08-07-2020 | Algemeen welzijn

Is tarwegras echt een superfood?

Geschreven door Niels Superfoods

Al enkele jaren zweren sommige mensen bij sapjes gemaakt van tarwegras om hun gezondheid een duwtje in de rug te geven. Tarwegras kan dus ook genoteerd worden op het lange lijstje superfoods met zogezegde gezondheidsbevorderende eigenschappen. Zo zou slechts 100 gram tarwegras dezelfde voedingswaarden bevatten als 2,3 kilogram groenten.

De vraag luidt dan ook snel of de eigenschappen van tarwegras werkelijk gunstig zijn voor de gezondheid of het eerder een soort van placebo-effect teweegbrengt. 

Wat is tarwegras?

Wanneer men het over tarwegras heeft, wordt er een poeder bedoeld dat gemaakt wordt van gekiemde tarwekorrels. Doordat het gras tijdens de groei unieke bestanddelen zou bevatten, zou het de gezondheid vooruit kunnen helpen. Het tarwegraspoeder wordt meestal gebruikt in de vorm van een sapje waar er water aan het poeder wordt toegevoegd. 

Welke gezondheidsvoordelen zou tarwegras hebben?

Al sinds de jaren ’30 worden de voordelen van tarwegrassapjes grondig bestudeerd. Volgens voorstanders van tarwegras zou het poeder goed zijn voor het immuunsysteem door onder andere zink, foliumzuur, ijzer en koper. Verder zou het ook vermoeidheid tegen kunnen gaan, het concentratievermogen kunnen ondersteunen, de bescherming van de cellen kunnen ondersteunen, zorgen voor gezonde botten en bijdragen aan het geheugen. Verder zou tarwegras een zeer hoge hoeveelheid voedingsstoffen bevatten waar gewone groenten niet aan kunnen tippen. Zo zou 100 gram tarwegras dezelfde voedingsstoffen bevatten als 2,3 kilogram groenten. 

Is er wetenschappelijktarwegras voordelen bewijs voor deze gezondheidsclaims? 

Jammer genoeg bestaan er tot op heden geen wetenschappelijke bewijzen die de claims rond tarwegras kunnen bevestigen. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat tarwegras een ongezond product is, maar de wonderlijke gezondheidseffecten lijken hierdoor overdreven. Ook de zeer hoge hoeveelheid aan voedingsstoffen kan niet wetenschappelijk worden bewezen. Zo kan tarwegras eerder vergeleken worden met spinazie wanneer het gaat over voedingsstoffen. Een kuur met tarwegrassapjes is dus zeker geen vervanger voor een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Wij horen graag je mening, deel ze hier met ons
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.