085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
24-02-2020 | Algemeen welzijn

Wat gebeurt er als je stopt met roken?

Geschreven door Anniek stoppen met roken sigaret

Wanneer je rookt, komen er duizenden chemicaliën in je lichaam vrij. Het resultaat is niet alleen schade aan je longen, maar ook aan je hart en vele andere lichaamsstructuren.

Maar zelfs als je vele jaren hebt gerookt, kun je deze effecten omkeren en voordelen voor je gezondheid ervaren vanaf de eerste uren dat je stopt met roken tot zelfs decennia nadat je bent gestopt.

Gerelateerd: stoppen met roken

 

Hieronder staan enkele van de vele gezondheidsmijlpalen die je kunt ervaren door vandaag te stoppen met roken.

20 minuten na je laatste sigaret

De positieve gezondheidseffecten van te stoppen met roken beginnen 20 minuten na je laatste sigaret. Je bloeddruk en polsslag zullen weer normaal worden.

Bovendien zullen de vezels in de bronchiale buizen, die voorheen niet goed bewogen door de constante blootstelling aan rook, opnieuw beginnen te bewegen. Dit is gunstig voor de longen aangezien de vezels helpen om irriterende stoffen en bacteriën uit de longen te verplaatsen, waardoor het risico op infectie wordt verminderd.

8 uur na je laatste sigaret

Binnen acht uur zal je koolmonoxidegehalte weer op een meer normaal niveau komen. Koolmonoxide is een chemische stof die aanwezig is in sigarettenrook en die de zuurstofdeeltjes in het bloed vervangt, waardoor de hoeveelheid zuurstof die je weefsels ontvangen wordt verlaagd.

Wanneer de koolmonoxide verdwijnt, beginnen je zuurstofniveaus te stijgen tot een meer normaal niveau. Het verhoogde zuurstofniveau helpt bij het voeden van weefsels en bloedvaten die minder zuurstof kregen terwijl je nog rookte.

24 uur na je laatste sigaret

Na een volledige rookloze dag heb je het risico op een hartaanval al verminderd. Dit komt door de verminderde vernauwing van de aders en slagaders en de verhoogde zuurstofniveaus die naar het hart gaan om de werking ervan te stimuleren.
Verder is het nicotinegehalte in de bloedbaan op dit moment ook gedaald tot verwaarloosbare hoeveelheden.

48 uur na je laatste sigaret

Na 48 sigaretloze uren beginnen de eerder beschadigde zenuwuiteinden zich te herstellen. Je kunt ook beginnen te merken dat de zintuigen die eerder door het roken waren afgenomen, terug beter worden. Je kunt je dan ook realiseren dat je dingen beter ruikt en proeft dan voorheen.

72 uur na je laatste sigaret

Binnen drie dagen na het stoppen met roken, zul je makkelijker kunnen ademen. Dat komt omdat de luchtwegen in de longen zijn gaan ontspannen en dus meer opengaan. Dat maakt de luchtuitwisseling tussen kooldioxide en zuurstof gemakkelijker.
Daarnaast neemt je longcapaciteit, of het vermogen van de longen om zich met lucht te vullen, ongeveer drie dagen na het stoppen met roken toe.

Een week na je laatste sigaret

De mijlpaal van een week is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je slaagkansen voor het succesvol stoppen met roken op lange termijn. Rokers die met succes een week lang niet roken, hebben negen keer zoveel kans om met succes te stoppen.

De kans om voor goed te stoppen met roken neemt bij elke poging toe. Als je het tot één week haalt, kun je het je hele leven lang volhouden.

Rokers die met succes een week lang niet roken, hebben negen keer zoveel kans om met succes te stoppen.

Twee weken na je laatste sigaret

Binnen twee weken na het stoppen met roken kun je merken dat je niet alleen gemakkelijker ademt, maar dat je ook makkelijker kunt lopen. Dat is te danken aan de verbeterde circulatie en zuurstofvoorziening.
De Universiteit van Michigan merkt op dat de longfunctie ook na ongeveer twee weken gestopt te zijn met roken met 30 procent toeneemt.

Een maand na je laatste sigaret

In slechts één korte maand kun je veel gezondheidsveranderingen ervaren die te maken hebben met het stoppen met roken. Je kunt dan ook het gevoel hebben dat je over meer energie beschikt.

Je kunt ook merken dat veel rookgerelateerde symptomen zijn afgenomen, zoals een verstopping van de sinus en kortademigheid bij het sporten.

Naast deze voordelen groeien de vezels in de longen die helpen om de longen gezond te houden terug. Deze vezels kunnen helpen om de ophoping van overtollig slijm te verminderen en te beschermen tegen bacteriële infecties.

Drie maanden na je laatste sigaret

Binnen drie maanden na het stoppen kan een vrouw haar vruchtbaarheid verbeteren en het risico dat haar baby te vroeg geboren wordt, verminderen.

Zes maanden na je laatste sigaret

Na zes maanden gestopt te zijn, merken veel mensen vaak dat ze beter in staat zijn om stressvolle gebeurtenissen die op hun pad komen te verwerken zonder dat ze het gevoel hebben dat ze moeten roken.

Ze kunnen ook merken dat ze veel minder slijm ophoesten. Dit komt omdat de luchtwegen veel minder ontstoken zijn zonder de constante blootstelling aan sigarettenrook en de chemische stoffen die zich in sigaretten bevinden.

Een jaar na je laatste sigaret

Na een jaar stoppen met roken zullen je longen drastische gezondheidsverbeteringen hebben ervaren in termen van capaciteit en functionaliteit. Je zult merken hoeveel makkelijker je ademt als je een inspanning levert en hoeveel minder last je hebt van hoesten in vergelijking met toen je nog rookte.

Naast deze gezondheidsvoordelen, zul je een grote hoeveelheid geld hebben bespaard. Het roken van sigaretten is namelijk duur. Als je vroeger een pakje sigaretten per dag rookte, dan heb je duizenden euro’s bespaard tegen het einde van je eerste jaar zonder sigaretten.

Drie jaar na je laatste sigaret

In drie jaar tijd na het stoppen met roken is het risico op een hartaanval afgenomen tot dat van een niet-roker.

Roken beperkt niet alleen de zuurstoftoevoer naar het hart, maar het beschadigt ook de bekleding van de slagaders. Vetweefsel begint zich op te bouwen, waardoor de kans op een hartaanval of een beroerte sterk toeneemt. Stoppen met roken kan helpen om deze effecten om te keren en een gezonder hart te bevorderen in de komende jaren.

Vijf jaar na je laatste sigaret

Vijf jaar nadat je bent gestopt met roken, is het risico op overlijden door longkanker volgens de Universiteit van North Carolina met de helft gedaald ten opzichte van toen je nog rookte. 
10 jaar na je laatste sigaret

Na een decennium zonder roken is het risico om te sterven aan longkanker afgenomen tot dat van een niet-roker. De voorheen precancereuze cellen worden nu vervangen door gezonde cellen.
Naast het verlagen van het risico op longkanker, daalt ook het risico op het ontwikkelen van rookgerelateerde ziekten. Dit omvat een verminderd risico op de volgende kankers:

  • mondkanker
  • slokdarmkanker
  • blaaskanker
  • nierkanker
  • alvleesklierkanker

Na een decennium zonder roken is het risico om te sterven aan longkanker afgenomen tot dat van een niet-roker.

15 jaar na je laatste sigaret

Na 15 jaar is het risico op een hartaanval en een beroerte gedaald tot een niveau dat gelijk is aan dat van een persoon die nog nooit eerder heeft gerookt. Hoewel het tijd kan kosten om de klok terug te draaien op de effecten van roken, is het hebben van 15 rookvrije jaren een belangrijke mijlpaal voor je gezondheid en algemeen welzijn.

Conclusie

Met zoveel gezondheidsvoordelen van stoppen met roken, is het nu tijd om te stoppen. Je kunt beginnen met het maken van een plan.
Je kunt je arts, familie en vrienden inschakelen om je te ondersteunen in de zoektocht naar een gezondere, rookvrije levensstijl. Wees er zeker van dat je elke mijlpaal onderweg viert - je bent het waard.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.