Maak je voeten zomerklaar!

De zomer is het perfecte moment om je voeten te laten stralen in een paar prachtige sandalen of slippers. Je voeten hebben echter de hele winter opgesloten gezeten in stevige en dikke schoenen. Het is dus hoogtijd om je voeten wat welverdiende quality time te gunnen zodat je voeten klaar zijn om een hele zomer lang te stralen. In dit artikel leer je niet enkel tips voor prachtige voeten, maar ook hoe je de vaakst voorkomende voetkwaaltjes bestrijdt.
Opgezwollen voeten
Veel mensen zien hun voeten en enkels opzwellen bij warm weer. Gelukkig zijn gezwollen voeten vaak geen reden tot paniek, maar toch zijn de meeste mensen ze liever kwijt dan rijk omdat ze vinden dat het er lelijk uitziet. Hoe komt het nu dat je voeten plots beginnen te zwellen? En wat doe je eraan?
Oorzaken
Dikke voeten en benen worden meestal veroorzaakt door een plaatselijke ophoping van vocht onder de huid. Deze vochtophoping kan echter veel verschillende oorzaken hebben die vaak verergerd worden door het warme weer.
Je kan last krijgen van opgezwollen voeten …
- door te strakke schoenen te dragen.
- wanneer je aan osteoartritis lijdt.
- door te vliegen.
- door te weinig te bewegen.
- tijdens de zwangerschap.
- na een enkelblessure.
- wanneer je aan diabetes lijdt.
- wanneer je overgewicht hebt.
- bij jicht.
Wat doe je tegen opgezwollen voeten?
Je kan gezwollen voeten op enkele manier proberen tegen te gaan. Zo vermijd je het best om langdurig stil te zitten. Door te bewegen bevorder je de bloeddoorstroming in de benen waardoor je benen minder snel zullen opzwellen. Als je dan toch voor een langere periode moet stilzitten, maak je het best cirkelende bewegingen met de voeten. Hierdoor verbeter je de bloeddoorstroming en verminder je de kans op zwelling. Verder kan je ook altijd een verfrissend voetbad nemen om de warmte en dus ook de kans op zwelling af te doen nemen. Ook vermijd je beter strakke of knellende schoenen. Ten laatste maak je het best een wandelingetje voor een lange autorit of vlucht om de doorstroming te bevorderen.
Schimmelvoeten 
Niets kan het uitzicht van je voeten zoveel verpesten als voetschimmel. Verder kan de schimmel ook zorgen voor jeuk en een onaangename geur. In de zomer kan deze aandoening erg vervelend zijn aangezien je net je mooiste paar sandalen uit de kast wilt halen om aan de steeds toenemende hitte te ontsnappen.
Wat is voetschimmel?
Voetschimmel is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door - je raadt het nooit - een schimmel. De infectie wordt meestal door de huid geweerd, maar kan in sommige gevallen toch de huid binnendringen. Dit kan wanneer de huid beschadigd is of wanneer de huid verweekt door langdurig contact met vocht en warmte.
Symptomen
Een schimmelinfectie herken je aan de grijs-witte schilfertjes en kloofjes die zich ontwikkelen tussen de tenen. Verder kan de infectie zich ook nestelen aan de voetzool met rode schilferende plekken tot gevolg. De huidschilfertjes zijn een perfecte locatie voor de ontwikkeling van bacteriën. Hierdoor gaan de voeten onaangenaam ruiken.
Wat doe ik aan voetschimmel?
Een goede hygiëne is de beste manier om een voetschimmel de stuipen op het lijf te jagen. Hiervoor was je de voeten dagelijks zonder zeep en zorg je dat je ze achteraf goed droogt. Je zorgt er ook het best voor dat je voeten zo droog mogelijk blijven. Kies voor goed absorberende sokken en gebruik een drogend poeder zoals talkpoeder bij zweetvoeten. Verder kan een crème of zalf met schimmeldodende werking helpen om de voetschimmel te bestrijden.
Kalknagels
Mooie teennagels maken ook deel uit van de perfecte zomervoeten. Een kalk- of schimmelnagel kan al snel het uitzicht van je voeten compleet verpesten waardoor je het liefst je voeten wilt verstoppen achter een dikke laag leer van een paar stevige schoenen. Geen zorgen! Je bent niet de enige die hier last van heeft. Geef kalknagels deze zomer niet de kans om je perfecte zomeroutfits te verpesten.
Wat is een kalk
nagel?
Net als schimmelvoeten worden kalknagels veroorzaakt door een schimmelinfectie. In zweetsokken en vochtige schoenen voelen schimmels zich helemaal thuis. Wanneer een voetschimmel zich verder uitbreidt, kunnen ook de nagels aangetast worden met een kalk- of schimmelnagel als gevolg.
Symptomen
Een kalknagel herken je eerst en vooral aan zijn kleur. De nagelranden kleuren gelig, groen of bruin en na verloop van tijd voelt de nagel grof en hobbelig van structuur aan. Wanneer de nagel niet behandeld wordt, kunnen er stukjes nagel afbreken of kan de nagel zelfs uitvallen.
Hoe behandel je een kalknagel?
Het behandelen van een kalknagel kan een hele poos duren. Een schimmelnagel kan je behandelen met een gespecialiseerde crème, zalf of tinctuur. Verder zorg je er ook voor dat je voeten zo droog mogelijk blijven om nieuwe schimmelinfecties te vermijden. Kies dus voor een paar goed absorberende sokken en strooi eventueel schimmeldodend poeder in je schoenen en sokken.
Loop ook eens op blote voeten 
In de zomer kan je je voeten een plezier doen door eens op blote voeten rond te lopen. Door je schoenen en sokken even links te laten liggen, krijgen je voeten wat ademruimte waardoor je minder snel last krijgt van verschillende kwaaltjes. Je hoeft natuurlijk niet met je blote tenen door de modder te lopen om je voeten een plezier te doen. Leg misschien eens een zacht tapijt in je huis om met je blote voeten over te lopen. Naast goede verluchting helpt op blote voeten lopen ook met het verbeteren van het evenwicht en de bloedsomloop.
Tips voor mooie voeten
Nu je weet hoe je de belangrijkste voetaandoeningen kunt bestrijden is het hoogtijd om je voetverzorging in een hogere versnelling te gooien. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je voeten net dat klein beetje extra stralen in de zomer.
Scrubben
Dode huidcellen zijn een van de grootste vijanden van stralende zomervoeten. Deze celletjes kunnen er namelijk voor zorgen dat je voeten ruw aanvoelen. Probeer dus minstens één keer per week de dode huidcellen te verwijderen door middel van een goede scrub met een voetrasp of een puimsteen.
Hydrateren 
Niemand ziet graag eeltplekken verschijnen op de voeten. Door de voeten goed te hydrateren krijgt de hoornlaag geen kans om uitgedroogd te raken en eelt te vormen. Droog je voeten dus goed af na het wassen en breng een vochtinbrengende crème aan op de hele voet.
Vermijd ingroeiende nagels
Door je nagels regelmatig met een degelijke nagelknipper of een nagelschaartje bij te knippen vermijd je ingroeiende teennagels. Na het knippen kan je de nagelranden nog bijvijlen. Verder verwijder je ook alle onzuiverheden van onder de nagel.
Met al deze tips zijn je voeten klaar voor het hete zomerweer. Haal je favoriete sandalen en slippers dus maar weer uit de kast en laat de wereld je stralende voeten zien!
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.