- Home
- Verbandmateriaal
- Steun-, compressie, en anti-emboliekousen
Medische compressiekousen
Medische compressiekousen, vaak ook aderspatkousen genoemd, zijn een medisch hulpmiddel dat aangeraden wordt om de vorming van bloedklonters in de aders van de benen tegen te gaan. Het is zo dat in geval van langdurig zitten of bij immobilisatie, zoals na een chirurgische ingreep bijvoorbeeld, de bloeddoorstroming gehinderd is (het bloed stroomt dus minder vlot door de aders). Het bloed heeft dus de neiging om te blijven steken. Als er dan geen beweging meer is, dan kan het bloed gaan stollen. Het is zo dat bloedklonters zich kunnen vormen en los kunnen komen als we dan terug gaan bewegen.
NB: we mogen de veneuze trombose niet verwarren met een arteriële trombose, die kan leiden tot problemen van het hart (infarct) of van de hersenen (CVA).
Medische compressiekousen oefenen een afnemende druk uit over het hele been; ze oefenen meer druk uit aan de enkels dan ter hoogte van de knie. Deze druk bevordert de bloedcirculatie naar het hart en voorkomt dat het bloed gaat stilstaan, wat het risico op klontervorming vermindert.
Compressiekousen: wanneer dragen?
Dit fenomeen kan optreden tijdens een vliegreis, omdat we vaak nog maar weinig bewegingsruimte hebben voor de benen. Een vliegtuigtrombose komt dus frequent voor, zeker tijdens lange of intercontinentale vluchten. Het is echter zo dat alle reizigers die lange trajecten zittend afleggen hiermee in aanraking kunnen komen, zeker per bus maar ook per trein, boot, enz. Het is ook daarom dat compressiekousen soms ook „reiskousen” genoemd worden.
Ze zijn dus aangeraden in geval van langdurig zitten, alsook in geval van immobilisatie, zoals bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep of bij langdurige bedrust (anti-trombose- of anti-emboliekousen zijn hiervoor in het algemeen aangewezen).
Zwangere vrouwen moet vaak steunkousen of aderspatkousen dragen, wat dan zwangerschapskousen genoemd wordt, omdat de bloedcirculatie gehinderd wordt door de druk van de baarmoeder op de grote bloedvaten.
Verschil tussen steunkousen en compressiekousen
Zoals we al zagen, zijn compressiekousen een medisch hulpmiddel die voldoen aan bepaalde normen (minimale druk, verdeling van de druk van laag naar hoog, enz.).
Steunkousen daarentegen zijn simpelweg kousen die de bloedcirculatie helpen bevorderen en zware en vermoeide benen helpen verlichten, terwijl zo spataders voorkomen worden. Sommige sporters gebruiken ze ook om de bloedcirculatie te bevorderen.
Het is echter zo dat we om een trombose te voorkomen, zeker in geval van een vliegreis, over het algemeen compressiekousen klasse 1 zullen aanraden (dit oefent een druk uit van 18 à 21 mmHg). In sommige gevallen kan een steunkous voldoende zijn, maar het is steeds beter als je raad vraagt aan je apotheker of arts, die beter gaan kunnen aangeven welke kous voor jou geschikt is. Compressiekousen zijn over het algemeen dikker dan steunkousen, maar tegenwoordig bestaan er zeer esthetische en bijzonder dunne compressiekousen.
Wat zijn de verschillende klassen compressiekousen?
Er bestaan 3 klassen compressiekousen:
1. Klasse 1 compressiekousen: preventief
Deze zijn aangewezen ter preventie bij personen die lichte problemen van de bloedcirculatie vertonen zoals spataders, zware benen, enz. Ze laten het ook toe om het optreden van nieuwe spataders te voorkomen en ze verlichten het gevoel van zware en vermoeide benen. Deze worden evenzeer soms aangeraden bij zwangere vrouwen.
2. Klasse 2 compressiekousen: therapeutisch
Deze zijn aangeraden in geval van chirurgische ingrepen, zoals bijvoorbeeld na een stripping. Deze kan ook gebruikt worden in geval van een belangrijk oedeem (tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld), in geval van chronische veneuze insufficiëntie, trombose, flebitis, enz.
3. Klasse 3 compressiekousen: ernstige bloeddoorstromingsproblemen
Deze zullen gebruikt worden voor dezelfde gevallen als deze van de klasse 2, maar bij ernstigere problemen voor de bloeddoorstroming en bij een extreem verhoogd risico op veneuze trombose. Deze zullen steeds afgeleverd worden op medisch advies.
Hoe kies je de maat van je compressiekousen?
De maat is van cruciaal belang in je keuze van compressiekousen. In feite is het zo dat een kous die niet aangepast is ook niet efficiënt zal zijn of zelfs gevaarlijk als deze te eng is (een te grote druk kan ook een trombose veroorzaken als deze de bloedcirculatie hindert). Het is dus van het allergrootste belang dat de kous goed aansluit maar niet te fel spant.
Ieder merk heeft haar eigen maattabel, over het algemeen met verschillende niveaus (enkel, knie, dijbeen, omtrek van de taille, enz.) en deze houdt soms ook rekening met de schoenmaat of het gewicht. Zo kan je bijvoorbeeld de maattabel van Bota raadplegen. Om je compressiekousen te kunnen kiezen, raadpleeg je altijd de maattabel van het overeenkomstige merk. Wees gewaarschuwd: de maten kunnen verschillen tussen de verschillende merken! Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste kous of de juiste maat, dan helpen onze apotheekassistenten je graag verder via de chat, telefoon of per mail!