085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

17-07-2020 | Algemeen welzijn

Wat is vitamine k: tekort symptomen en voeding

Geschreven door Niels

Vitamine K (Fytomenadion) is een vitamine die een rol speelt in de bloedstolling. Ook is het belangrijk voor de botstofwisseling. Voor pasgeboren baby’s is het in de eerste drie maanden belangrijk om extra vitamine K toegediend te krijgen om bloedingen te voorkomen. Dit komt omdat pasgeborenen geen voorraad vitamine K meekrijgen bij geboorte en deze in de eerste drie maanden nog niet voldoende aanmaken.

Bronnen voor vitamine K

Vitamine K wordt deels in de dikke darm aangemaakt door bacteriën. Dit is echter onvoldoende en daarom wordt het ook uit voeding gehaald. Vitamine K bestaat uit Ki en K2. De vitamine K1 is in groene bladgroenten te vinden, maar ook in fruit, zuivel, brood en plantaardige oliën. Vitamine K2 zit in kip en vlees, maar ook in melkproducten, kaas en ei. Daarnaast zijn beide vormen in voedingssupplementen opgenomen.

In welke mate is vitamine K nodig?

Voor vitamine K2 is geen grens gesteld. Voor vitamine K1 geldt een zogenaamde adequate inneming. Voor volwassenen gaat het dan om 70 microgram per dag. Dit geldt voor alle volwassenen.

Welke hoeveelheid is veilig?

Er is geen directe veilige dosis voor vitamine K. Dit komt vooral omdat een teveel aan deze vitamine eigenlijk niet voorkomt. Wel is het goed om te weten dat vitamine K belangrijk is voor de bloedstolling. Wanneer antistollingsmiddelen worden genomen, is het ook belangrijk om voldoende van de vitamine binnen te krijgen. De huisarts schrijft dit vaak dan ook direct voor.

Gevolgen van te veel vitamine K

Vitamine K heeft geen bekende nadelige effecten bij een hoge inname. Dit geldt zowel voor voeding als voor het gebruik van supplementen. Het komt eigenlijk niet voor dat er een overdosis vitamine K ontstaat. Dit geldt eigenlijk ook onder alle omstandigheden en zowel voor K1 als K2.

Gevolgen van tekort aan vitamine K

Wanneer te weinig vitamine K wordt ingenomen, dan heeft dat gevolgen. Zo kan de bloedstolling te langzaam gaan en brengt dit bloedingen met zich mee. Een tekort aan deze vitamine komt zelden voor, met uitzondering van pasgeboren baby’s. Wel kan het zo zijn dat mensen met een probleem met voedingsopname hiermee te maken krijgen. Net als mensen die langdurig antibiotica gebruiken. Antibiotica kunnen de bacteriën die vitamine K aanmaken doden. Voor baby’s geldt dat na de geboorte een milligram wordt toegediend. Tot en met de derde maand wordt daarnaast dagelijks 150 microgram extra vitamine K toegediend. Zo is dit probleem op te lossen.

Meer informatie op:

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.