Wat te doen bij een verstopte neus tijdens de zwangerschap?

Een verstopte neus tijdens de zwangerschap wijst niet noodzakelijk op een aandoening of allergie. Het kan ook gewoon deel zijn van je zwangerschap. In dat geval spreken we van ‘zwangerschapsrhinitis’. Lees hier hoe je zwangerschapsrhinitis kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.
Wat is zwangerschapsrhinitis?
Zwangerschapsrhinitis of een verstopte neus tijdens de zwangerschap duurt minstens 6 weken en wordt niet veroorzaakt door een ontsteking of allergie. Het verergert meestal naarmate de zwangerschap vordert en gaat weer over binnen 2 weken voor de bevalling. Zwangerschapsrhinitis wordt soms verward met een verkoudheid, de griep, allergische rhinitis of sinusitis. Deze aandoeningen zorgen ook voor congestie, maar je hebt dan ook last van andere symptomen zoals koorts of geïrriteerde neus en ogen.
Hoe vaak komt een verstopte neus voor tijdens de zwangerschap?
Zo’n 30% van zwangere vrouwen heeft last van zwangerschapsrhinitis. Het kan op elk moment tijdens de zwangerschap optreden, maar doet zich meestal voor tijdens de derde en zevende maand. Het heeft gelukkig geen invloed op de baby en gaat meestal vanzelf over wanneer je bevalt.
Niemand weet juist waarom congestie zich voordoet tijdens de zwangerschap. Een theorie is dat de neusholten opzwellen door hormonenschommelingen, waardoor het lichaam meer mucus produceert. Een andere verklaring is dat er meer bloedcirculatie is tijdens de zwangerschap, waardoor de binnenkant van je neus opzwelt en je last krijgt van nasale congestie.
Hoe weet ik of het zwangerschapsrhinitis of iets anders is?
Als je enkel last hebt van congestie en misschien een loopneus, dan is er waarschijnlijk sprake van zwangerschapsrhinitis. Wanneer je ook andere symptomen hebt, kan de oorzaak bij een andere aandoening liggen:
Allergische rhinitis
Allergieën kunnen ook een loopneus en/of congestie veroorzaken. Je hebt dan meestal ook last van niezen en jeuk in de ogen, oren of keel. Je allergieën kunnen zich mogelijk tijdens de zwangerschap anders gedragen en erger of juist beter worden. Het is ook mogelijk dat je nieuwe allergieën ontwikkelt tijdens je zwangerschap.
Verkoudheid of griep
Als je naast je verstopte neus ook last hebt van niezen, hoesten, keelpijn, spierpijn, gezwollen klieren of koorts, dan is de kans groter dat je een verkoudheid of griep hebt dan zwangerschapsrhinitis.
Sinusitis
Sinusitis of neusbijholteontsteking kan veroorzaakt worden door virale en bacteriële infecties. Hier komt meestal een verstopte neus bij kijken, maar ook koorts, hoofdpijn, groen/gele mucus, pijn of druk in het gezicht, kaakpijn of verminderde reukzin.
COVID-19
Het coronavirus kan zwangerschapsrhinitis uitlokken, maar je hebt in dit geval dan waarschijnlijk ook last van koorts, hoesten en vermoeidheid. De kans is kleiner dat je COVID-19 hebt als je enkel last hebt van een verstopte neus, maar als je twijfelt kan je je beter laten testen.
Als je last hebt van koorts, vreemd ruikend of gekleurd snot of een opgezwollen gezicht, contacteer je best een arts. Als je verder nog twijfels of andere symptomen hebt, aarzel dan niet om naar de dokter te gaan.
Wat je zelf kan doen tegen zwangerschapsrhinitis
Je hoeft niet per se medicatie in te nemen voor je verstopte neus, dit gaat normaal vanzelf wel over. Er zijn een paar dingen die je thuis kunt doen om de symptomen te verminderen:
- Doe aan lichaamsbeweging die geschikt is voor tijdens de zwangerschap. Zo kan je de gewichtstoename beperken, waardoor congestie minder snel optreedt. Vermijd outdoor-workouts wanneer er veel luchtvervuiling is, want dit kan een verstopte neus erger maken.
- Leg je hoofd omhoog tegen een paar kussens wanneer je rust of slaapt.
- Blijf gehydrateerd door voldoende te drinken.
- Neem een warme douche en houd de deur toe zodat er veel stoom in je badkamer komt.
- Spoel je neus met een zoutwateroplossing. Deze kan je zelf maken of bij de drogist kopen.
- Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer.
- Vermijd sigarettenrook en andere irriterende stoffen.
Behandeling
Nasale congestie kan erg vervelend zijn, want het kan leiden tot concentratieproblemen, hoofdpijn en slaapproblemen. Als je verstopte neus je slaap verstoort of je snurkt, kan je best een arts contacteren. Snurken en slaapapneu kan wijzen op zwangerschapscomplicaties zoals hoge bloeddruk, pre-eclampsie of intra uteriene groeivertraging. In dit geval kan je arts de geschikte behandeling voorschrijven.
Een verstopte neus tijdens de zwangerschap is dus heel normaal en gaat vanzelf weer over na de bevalling. Als je andere symptomen hebt, kan je verstopte neus wijzen op een aandoening en contacteer je best een arts. Als je gewone zwangerschapsrhinitis hebt, kan je de symptomen verzachten door bijvoorbeeld een warme douche te nemen of een luchtbevochtiger te gebruiken.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.