085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
18-11-2019 | Algemeen welzijn

Symptomen van de menopauze

Geschreven door Niels Menopauze

De menopauze is de tijd die het einde van je menstruatiecyclus markeert. De diagnose wordt gesteld nadat je 12 maanden zonder menstruatieperiode hebt rondgelopen. De menopauze kan rond de leeftijf van 40 of 50 jaar plaatsvinden, in ons land is de gemiddelde leeftijd echter 51 jaar. De menopauze is een natuurlijk en biologisch proces. Fysieke symptomen, zoals opvliegers en emotionele symptomen van de menopauze kunnen je slaap verstoren, je energie verlagen of je emotionele gezondheid beïnvloeden. Er zijn veel effectieve behandelingen beschikbaar, van aanpassingen van de levensstijl tot hormoontherapie. Deze laten wij je onder andere in dit artikel zien.

 
Symptomen van de menopauze

In de maanden of jaren voorafgaand aan de menopauze (perimenopauze), kun je de volgende kenmerken en symptomen ervaren:

  • Onregelmatige menstruatie
  • Vaginale droogte
  • Warme gevoelens 
  • Koude rillingen
  • Zweten in de nacht
  • Slaapproblemen
  • Stemmingsveranderingen
  • Gewichtstoename en vertraagde stofwisseling
  • Dunner wordend haar en droge huid
  • Verlies van borstvolheid

De symptomen, waaronder veranderingen in de menstruatie, zijn voor elke vrouw verschillend. Waarschijnlijk ervaar je tijdens de menstruatie een zekere onregelmatigheid voordat die eindigt. Het overslaan van menstruatieperioden tijdens de perimenopauze is gebruikelijk, hier hoef je dan ook niet raar van op te kijken. Vaak zal de menstruatieperiode een maand lang op zich laten wachten om vervolgens terug te keren. Het kan ook zijn dat de cyclus enkele maanden overslaat om dan een paar maanden later weer te beginnen. 

De menstruatieperioden komen ook vaak voor op kortere cycli, zodat ze dichter bij elkaar liggen. Ondanks onregelmatige menstruatie is zwangerschap mogelijk. Als je een menstruatie hebt overgeslagen, maar niet zeker weet of je met de overgang naar de menopauze bent begonnen, overweeg dan om een zwangerschapstest te doen.

Wanneer een dokter raadplegen?

Blijf op de hoogte van jouw menopauze door regelmatig langs te gaan bij de dokter en door je door te laten verwijzen wanneer je last hebt van bepaalde klachten. Blijf deze afspraken maken tijdens en na de menopauze. Preventieve gezondheidszorg kan bijvoorbeeld aanbevolen tests voor gezondheidsscreenings zoals colonoscopie, mammografie en triglyceridenonderzoek omvatten. Jouw arts zou andere tests, met inbegrip van schildklier testen, kunnen adviseren om wat meer te weten te komen over jouw menopauze. 

Complicaties

Na de menopauze neemt het risico op bepaalde medische aandoeningen toe. Voorbeelden hiervan zijn:

Hart- en vaatziekten

Wanneer je oestrogeenspiegel daalt, neemt je risico op hart- en vaatziekten toe. Hartaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij zowel vrouwen als mannen. Het is dus belangrijk om regelmatig te bewegen, een gezond dieet te volgen en een normaal gewicht te behouden. Vraag je arts om advies over hoe je jouw hart kunt beschermen.

Osteoporose

Deze aandoening zorgt ervoor dat de botten broos en zwak worden, wat leidt tot een verhoogd risico op botbreuken. Tijdens de eerste jaren na de menopauze kun je snel botdichtheid verliezen, waardoor het risico op osteoporose toeneemt. Vooral postmenopauzale vrouwen met osteoporose zijn gevoelig voor botbreuken in hun wervelkolom, heupen en polsen.

Tijdens de eerste jaren na de menopauze kun je snel botdichtheid verliezen, waardoor het risico op osteoporose toeneemt.

Urine-incontinentie

Als het weefsel van jouw vagina en plasbuis hun elasticiteit verliest, kan er een frequente, sterke drang zijn om te plassen, gevolgd door onvrijwillig urineverlies (aandrangincontinentie), of urineverlies bij hoesten, lachen of tillen (stressincontinentie). 

Seksuele functie

Vaginale droogheid als gevolg van een verminderde vochtproductie en verlies van elasticiteit kan leiden tot ongemak en lichte bloedingen tijdens de geslachtsgemeenschap. Ook kan een verminderd gevoel jouw verlangen naar seksuele activiteit (libido) verminderen. Vaginale vochtinbrengers en glijmiddelen op waterbasis kunnen helpen. Als een vaginaal glijmiddel niet genoeg is, hebben veel vrouwen baat bij het gebruik van lokale vaginale oestrogeenbehandeling, beschikbaar als een vaginale crème.

Vaginale droogheid als gevolg van een verminderde vochtproductie en verlies van elasticiteit kan leiden tot ongemak en lichte bloedingen tijdens de geslachtsgemeenschap.

Gewichtstoename

Veel vrouwen worden zwaarder tijdens de overgang naar de menopauze en na de menopauze omdat de stofwisseling vertraagt. Het kan nodig zijn om minder te eten en meer te sporten, om zo je huidige gewicht te behouden.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.