085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
04-11-2019 | Algemeen welzijn

Voedingsdriehoek – eieren

Geschreven door Niels gezonde voeding voedingsschema

Er zijn een hele hoop mensen die het lekker vinden om de dag te beginnen met een gekookt of een gebakken eitje. Nu is het alleen wel zo dat er nog altijd een hele hoop onduidelijkheid bestaat op het gebied van eieren. Zijn ze nu gezond om te eten? Of kan je ze beter links laten liggen? Wij zullen je in dit artikel laten zien in hoeverre eieren een plekje verdienen in de voedingsdriehoek, hiermee weet je precies of jij ze kan eten. 


Zijn eieren goed voor je?

Deze vraag is eigenlijk niet zo eenvoudig te beantwoorden, het is namelijk zo dat het geen van beide is. Het is niet slecht om eieren te eten, maar het heeft ook niet echt voordelen voor je gezondheid. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zorgen eitjes niet voor een hoger risico op hartziekten, dat is grote onzin. Een ei heeft een hele hoop goede voedingsstoffen, waaronder vetten en eiwitten. Ook vind je heel wat vitamines in een ei, denk hier met name aan vitamine B12 en aan B2. Daarnaast vind je in eieren een grote hoeveelheid aan fosfor, seleen ijzer en zink. Dat maakt een ei een uitstekende vervanger voor een normaal stukje vlees. Je kunt er zeker voor kiezen om als vegetariër een ei te eten in plaats van een stuk vlees, al moet je wel rekening houden met de hoeveelheid. Twee eieren staan ongeveer gelijk aan de hoeveelheid eiwitten die je uit een stuk vlees kunt halen. 

Het is namelijk zo dat een overmatige inname aan eieren kan bijdragen aan diabetes, niet iets waar je op zit te wachten natuurlijk.  

Hoeveel eieren kun je eten?

Het advies van vroeger luidde om drie keer per week een ei te eten. Dat zou te maken hebben met het feit dat eieren een slechte invloed zouden hebben op je cholesterol. Echter zijn deze adviezen erg achterhaald, je kunt namelijk echt wel wat vaker een eitje eten. Het is verstandig om per week maximaal 6 eieren te eten. Het is namelijk zo dat een overmatige inname aan eieren kan bijdragen aan diabetes, niet iets waar je op zit te wachten natuurlijk.  

Gezonde eieren

Bij het koken van eieren is het belangrijk dat je altijd kiest voor eieren die nog goed zijn. Dit klinkt misschien als een inkoppertje, maar het is toch verstandig om even het pakje open te maken in de winkel. Als het gek ruikt moet je het niet meer eten, de kans bestaat namelijk dat het ei besmet is met salmonella. Dat is een vervelende bacterie die voor een hoop maagpijn kan zorgen, je wilt hier dus niet mee besmet raken. Wanneer je jouw eieren in de koelkast bewaart, zal je ze echt wel even kunnen bewaren. Door ze koel te houden voorkom je de kans op bederven. 

Het eten van een paar eieren in de week kan dus echt geen kwaad. Het is een uitstekende manier om je eiwitten binnen te krijgen en om je lichaam te voorzien van een hele hoop goede voedingsstoffen. Door gewoon niet te veel te eten zal je geen slechte effecten ondervinden bij het nuttigen van eieren. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.