het immuunsysteem
Stoppen met roken verbetert de bloedsomloop, verhoogt het zuurstofgehalte en vermindert ontstekingen. Dit alles geeft je immuunsysteem een boost, zodat het gemakkelijker is om verkoudheid en andere ziekten te bestrijden.
Schonere tanden en mond
Door het roken vergelen de tanden en wordt het gebit aangetast. Verder veroorzaakt roken een slechte adem en zorgt het voor een verhoogd risico op orale infecties. Binnen een week nadat je bent gestopt, kun je al een verschil in de mond zien en voelen.
Verbeterd seksleven
Roken kan ook je seksleven schaden. Het verhoogt namelijk het risico op erectiestoornissen bij mannen en heeft bij de vrouw vermindering van de genitale smering en de orgasmefrequentie als gevolg.
Minder risico op kanker
Het kan een paar jaar duren na het stoppen, maar je verlaagt je risico op verschillende soorten kanker, zoals:
- longkanker
- slokdarmkanker
- nierkanker
- blaaskanker
- alvleesklierkanker
Bijwerkingen van stoppen met roken
De bijwerkingen van stoppen met roken kunnen voor sommigen extreem zijn. Veel mensen hebben het gevoel dat ze griep hebben als een ontwenningsverschijnsel. Dit komt omdat roken elk systeem in je lichaam beïnvloedt. Wanneer je stopt met roken, moet het lichaam zich aanpassen aan de afwezigheid van nicotine.
Het is belangrijk om te onthouden dat deze bijwerkingen slechts tijdelijk zijn.
Hoofdpijn en misselijkheid
Roken beïnvloedt elk systeem in je lichaam. Hoofdpijn, misselijkheid en andere fysieke symptomen komen vaak voor als de nicotine je lichaam verlaat.
Tintelingen in handen en voeten
Als je bloedsomloop begint te verbeteren, kun je tintelingen voelen in de handen en voeten.
Hoesten en keelpijn
Je kunt ook last van hoest en keelpijn hebben als de longen beginnen met het opruimen van slijm en andere vervuiling die door het roken is ontstaan.
Verhoogde eetlust en bijbehorende gewichtstoename
De energieboost die je ervaart als je stopt met roken verhoogt ook je eetlust. Sommige mensen eten ook meer omdat ze de sigaretten vervangen door voedsel om te compenseren voor hun oude gewoontes. Beiden leiden tot gewichtstoename.
Intensief verlangen naar nicotine
Je lichaam is afhankelijk van nicotine als je een roker bent. Het lichaam zal hunkeren naar nicotine als het zonder moet. Het verlangen naar nicotine bereikt zijn piek tussen de twee en vier weken na het stoppen.
Irriteerbaarheid, frustratie en woede
Je maakt een grote verandering door en je lichaam en geest moeten zich aanpassen aan het opgeven van iets waar je afhankelijk van bent geworden. Dit veroorzaakt vaak irritatie en boosheid.
Constipatie
Nicotine tast de kleine darm en de dikke darm aan. Wanneer je de nicotine wegneemt, kun je constipatie ervaren terwijl het lichaam zich aanpast om zonder te gaan.
Angst, depressie en slapeloosheid
Rokers hebben een verhoogd risico op depressie en angst, hoewel de reden hiervoor onduidelijk is. Sommige mensen roken om zich beter te voelen. Wanneer je stopt met roken, kun je angstige en depressieve gevoelens ervaren. Daarnaast komt slapeloosheid ook vaak voor.
Depressie is een ernstige aandoening. Het is het beste om met een medische professional te praten, die kan praattherapie, medicijnen of lichttherapie aanbevelen. Sommige alternatieve remedies om te gebruiken naast de door de dokter voorgeschreven behandelingen zijn onder andere:
- omega-3-vetzuren
- acupunctuur
- massagetherapie
- meditatie
Verminderde concentratie
Alle bijwerkingen van het stoppen met roken kunnen het moeilijk maken om je in het begin te concentreren.
Droge mond
Roken is een veel voorkomende oorzaak van een droge mond. De stress en angst die gepaard gaan met ontwenning kan het nog erger maken tijdens de aanpassingsperiode van je lichaam.
Stoppen met roken tijdlijn
- 20 minuten na het stoppen, daalt je hartslag. Sigaretten verhogen namelijk de bloeddruk en hartslag. De hartslag begint binnen 20 minuten na je laatste sigaret te dalen tot een normaal niveau.
- 8 tot 12 uur na het stoppen met roken daalt het koolmonoxideniveau in het bloed. Koolmonoxide is dezelfde gevaarlijke rook die uit de uitlaatgassen van auto's komt. Het zorgt ervoor dat je hartslag stijgt en veroorzaakt kortademigheid. Binnen 8 tot 12 uur daalt het koolmonoxidegehalte in het bloed en neemt het bloedzuurstofgehalte toe.
- 48 uur na het stoppen, verbetert het vermogen om te ruiken en te proeven. De zenuwuiteinden, die beschadigd zijn door het roken, beginnen opnieuw te groeien, waardoor je reuk- en smaakvermogen verbetert.
- 2 weken tot 3 maanden na het stoppen, daalt het risico op een hartaanval. Verbeterde bloedsomloop, lagere bloeddruk en hartslag en betere zuurstofniveaus en longfunctie verminderen het risico op een hartaanval.
- 1 tot 9 maanden na het stoppen voel je je minder kortademig en hoest je minder. Hoesten, kortademigheid en sinusverstopping zullen ook verminderen. Je zult je over het algemeen dan ook energieker voelen.
- 1 jaar na het stoppen zal het risico op hartaandoeningen gehalveerd worden. Roken verhoogt namelijk het risico op hartaandoeningen aanzienlijk.
- 5 jaar na het stoppen met roken neemt het risico op een beroerte af. Afhankelijk van hoeveel en hoe lang je gerookt hebt en je algehele gezondheid, zal het risico op een beroerte hetzelfde zijn als dat van iemand die nog nooit gerookt heeft binnen 5 tot 15 jaar na het stoppen met roken.
- 10 jaar na het stoppen met roken daalt het risico op longkanker tot dat van iemand die nog nooit heeft gerookt. Het risico om te sterven aan longkanker is nu gelijk aan dat van iemand die nog nooit heeft gerookt. Het risico op het ontwikkelen van andere vormen van kanker neemt ook aanzienlijk af.
- 15 jaar na het stoppen is het risico op hartkanker hetzelfde als dat van iemand die nog nooit gerookt heeft. Nadat je bent gestopt, heb je een lager cholesterolgehalte, dunner bloed (wat het risico op bloedstolsels verlaagt) en een lagere bloeddruk.
Stoppen met sigaretten versus stoppen met roken
De e-sigaret lijkt het minste van twee kwaden als het gaat om roken. Elektronische sigaretten kunnen misschien minder schadelijk zijn dan tabak, maar ze bevatten nog steeds nicotine en andere giftige chemicaliën, waarvan er veel ook in gewone sigaretten te vinden zijn.
Zelfs sommige e-sigaretten die beweren nicotinevrij te zijn, blijken toch nicotine te bevatten. Dit kan het stoppen met elektronische sigaretten voor sommige mensen net zo moeilijk maken als het stoppen met roken van gewone sigaretten.
Hoewel er enig bewijs is dat elektronische sigaretten sommige mensen kunnen helpen bij het stoppen met roken, zijn er tot op heden onvoldoende gegevens beschikbaar om een standpunt in te nemen over de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken.
Zelfs sommige e-sigaretten die beweren nicotinevrij te zijn, blijken toch nicotine te bevatten.
Zoek een dokter die je kan helpen met stoppen
Een dokter kan je helpen om te stoppen met roken. Spreek met een arts als je klaar bent om te stoppen, of zoek een arts die je kan helpen om te stoppen. Een arts kan met je praten over medicijnen die je kunnen helpen bij het stoppen met roken of u in contact brengen met andere gespecialiseerde hulp.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.