085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

28-10-2019 | Algemeen welzijn

Uitgangspunten van de voedingsdriehoek

Geschreven door Niels gezonde voeding gezonde levensstijl

De voedingsdriehoek behoort nog altijd tot een van de meest handige hulpmiddeltjes voor het samenstellen van een persoonlijk dieet. Je weet waarschijnlijk wel dat je op deze driehoek allerlei producten kunt vinden die goed zijn voor het lichaam en die je veel moet eten. Ook vind je de producten die wat minder goed zijn en die je beter kunt laten liggen. Wij zullen je in dit artikel wat meer laten zien over de uitgangspunten achter de voedingsdriehoek. 

De basis achter de voedingsdriehoek

Ook al weet je wat de voedingsdriehoek is, het kan nooit kwaad om het even te herhalen. De voedingsdriehoek is gebaseerd op een zeer uitgebreide studie op het gebied van beweging en voeding. Tijdens het opstellen van de driehoek is er nauw contact geweest met talloze experts, aangezien het nu eenmaal de bedoeling was dat alles klopte aan de driehoek. Uit de onderzoeken kwam naar voren dat een voedingspatroon met veel plantaardige producten het beste is. De plantaardige niet bewerkte producten zijn ook nog eens het beste voor het milieu, duurzaamheid is dan ook een belangrijke factor. Als je wilt weten wat de uitgangspunten zijn achter de driehoek zal je snel verder moeten lezen, wij laten je het namelijk zo zien.

1.    Meer plantaardige producten eten

Het eerste uitgangspunt is dat mensen meer plantaardige producten zouden moeten eten dan dierlijke producten. De plantaardige producten blijken het beste effect te hebben op het lichaam. Daar komt ook nog eens bij dat plantaardige producten vele malen duurzamer zijn dan producten die een dierlijke afkomst hebben. Volgens een recent onderzoek uit België eten de meeste mensen te veel vlees, daarnaast krijgen ze te weinig groenten en fruit binnen. Door dit om te wisselen zal je jouw gezondheid echt goed doen. Plantaardige producten waar je aan kan denken zijn: groenten, fruit, volle granen, noten en peulvruchten. Door te variëren met plantaardige producten zal je alsnog iedere dag iets lekkers op tafel kunnen zetten. 

2.    Vermijd de bewerkte producten

Bewerkte producten zijn helemaal niet goed voor je. Er zijn echter nog altijd een hele hoop mensen die veel te veel bewerkte producten eten of drinken. Deze producten hebben er onder andere voor gezorgd dat er over heel de wereld steeds meer mensen zijn die te kampen krijgen met overgewicht of obesitas. Voedingsproducten met veel zout en suiker en kant-en-klare producten zijn gewoon niet gezond en de hoeveelheid zout kan er ook nog eens voor zorgen dat je bloeddruk gaat stijgen. Daarnaast hebben deze producten in verhouding tot andere voedingsmiddelen vaak minder vitamines, mineralen en vezels. Kies dus voor verse producten en ga niet voor de producten die je alleen maar hoeft op te warmen in de magnetron. Door zelf te koken, zal je minder risico lopen op allerlei gezondheidskwesties die op kunnen spelen bij het nuttigen van te veel bewerkte producten.

Voedingsproducten met veel zout en suiker en kant-en-klare producten zijn gewoon niet gezond en de hoeveelheid zout kan er ook nog eens voor zorgen dat je bloeddruk gaat stijgen.

3.    Eet wat minder dan voorheen

In onze maatschappij wordt er een hele hoop eten weggegooid. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Door veel eten weg te gooien brengen we namelijk onze gezondheid en het milieu in het gevaar. Dat is dan ook de reden waarom de voedingsdriehoek aanraadt om wat minder te eten en om wat meer te letten op de porties die je opschept. Door slim boodschappen te doen en door niet meer in huis te halen dan nodig, zal je ook niet meer onnodig voedsel weggooien. Als gevolg zal je tegelijkertijd geld besparen en ook nog eens de natuur helpen. Kan het nog beter dan dat? 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.