085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
15-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine c tekort symptomen, klachten en herkennen

Geschreven door Niels vitaminen vitamines

Scheurbuik is een aandoening die vooral geassocieerd wordt met zeemannen die honderden jaren geleden vaak maandenlang op een boot zaten zonder enige vorm van vers fruit. Hierdoor liepen ze een ernstig tekort aan vitamine C op met scheurbuik als voornaamste gevolg. Vandaag de dag komt scheurbuik steeds minder voor en is een tekort een stuk zeldzamer. In dit artikel leer je meer over het belang van vitamine C.

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C of ook wel ascorbinezuur genaamd kom je vooral tegen in citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappels. Dit is goed om te weten aangezien de mens, in tegenstelling tot sommige andere zoogdieren, zelf geen vitamine C kan aanmaken. Een gezonde dosis vitamine C is dus voornamelijk afhankelijk van ons dieet. 

Vitamine C draagt bij aan gezonde botten, tanden en bloedvaten. Verder zorgt het ook voor een gezonde weerstand en helpt het om huidveroudering te vertragen. Daarnaast helpt deze vitamine ook om scheurbuik tegen te gaan.

Vitamine C zorgt dus voor:

  • Gezonde botten en tanden
  • Gezonde bloedvaten
  • Vertraging van de huidveroudering
  • Bescherming tegen scheurbuik 

Vitamine C-tekort

Een ernstig tekort met scheurbuik als gevolg komt vandaag de dag zelden tot niet voor in België. Zelfs matige tot kleine tekorten zijn eerder zeldzaam. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen bedraagt 70 milligram. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben nood aan meer vitamine C met een ADH van 90 milligram voor zwangere vrouwen en een ADH van 110 milligram voor vrouwen die borstvoeding geven. Een evenwichtig voedingspatroon zorgt ervoor dat je geen last krijgt van een tekort. Voldoende fruit en groenten eten is dus een aanrader om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine C binnen krijgt.   

Symptomen van eevitamine c tekortn tekort

Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn. Bij een ernstig tekort kan er ook scheurbuik optreden waarbij de voornaamste symptomen slapeloosheid, tandvleesbloedingen, extreme vermoeidheid, ernstig gewichtsverlies en inwendige bloedingen zijn. Een aanpassing van het dieet kan helpen om het tekort aan te pakken. Daarnaast kunnen vitamine c supplementen ook helpen om een tekort op te vangen. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.