085/016 08 96

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
19-01-2023 | Algemeen welzijn

Chronische ontstekingen en vitamine D

Een chronische ontsteking komt voor wanneer je immuunsysteem gezonde cellen in het lichaam gaat aanvallen. Het kan verschillende oorzaken hebben, zowel ziektes als externe factoren. Vitamine D zou een rol kunnen spelen in het verminderen van deze symptomen wanneer de getroffen persoon een tekort heeft. Lees verder en kom meer te weten over de link tussen chronische ontstekingen en vitamine D.

Een ontsteking doet zich voor wanneer de immuun-cellen in het lichaam geactiveerd worden om een verwonding of infectie te genezen. Op korte termijn zijn ontstekingen nodig om je lichaam goed te genezen. Wanneer deze reactie te lang duurt, kan het mogelijk bijdragen aan het vormen van aandoeningen zoals hartziekten, diabetes, kanker, etc. 

Chronische ontsteking kan ontstaan door voortdurende infecties, blootstelling aan schadelijke stoffen en auto-immuunziekten. Factoren zoals leeftijd, stress en voedingspatroon kunnen hierbij ook een rol spelen. Het vaststellen van een chronische ontsteking is niet eenvoudig, maar het kan wel gedetecteerd worden door biomarkers in het bloed zoals C-reactief proteïne.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat vitamine D een sterk ontstekingsremmend effect zou hebben. Bijgevolg zou een tekort aan vitamine D kunnen bijdragen aan chronische ontstekingen. De precieze relatie tussen vitamine D en C-reactief proteïne blijft echter onduidelijk. Er zou wel een band zijn tussen te weinig vitamine D en een verhoogde waarde aan C-reactief proteïne. Daarom vermoed men dat vitamine D mensen met een tekort kan helpen om de symptomen van chronische ontstekingen te verminderen.


Het verband tussen vitamine D en C-reactief proteïne

Voor het onderzoek werden zo’n 300,000 deelnemers in de VK gerekruteerd. Ze moesten een enquête invullen over hun gezondheid en levensstijl. Hun vitamine D-waarden werden vervolgens onderzocht en hun bloed werd onderzocht voor biomarkers.
Met de resultaten van deze tests werd gezocht naar verbanden tussen vitamine D en C-reactief proteïne. Er werd een verband in één richting gevonden, namelijk dat vitamine D de niveaus van C-reactief proteïne zou beïnvloeden. Daarnaast bleek ook dat de deelnemers met een tekort aan vitamine D een verhoogde hoeveelheid C-reactief proteïne in hun bloed hadden. Dit wijst op de mogelijke ontstekingsremmende kracht van vitamine D. 

Hoe beïnvloedt vitamine D ontstekingen?

Vitamine D is wat men noemt een ‘precursor’ voor hormonen die de aanmaak van cytokines tegenhoudt. Hierdoor wordt de reactie van het immuunsysteem zodanig aangetast dat het eerder gaat focussen op bescherming dan op de ontsteking. Hierdoor zou de ontstekingsreactie verminderd worden door vitamine D, wat het risico op chronische ziektes zou verlagen. Uit het onderzoek bleek ook dat ongeveer 40% van Europa een vitamine D-tekort zou hebben. Men suggereerde dan ook om vitamine D aan voeding toe te voegen om de gezondheid van de bevolking te verbeteren.

Het onderzoek vond dan wel een verband tussen vitamine D en C-reactief proteïne, maar er moeten wel enkele kanttekeningen gemaakt worden. Zo zijn deze resultaten enkel bevestigd voor de deelnemers die blank en Brits waren. De vraag is dus of dit ook voor andere etniciteiten geldt. Verder zijn er ook andere biologische processen en stoffen in het lichaam die ontstekingen beïnvloeden. Hier is in de toekomst verder onderzoek naar nodig.

Een vitamine D-tekort vaststellen en behandelen

Volgens experts spreekt men van een vitamine D-tekort wanneer je er minder dan 20ng/ml van in je bloed hebt. Hoeveelheden tussen 20 en 30 ng/ml worden ook beschouwd als te weinig. Symptomen van een vitamine D-tekort zijn uiteenlopen en kunnen de vorm aannemen van spierpijn, verzwakking, depressie, slechte botten en vermoeidheid. Als je vermoed dat je een tekort hebt, kan je dokter dit via bloedafname testen. Het tekort kan behandeld worden via supplementen of blootstelling aan zonlicht gedurende minstens 10 minuten per dag. 

 

Chronische ontstekingen zou mogelijk kunnen bijdragen aan allerlei aandoeningen. Recent onderzoek wijst uit dat vitamine D kan helpen om een chronische ontsteking te verminderen bij mensen met een tekort aan vitamine D. Preventie en behandeling van vitamine D-tekort zijn eenvoudig: met blootstelling aan zonlicht en supplementen zou het probleem opgelost moeten zijn. Vraag raad aan je arts als je vermoed een tekort aan vitamine D te hebben.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.