Vermoeidheid
Iedereen van ons is vatbaar voor vermoeidheid. Deze kan van voorbijgaande of chronische aard zijn en gerelateerd zijn aan een aandoening of bepaalde staat (zwangerschap bijvoorbeeld), een ziekte of simpelweg een tekort aan een bepaalde voedingsstof. Wat zijn de symptomen en door wat ontstaat het?
Vermoeidheid : symptomen
Waar tijdelijke vermoeidheid zich simpelweg uit als een tekort aan energie enals gapen, daar gaan de symptomen van intense vermoeidheid, ook wel chronische vermoeidheid genoemd, nog meer ziek makend zijn. Deze vermoeidheid duurt meer dan 6 maanden en de oorzaken zijn divers.
Symptomen van intense of chronische vermoeidheid
Chronische vermoeidheid is, zoals de naam doet uitschijnen, een gevoel van permanente en aanhoudende vermoeidheid. De persoon in kwestie ondervindt moeite om zijn werk efficiënt uit te voeren en de minste inspanning is uitputtend, zelfs als hij voldoende geslapen heeft. De slaap van het individu is over het algemeen verstoord, want hij lijdt aan slapeloosheid of hij ontwaakt frequent.
Vermoeidheid : oorzaken
De oorzaken van vermoeidheid hangen af van persoon tot persoon. Hier tussen vinden we:
Het leefritme
-
- Onvoldoende slaap of slaap die niet herstellend genoeg is
- Overmatig alcoholgebruik
- Onvoldoende lichamelijke activiteit
- Sedentair leven
- Onevenwichtige voeding (verantwoordelijk voor tekorten)
Psychologische aandoeningen
-
- Depressie
- Ongerustheid of angst
- Stress, zoals in geval van een burn-out bijvoorbeeld
Slaapproblemen
-
- Slapeloosheid
- Te vroeg wakker worden
- Slaapapnoe
- Nachtwerken, een onregelmatig uurrooster dat het biologische ritme verstoort
Ten slotte kunnen infecties, alle soorten pathologieën of een bepaalde staat (zwangerschap, obesitas, diabetes, enz.) kunnen evenzeer de slaapkwaliteit verminderen.
Vermoeidheid : gevolgen
De gevolgen zijn talrijk en uiteenlopend
- Problemen met het geheugen en de concentratie
- Gewrichtspijnen
- Opgezwollen lymfeklieren
- Hoofdpijn
- Keelpijn
- Lichte koorts
- Gastro-intestinale problemen
- Enz.
Vermoeidheid: behandeling
De behandeling hangt af van de oorzaak. In ieder geval doe je er goed aan om je levensstijl en gewoontes te analyseren die de vermoeidheid kunnen veroorzaken. Bovendien kan een gezonde en evenwichtige voeding vaak ook vermoeidheid verminderen. Zo kan bijvoorbeeld in geval van een tekort het dieet aangepast worden en hier kunnen voedingssupplementen dan ook handig zijn. In bepaalde gevallen kan ook een behandeling met medicatie voorgeschreven worden. In geval van aanhoudende vermoeidheid raadpleeg je steeds een arts om je te laten onderzoeken en zo de oorzaak te bepalen.