085/016 08 96

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
02-03-2023 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Veganistische zonnecrème: waarom het beter is voor dieren én je huid

Geschreven door Niels zonnecrème veganistisch ethisch

Als je producten koopt, zij het voeding of verzorgingsproducten, zijn er tegenwoordig steeds meer en meer ethische keuzes beschikbaar. Dat geldt ook voor zonnecrèmes. Het is belangrijk dat je je huid continu beschermt tegen de zon en daarom zal je ook regelmatig een nieuwe zonnecrème kopen. Als je een bewuste en ethisch verantwoorde keuze wil maken, dan is veganistische zonnecrème een goede optie. Lees hier wat dat juist inhoudt en hoe je de beste producten kiest.

Wat is veganistische zonnecrème?

veganistische zonnecrème bijJe komt hier en daar wel eens het label ‘vegan’ tegen op allerlei verzorgingsproducten. Je kent het concept misschien al wel binnen de context van voeding: voedingsmiddelen die zonder dierlijke producten werden klaargemaakt beschouwt men als vegan. Hetzelfde geldt voor schoonheidsproducten. Vegan zonnecrèmes bevatten dus geen dierlijke producten zoals bijvoorbeeld honing of bijenwas. Vegan is echter niet hetzelfde als cruelty free, wat wil zeggen dat bij het testen geen dieren werden gebruikt.

Welke veganistische zonnecrème zijn de beste?

Als je op zoek bent naar een veganistische zonnecrème, dan kan je enkele aspecten in overweging nemen. Zo kies je bijvoorbeeld best voor een minerale zonnefilter, aangezien deze op fysieke wijze zowel UVA- als UVB-stralen tegenhoudt. Daarnaast kan je ook een zonnecrème kopen die plantaardige ingrediënten bevat, zoals aloë vera. Aloë vera zal de huid kalmeren en verzachten, maar heeft ook een antioxidant en antibacteriële werking. 

Vegan zonnecrèmes zijn beperkt in de ingrediënten die ze mogen bevatten en moeten hier dus creatief mee omspringen. Doordat ze vaak plantaardige oliën bevatten zoals zonnebloemolie of amandelolie, zullen ze minder zwaar aanvoelen op de huid en de huid zijdezacht maken. Een ander veel gekozen ingrediënt is kokosnootolie, wat voor een verhoogde elasticiteit zorgt.

Net zoals in gewone zonnecrèmes, vind je ook in de vegan varianten glycerine terug. Dit is dan wel een glycerinesoort die van kokosnootolie wordt gemaakt.

Wat betekent ‘cruelty free’?

Cruelty free is iets anders dan veganistisch. Het betekent dat het product of de ingrediënten in het product niet werden getest op dieren. Als je belang hecht aan de manier waarop merken omgaan met dieren, dan kan je een stapje verder gaan en een zonnecrème gebruiken die én vegan én cruelty free is. 

Een gerelateerd label dat je soms op zonnecrèmes ziet is ‘reef-safe’. Dit wil zeggen dat er geen oxybenzone of octinoxaat in het product zit. Deze ingrediënten zijn de boosdoeners wanneer men het heeft over de afgebleekte en afstervende koraalriffen. 

 

Als je dus bewust wil consumeren zonder schade toe te brengen aan dieren, kies dan voor een veganistische zonnecrème. Hierin zitten geen dierlijke producten. Je kan zelfs nog meer doen om op een ethische manier producten te kiezen. Ga op zoek naar labels zoals cruelty free en reef-safe. Ook al ga je voor producten met deze labels, daarom moet de kwaliteit er nog niet onder lijden. Er zijn vandaag de dag allerlei ethische opties die je nog steeds optimaal tegen de zon kunnen beschermen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.