085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
11-09-2018 | Algemeen welzijn

Verstopte neus: tips, oplossingen en wat te doen

Geschreven door Deborah verkoudheid verstopping herfst gezond leven

De periode van de vallende bladeren brengt ook de eerste loopneuzen met zich mee. Zo’n verstopte neus is natuurlijk het laatste wat je wilt, maar toch heeft praktisch iedereen er minstens een keer per jaar last van. Met de volgende tips maak je snel komaf met die vervelende verstopping en adem je weer vrolijk en vrij. Geef dat opgehoopt snot geen schijn van kan kans met de volgende tips en tricks.

Stomen maar

Een van de oudste methodes om van overtollig slijm af te raken is door middel van stoom.  Door je gezicht boven een kom heet water te houden wordt het snot beter vloeibaar. Doe dit drie tot vier keer per dag voor ongeveer een kwartier per keer. Houd ook zeker een zakdoek bij de hand om het overtollig slijm uit te neus te verwijderen. Wanneer nodig kan je ook een druppeltje eucalyptusolie of menthol toevoegen.

Drink voldoende

Je zou natuurlijk elke dag voldoende moeten drinken, maar dit is nog extra belangrijk wanneer je verkouden bent. Voldoende inname van vocht zorgt ervoor dat het slijm in de neus verdunt. Hierdoor zal het verstopte gevoel in de neus lichtjes afnemen. Alle kleine beetjes helpen!

Zout

Je kan het overtollige slijm ook proberen te bestrijden met zout en water. Deze zoutoplossing kan je in een verstuiver bij de apotheek halen, maar ook gewoon zelf maken. Voeg een lepeltje zout toe aan wat water en breng het aan in de neusholte door middel van een verstuiver of een druppelaar. Deze oplossing helpt om het slijm in je neus te verdunnen waardoor het snuiten van de neus gemakkelijker zal verlopen. Als neussprays met een zoutoplossing niet voldoende werken kan je ook een spray gebruiken zoals Sofrasolone die ook de ontsteking tegengaat.

 

Drink iets warms

De stoom die uit warme dranken komt kan ook helpen met het verdunnen van het overtollige slijm. Kies dus voor een lekkere soep of een kruidige thee. Koffie is dan weer af te raden aangezien je hier eigenlijk meer dorst van krijgt en dus nog meer zou moeten drinken. Verder drink je het best ook geen warme chocolademelk aangezien melk juist aanzet tot extra slijmvorming. Met thee of soep kan je in dit geval niet missen.

verstopte neus verhelpen

Kies voor een andere slaaphouding

Ben jij een notoire buik- of zijslaper? Kies dan voor een andere houding in bed. Probeer met je bovenlichaam iets hoger te liggen dan je onderlichaam. Hierdoor voel je minder druk en kan je waarschijnlijk makkelijker inslapen. Verder helpt rust ook goed tegen praktisch elke aandoening. Zorg er dus voor dat je voldoende kan slapen en probeer niet te veel aan fysieke inspanningen te doen.

Ga langs bij een dokter als je verstopping te lang aanhoudt

Wanneer deze tips niet goed genoeg werken, kan je best eventjes een bezoekje plannen bij je huisarts. Deze kan je gericht helpen of medicatie voorschrijven. Zo kan je arts ervoor kiezen om je een neusspray met antibiotica voor te schrijven zoals Sofrasolone.   

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.