085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

11-03-2019 | Algemeen welzijn

Help, ik houd te veel vocht vast

Geschreven door Anniek afvallen

Overgewicht kan niet enkel veroorzaakt worden door een teveel aan vet, maar ook omdat je lichaam te veel vocht vasthoudt. Vaak heeft een vochtophoping gezwollen handen en dikke voeten als gevolg. Je hebt dan ook het gevoel dat je mollig lijkt aangezien al dat extra vocht ervoor zorgt dat je huid gespannen staat. Gelukkig kan je met enkele simpele tips de hoeveelheid vocht die je lichaam vasthoud aanzienlijk verlagen. 

Oorzaken van vocht vasthouden

Dat je lichaam meer vocht vasthoudt, kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een hoge bloeddruk er bijvoorbeeld voor zorgen dat extra vocht begint op te hopen. De hoge druk in je bloedvaten perst als het ware het vocht in de omliggende weefsels. Verder kunnen je hormonen er ook voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt. In de weken voor de zwangerschap of in de weken voor de menstruatie kunnen je hormonen er voor zorgen dat je meer vocht dan normaal begint vast te houden. Ook kunnen allergische reacties zorgen voor een ophoping van vocht in je lichaam.

Wat doe ik eraan? 

Wanneer je lichaam te veel vocht vasthoudt, ga je ervoor moeten zorgen dat je het overtollige vocht ziet kwijt te raken. Hiervoor bestaan gelukkig genoeg voldoende handige tips. Met deze tips verhoog je de vochtafdrijving van het lichaam.

Drink voldoende water

Het klinkt misschien erg tegenstrijdig om meer water te drinken wanneer je juist van overtollig vocht af wilt raken, maar wanneer je onvoldoende water drinkt gaat je lichaam proberen om zo veel mogelijk vocht vast te houden en zo een vochtreserve op te bouwen. Drink dus minstens anderhalve liter water per dag. Verder kan je ook thee maken met vocht afdrijvende kruiden. Verder kan een vocht afdrijvende thee zoals die van XL-S Medical helpen om van dat overtollige vocht af te raken. Deze thee helpt niet enkel met het afvoeren van vocht, maar zorgt ook voor een betere spijsvertering. 

Eet minder zout  vocht vasthouden zout

Op restaurant en in kookprogramma’s zie je chefs vaak kwistig rondstrooien met zout. Natuurlijk is dit allemaal om de smaak van de maaltijd te bevorderen, maar toch is te veel zout gebruiken allesbehalve gezond. Zout zorgt namelijk voor een verhoogde bloeddruk die ervoor kan zorgen dat je lichaam extra vocht gaat opstapelen. Laat dat extra snuifje zout op je maaltijd dus maar links liggen. 

Beweeg voldoende

Voldoende beweging kan natuurlijk nooit kwaad, maar het kan je ook helpen om van opgehoopt vocht af te raken. Door op regelmatige basis te sporten zal je bloedcirculatie aanzienlijk verbeteren met minder vocht in je weefsels als belangrijkste gevolg. Verder zal je veel fitter zijn en krijg je meer energie door regelmatig te bewegen. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.