085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

15-07-2020 | Algemeen welzijn

vitamine b1 (thiamine): te hoog, voeding, voordelen, afvallen ?

Geschreven door Niels

Vitamine B (Thiamine) is verdeeld over meerdere soorten, waarvan vitamine B1 er één is. Deze soort staat ook wel bekend als thiamine. De ontdekking van de verschillende B-soorten is één van de belangrijkere ontdekkingen uit de geschiedenis. Vitamine B1 is nodig om koolhydraten uit voedsel te verbranden. Op die manier kan de mens energie krijgen. Ook is het van belang voor het hart en het zenuwstelsel.

Waar zit het vitamine B1 in?

Vitamine B1 is vooral te verkrijgen uit graanproducten en uit varkensvlees. Wie 100 gram mager varkensvlees eet, heeft de helft van de dagelijkse behoefte binnen. In veel andere voedingsmiddelen zit een lage hoeveelheid vitamine B1. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken waar het in te vinden is en hoe dit in het voedingspatroon te passen is.

Hoeveel heb ik nodig?

De inname van vitamine B1 per dag hangt af van de persoon. Wie kijkt naar volwassenen, ziet dan 0,1 milligram vitamine B1 per megajoule nodig is. Een volwassen man die niet overdreven actief is, heeft 11,5 megajoule aan energie nodig. Wat betekent dat 1,15 milligram B1 nodig is. Voor vrouwen gaat het om 8,5 megajoule en dus 0,85 milligram B1 per dag. Wie meer actief is, bijvoorbeeld door een actieve baan of door veel sporten, heeft ook meer vitamine B1 nodig voor de activiteiten. De normale hoeveelheid kan bijvoorbeeld uit een avondmaaltijd van 4 scheppen aardappelen, 4 lepels rode kool en 100 gram varkenshaas worden gehaald. Het is belangrijk om te weten waar vitamine B1 allemaal uit te halen is.

Welke hoeveelheid is veilig?

Er zijn nauwelijks nadelige effecten bekend van vitamine B1. Dat betekent dus dat er geen bovengrens is die vermeden moet worden. Wel wordt gesteld dat vijfmaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid de grens zou moeten zijn. Vooral omdat dit algemeen wordt aangenomen in westerse landen als de maximale veilige hoeveelheid van inname.

Waar zit thiamine in?

Thiamine komt voor in brood en groente, aardappelen, graanproducten, vlees, melk en melkproducten.

Vitamine B1 per portie product Milligram
1 snee volkorenbrood (35 gram) 0,04
1 gekookte aardappel (70 gram) 0,03
1 grote lepel gekookte groente (50 gram) 0,03
1 stukje vlees (gaar, 70 gram) 0,34
1 glas melk (150 ml) 0,05

De gevolgen van teveel aan vitamine B1

Er zijn eigenlijk geen negatieve gevolgen bekend van een te hoge dosis aan vitamine B1. Dit hoeft dus geen probleem te zijn.

De gevolgen van een tekort aan vitamine B1

Wie te weinig vitamine B1 inneemt kan problemen met het zenuwstelsel krijgen. Denk aan concentratieproblemen, sneller geïrriteerd raken en depressies. Zelfs geheugenverlies kan optreden. Lichamelijke klachten als maagstoornissen en spierzwakte kunnen ook optreden. Daarnaast gaat het om slechtere reflexen, verminderde eetlust en eventueel gewichtsverlies. Door de vitamine B1 inname aan te vullen zijn de verschijnselen terug te dringen. Wel is de schade aan het zenuwstelsel blijvend. Een aanleiding voor chronisch vitamine B1-tekort kan overmatig alcoholgebruik zijn. Ook onvoldoende voeding die rijk is aan de vitamine speelt mee. De klachten die hieruit voortkomen staan bekend onder de naam Wernicke-Korsakoff-syndroom. Het is belangrijk dit voor te kunnen blijven.

Meer informatie op:

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.