085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
18-02-2021 | Algemeen welzijn

Heeft je immuunsysteem vitamine C nodig?

Geschreven door Niels vitamines immuunsysteem

Je kunt het immuunsysteem zien als een verdedigingsmuur die je lichaam beschermt tegen ziekten, virussen, bacteriën en schimmels. Een sterk immuunsysteem biedt dus meer weerstand tegen ziekteverwekkers waardoor je minder snel ziekt wordt. Bij de mens is dit verdedigingssysteem al vanaf de geboorte aanwezig en door contacten met agressoren zoals ziektes wordt het steeds sterker.

 

Daarnaast hebben veel andere factoren ook een invloed op de sterkte van je immuunsysteem zoals voeding, vitamines, voldoende nachtrust, stress … Om je lichaam de beste bescherming tegen ziekten te geven, is een sterk immuunsysteem dus van groot belang.   

Welke rol speelt vitamine C in het immuunsysteem?

Zoals al eerder gezegd spelen vitamines een belangrijke rol in de instandhouding van een gezond immuunsysteem. Vooral een gebrek aan vitamine A, C, D en E zal ervoor zorgen dat het immuunsysteem minder efficiënt kan werken. Vitamine C helpt namelijk om de effecten van oxidatieve stress op de lichaamscellen te verminderen.

Waar kan je vitamine C vinden?

Aangezien het lichaam zelf geen vitamine C kan aanmaken, ben je als mens aangewezen op voeding om over een gezonde dosis vitamine te beschikken. Als volwassene zou je elke dag 110 mg vitamine C moeten binnenkrijgen om een gezond immuunsysteem te garanderen. Dit doe je door gezond te eten en voldoende voedingsmiddelen met vitamine C te eten.

Bekijk al onze voedingssupplementen met vitamine C

Voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte:

  • Citrusvruchten
  • Paprika 
  • Venkel
  • Kiwi
  • Rood fruit
  • Aardappelen

Waarom moet je voldoende vitamine C innemen? 

Je hebt al eerder kunnen lezen dat een tekort aan vitamine C kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Daarnaast kan een ernstig tekort ook voor andere klachten zorgen zoals gewichtsverlies, vermoeidheid en gewrichtsklachten. Verder kan vitamine C moeilijk in het lichaam opgeslagen worden aangezien de vitamine oplosbaar is in water. Daarom kan het zelfs bij een gezond eetpatroon soms nog nodig zijn om een vitaminesupplement in te nemen om een mogelijk tekort tegen te gaan.

Voedingssupplementen met vitamine C

Wanneer je last hebt van een tekort aan vitamine C kan een supplement je helpen om dit tekort weg te werken. Let er wel op dat een voedingssupplement nooit een vervangmiddel is voor een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging.  
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.