085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
16-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine b5 (pantotheenzuur): voeding, teveel en tekort symptomen

Geschreven door Niels

Als het gaat over pantotheenzuur, dan gaat het voer vitamine B5. Dit is één van de vitamines uit het B-complex. Dit bestaat uit de vele verschillende varianten van vitamine B. Deze vitamines zijn wateroplosbaar. Als het gaat over B5, dan zijn de belangrijkste werkingen dat het eiwitten, vetten en koolhydraten afbreekt. Daarnaast is het een manier om een mens van energie te voorzien. Ook helpt het bij de vorming van hormonen en bevordert het het zenuwstelsel.

Bronnen van vitamine B5

Er zijn verschillende voedingsmiddelen waaruit vitamine B5 te halen is. Het gaat om vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarnaast gaat het om aardappelen, groenten en fruit. Op die manier is een goede samenstelling van een gezonde maaltijd te verzorgen.

In welke mate is vitamine B5 nodig?

Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bekend als het om vitamine B5 gaat. Wel is er een zogenaamde adequate inneming vastgesteld. Voor volwassen mannen en vrouwen geldt dat de richtlijn 5 milligram is. Probeer deze hoeveelheid dus dagelijks binnen te krijgen uit de verschillende middelen die de vitamine bevatten.

Welke hoeveelheid is veilig?

Er zijn bijna geen nadelige effecten van een hoge dosis vitamine B5 bekend. Er is dan ook geen bovengrens aan de inname. In dat opzicht wordt gesteld dat vijfmaal de aanbevolen hoeveelheid per dag als bovengrens geldt. Dit is de hoeveelheid die in westerse landen als maximale inname geldt voor B5.

Aanbevolen inname pantotheenzuur

Bij gezonde mensen die voldoende eten komen pantotheenzuur-tekorten niet voor.

Categorie/leeftijd

Adequate inname 

Kinderen

 

0-5 maanden

2

6-11 maanden

2

1-3 jaar

2

4-8 jaar

3

Mannen

 

9-13 jaar

4

14-17 jaar

5

18 jaar en ouder

5

Vrouwen

 

9-13 jaar

4

14-17 jaar

5

18 jaar en ouder

5

Zwangere vrouwen

5

Bij borstvoeding

7

Gevolgen van te veel aan vitamine B5

Omdat er nauwelijks nadelen bekend zijn van hoge inname van vitamine B5, zijn er ook geen grote gevolgen. Alleen bij een inname van meer dan 2.000 maal de gebruikelijke hoeveelheid kan diarree optreden. Dit komt echter dus ook zelden voor. Andere gevolgen zijn dan ook niet bekend.

Gevolgen van te kort aan vitamine B5

Vitamine B5 zal slechts zelden in te lage doses worden genomen. Dit komt omdat het in veel voedingsmiddelen voorkomt. Alleen wie met ernstige ondervoeding te maken heeft kan tegen een tekort aan lopen. In dat geval kunnen de voeten pijnlijk en branderig gaan voelen. Dit wordt het burning feet syndroom genoemd. Dit kwam onder andere in de Tweede Wereldoorlog voor. In de huidige maatschappij zijn eigenlijk geen gevallen bekend van een tekort aan vitamine B5. Dit komt eigenlijk niet meer voor.

Meer informatie op:

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.